Halak túletetése – hogyan vehetjük észre?

2021. február 02.

Halak túletetése – hogyan vehetjük észre?

Az etetés a díszhal-tartás egyik legszórakoztatóbb tevékenysége. Az etetési idő személyes interakciót biztosít a halak és az akvarista között, és ilyenkor tudjuk a leginkább szemügyre venni pikkelyeseinket. Amíg eltüntetik az elemózsiát, megfigyelhetjük színüket, méretüket és egészségügyi állapotukat. Ám, vigyáznunk kell, nehogy túletessük kopoltyúsainkat. Több jelből is észrevehetjük, ha rendszerint nem megfelelő mennyiségű eleséget szórunk az akváriumba.

  1. A halak mindig éhesek

Az édesvízi trópusi halak és az aranyhalak sokszor felúsznak a vízfelszín közelébe, és úgy tesznek, mintha ennivalóért „könyörögnének”. Ez azonban csak egy tanult viselkedés, valójában nem feltétlen jelenti azt, hogy éhesek, nem kell rögtön a haltápért nyúlnunk.

  1. Extra étel később

Egyes akvaristák aggódnak azért, hogy pikkelyeseik később éhesek lesznek, ezért némi idő elteltével még több ennivalót szórnak a vízbe. Úgy vélik, ez ilyenkor extra csemegeként szolgál a kopoltyúsok számára. Viszont a plusz eleség sokszor csak azért tűnik el, mert bomlásnak indul, ami pedig a vízminőség romlásához és a díszhalak megbetegedéséhez vezethet.

  1. Étel az akvárium alján

Ha azt látjuk, hogy a beszórt pelyhekből került az akvárium fenekére is, akkor az mindenképp azt jelzi, hogy túl nagy volt a mennyiség. A kínált eleségnek mindig pár percen belül el kell fogynia úgy, hogy a pelyheknek ne legyen idejük megpuhulni és teljesen lesüllyedni a vízben. Az akváriumban lebegő ennivaló szintén felesleget jelent.

  1. Piszkos kavicsok

Előbb-utóbb minden akváriumban szükségessé válik a kavicsok megtisztítása az algák és az egyéb szerves hulladékok miatt. A túletetés viszont felgyorsítja a folyamatot, egyúttal pedig káros környezetet eredményez a halakra nézve. Sok eleség, sok lebomló anyag, sok ürülék.

  1. Zavaros víz

A zavarosos vizet általában a baktériumok túlszaporodása okozza, melyeket az elfogyasztásra nem került eleségek táplálhatnak. Ha kisebb ételmennyiséget szórunk az akváriumba, a víz kitisztul.

  1. Rossz vízminőség

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a víz pH, ammónia és nitrát szintjét. A túletetés egyik következménye lehet az alacsony pH, és a magas ammónia, valamint nitrát érték a vízben. Ezt nagyon komolyan kell vennünk, ugyanis, ha a vízminőség jelentősen romlik, akkor nem csak megbetegedhetnek kopoltyús barátaink, hanem akár el is pusztulhatnak.

  1. Elhízott halak

Az egészséges díszhalak általában karcsúak, áramvonalasak, és könnyedén úszkálnak. Ha viszont túletetjük pikkelyeseinket, akkor előbb-utóbb el is hízhatnak. A felhalmozódott, felesleges zsír pedig összenyomhatja a szerveiket, keringési zavarokat okozhat, továbbá puffadás és más emésztési problémák jelentkezhetnek. Tehát nagyon ügyelnünk kell arra, hogy mindig csak annyi eleséget szórjunk a vízbe, amennyit a halak néhány perc alatt az utolsó szemig elfogyasztanak.