Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hasznos tanácsok kutyafürdetéshez

2019. május 13.

Hasznos tanácsok kutyafürdetéshez

Valószínűleg nagyjából minden gazdi tudja, hogy hogyan kell megfürdetnie kutyusát, ám néhány tanács segíthet abban, hogy a procedúra könnyebb és gyorsabb legyen. Újdonság lehet a hír, ami szerint úgy tűnik, az állatorvosi bőrgyógyászok, megváltoztatják korábbi álláspontjukat, és azt mondják, hogy vannak olyan állapotok, amikorgyakori fürdetés nem is olyan rossz ötlet. Bizonyos esetekben előnyös lehet speciális samponnal történő, akár heti több fürdetés is, hiszen csökkennek általa az allergiás tünetek, a bőrfertőzések és a viszketés is.

Még mielőtt kedvencünket egy csepp víz is érné, győződjünk meg arról, hogy mindent beszereztünk-e, amire szükségünk lehet a fürdetés során.

A megfelelő sampon kiválasztása elengedhetetlen. Az emberek számára készült samponoknak – még a babasamponoknak is – más a pH értéke, mint ami kutyusunk számára megfelelne. Kérdezzük meg az állatorvostól, hogy ő melyik sampont ajánlaná a mi négylábúnk bundájához, és kövessük a megadott használati utasításokat. Amennyiben az ebnél már kialakult valamilyen bőrprobléma, úgy valószínűleg speciális összetevőket tartalmazó készítményt kell alkalmaznunk. Egy ápoló-samponozó gumikefe segíthet a szappan eloszlatásában és közben kellemes masszírozó élményt nyújt az állat számára, továbbá segít összegyűjteni az elhalt szőrszálakat is.

Vigyázzunk arra, hogyne kerüljön víz a fülekbe és a szemekbe. Vannak szemkenőcsök, amelyeket célszerű lehet alkalmaznunk a fürdetés idején, ezekről kérjük ki az állatorvos véleményét. A fülekbe pedig tegyünk egy-egy kis vattapamacsot, hogy ne jusson be a víz a hallójáratba, majd a mosdatás végén mindenképp távolítsuk el őket.

Fontos, hogy minden azonnal kéznél legyen. Komoly kihívást jelenthet, ha a sampon vagy a törölköző a szoba másik végében van, amikor épp szükség lenne rá. Hacsak nem szeretnénk nedves kölyköt kergetni a lakásban, jó, ha előre odakészítünk mindent a kád vagy a lavór mellé.

Törölközőből hármat is érdemes használnunk. Egyet terítsünk le a kád aljára, hogy megakadályozzuk vele azt, hogy megcsússzon az eb. Erre a célra persze gumiszőnyeget is választhatunk, ha szeretnénk. A második törölközőt használjuk a fürdetés közben, még az öblítés előtt, hogy kisebb eséllyel rázza meg magát a négylábú és fröcsköljön össze mindent. A harmadik törölköző pedig a szárításra szolgál majd. Ez utóbbiból egy nagytestű kutyának akár többre is szüksége lehet.

A lefolyónyílásra mindig helyezzünk rá egy szűrőt, amely összegyűjti a kihulló szőrszálakat, így nem keletkezik tőlük dugulás.

Még mielőtt becsalogatnánk kutyusunkat, töltsük fel a kádat meleg (de nem forró) vízzel. A csobogó vízsugár növelheti a stresszt és ijesztően hathat az állat számára, így a legjobb, ha előre felkészülünk ezzel is.

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a fürdetés. Igyekezzünk végig nyugodtak maradni, ne emeljük fel a hangunkat, mert azzal csak rontunk a helyzeten. Először nedvesítsük be a kutya bundáját mindenhol, majd kezdjük a szappanozást a nyakánál, és haladjunk szépen a farok felé. Eközben végig dicsérgessük az ebet. Ha végeztünk, engedjük le a koszos vizet, majd gyengéden, de alaposan öblítsük ki a sampont az eb bundájából. Ha ezzel is megvagyunk, azonnal tekerjük körbe egy puha, száraz törölközővel a kutyus testét, hogy minél több nedvességet magába szívjon. Addig ne engedjük el háziállatunkat, amíg teljesen meg nem száradt, különben előfordulhat, hogy összeken valamit vagy a sárba dörgölőzik, ha rögtön kiengedjük. Ha kutyusunk nem fél a hajszárító zajától, azt is nyugodtan használhatjuk egy alacsony fokozaton, így gyorsan készen is leszünk.