Hasznos tippek, ha kiscica költözik a családba

2021. április 01.

Hasznos tippek, ha kiscica költözik a családba

Egy új családtag érkezése mindig nagyon izgalmas, így van ez akkor is, ha egy kiscica befogadását tervezzük. Ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen már a kezdetektől, alaposan fel kell készülnünk az új jövevény érkezésére. Otthonunkat macska-biztossá kell tennünk, és be kell szereznünk mindent, amire a kis minitigris gondozásához szükségünk lehet. Ehhez pedig ismernünk kell az igényeit.

  • Mikor hozhatjuk el a kölyökcicát?

Ideális esetben tenyésztőtől vagy menhelyről vigyünk haza cicát, mert így biztosan csak akkor kapjuk meg a picit, amikor már elég időt töltött a szüleivel és a testvéreivel ahhoz, hogy megfelelően tudjon majd szocializálódni. A kismacskát 12 hetes kora előtt nem szabad elválasztani a mamájától. A Helsinki Egyetem kutatói még azt is megállapították, hogy azok a fiatal bársonytalpúak, amelyek az első tizenhárom hétben anyjukkal és testvéreikkel éltek, kevesebb viselkedési problémát produkálnak, valamint különösen magabiztos és barátságos természetűek.

Ám, az elválasztás sosem könnyű egy cica számára. Vigyünk magunkkal egy törölközőt, amivel végigsimítjuk a cicamamát, így a lakásunkban is érezheti majd a kölyök az illatát. Így lesz valami ismerős az otthonunkban, ami nyugtatóan hat majd rá. A legjobb, ha rögtön két kismacskát, vagyis egy testvérpárt is be tudunk fogadni, mert akkor kicsit könnyebben viselik majd anyukájuk hiányát.

  • Az első nap

Amikor hazavisszük a minitigrist, akkor lehetőség szerint biztosítsunk neki egy külön szobát. A legjobb, ha azt egy kis kapuval választjuk el a többi helyiségtől, hogy anélkül tudja megfigyelni a cica új otthonát, hogy el kellene hagynia a szobáját. Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott helyiségben ne legyen túl sok búvóhely, viszont tegyünk be mindent, amire a kisállatnak szüksége lehet: etetőt, itatót, alomtálcát, fekhelyet, kaparófát, és játékokat.

Ideális esetben egy biztonságos szállítóbodozban utazik hozzánk a kis bársonytalpú. A szállítót tegyük a berendezett, cica-biztos szoba közepére, és nyissuk ki az ajtaját. Ne vegyük ki a kölyköt a dobozból, várjuk meg, amíg túlnő rajta a kíváncsiság, és magától kimerészkedik. Ha esetleg néhány órával később sem bújt elő a szőrgombóc, akkor megpróbálhatjuk valamilyen játékkal vagy egy kis finomsággal kicsalogatni.

  • Mennyi idő után érzi jól magát nálunk a kismacska?

Fontos, hogy megvárjuk, hogy a cica kezdeményezzen. Először fel kell mérnie az új környezetet és az ismeretlen embereket. Valószínűleg hamar érdekelni fogja majd, hogy mi van az ajtón túl. Amint a minitigris magabiztossá válik az elkerített szobában, megmutathatjuk neki a lakás többi részét is. Amikor már örömmel veszi az érintésünket, – ne vegyük fel, ha nem akarja – átvihetjük egy másik helyiségbe, vagy egyszerűen csak hagyjuk, hogy kövessen minket. A macskák között is vannak igazi kalandvágyóak és félénk természetűek is. Ne legyünk csalódottak, ha a mi kedvencünk különösen óvatos, engedjük, hogy a cica a saját tempójában fedezze fel otthonunkat.

Lehetőség szerint ugyanazokkal az eledelekkel etessük háziállatunkat, amelyekkel korábban is táplálták, és ugyanazt az almot használjuk, mint az előző gazdi, hogy minél több legyen az ismerős dolog a cica számára. Ha pedig valamin változtatni szeretnénk, akkor azt fokozatosan tegyük, és csakis azután, hogy már elnyertük a kölyök bizalmát, és egyértelműen elfogadta új otthonát.