Hazánk 5 legnépszerűbb díszhal fajtája és legfontosabb tudnivalóik

2020. október 12.

Hazánk 5 legnépszerűbb díszhal fajtája és legfontosabb tudnivalóik

Az otthonunkat ékesítő akvárium nem csak a szemünket képes gyönyörködtetni, hanem az egészségünkre is pozitív hatással lehet. Hozzájárulhat például a stressz és a vérnyomás csökkentéséhez. Az édes vizű akváriumokat könnyebb gondozni, mint a sósakat, ezért az előbbiben élő halak örvendnek nagyobb népszerűségnek hazánkban. Kezdőként mindenképp velük érdemes először próbálkoznunk.

  1. Neonhal

A neonhal valószínűleg az egyik legismertebb édesvízi díszhalfajta. Kicsi, vékony testalkatú, és könnyen gondozható, ideális választás bárki számára, aki pikkelyesekkel szeretne foglalkozni. A neonhal nem nő túl nagyra, mindössze 2,2 cm körüli a kifejlett példány hossza. Könnyedén felismerhető a testén végighúzódó, jellegzetes, neonszínű csíkról. Rendkívül nyugodt, békés fajta. Leginkább rajban érzi jól magát, sziklák, növények és egyéb kiegészítők között, ahol lehetőség van elbújni is. Lágy, savas, trópusi hőmérsékletű vizet kell biztosítanunk a számára. Szinte mindent szívesen elfogyaszt, kínálhatjuk apró rákokkal, férgekkel, rovarokkal és növényi eredetű finomságokkal is.

  1. Guppi

A guppi szintén tökéletes fajta a kezdő haltartók akváriumába. Gondozása nagyon egyszerű, ám, arra ügyelnünk kell, hogy hajlamosak gyorsan szaporodni, ha nem csak azonos neműeket tartunk együtt. Többféle színben is előfordul, a hímek pompásabbak, mint a nőstények. A guppi jól alkalmazkodik a különböző vízviszonyokhoz, emellett pedig élénk személyiség jellemző rá, ezért is annyira kedvelt halfajta. Ahhoz, hogy boldogan éljen kopoltyúsunk, fontos, hogy folyamatosan 20-29 °C között tartsuk a víz hőmérsékletét. Növényi és állati eredetű táplálékra egyaránt szüksége van, amit akár mi magunk is elkészíthetünk neki.

  1. Betta

A betta, más néven sziámi harcoshal szintén sok otthonban megtalálható. Viszonylag könnyű a gondozása, de a hímnemű egyedek nem jönnek ki jól egymással, gyakran válnak agresszívvé. Gyönyörű színekben juthatunk hozzá. Más, hasonló halfajtákkal, mint például guppikkal, ne tegyük egy akváriumba. A szubsztrátumos, növényes környezetet szereti, és mindenevő. Bár sokszor pici akváriumban fotózzák őket, valójában nagyobb területet igényel.

  1. Aranyhal

Sokan tartanak aranyhalat is, amely akár 35 cm hosszúra is megnőhet a vadonban és ott akár 25 évnél tovább is élhet. Tartásához legalább 75 literes akváriumra lesz szükségünk. Fontos számára a rendszeres karbantartás, víz- és szűrőcsere. Különböző formában, színben és méretben is hozzájuthatunk. Az eltérő fajtáknál arra kell figyelni, hogy ne alakuljon ki köztük verseny az ennivalóért.

  1. Vitorláshal

A vitorláshal 15-20 cm hosszúra és 30 cm magasra is megnőhet. Különböző színekben és változatos mintákkal is megtalálhatjuk a kereskedésekben. Szívesen fogyaszt növényeket, de kínálhatjuk apró rovarokkal és rákokkal is, ám kishalakkal nem. Területe védelme miatt agresszívvé válhat, ezért nem szerencsés sok másik kopoltyússal együtt tartani.