Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Helyes hörcsögtartás

2021. június 29.

Magyarországon a hörcsögök népszerű házikedvencnek számítanak. Tartásuk és táplálásuk egyszerű, ráadásul nem igényelnek sok foglalkozást sem. Ennek ellenére a helyes hörcsögtartásra vonatkozóan a mai napig rengeteg tévhit kering az interneten. Ebben a cikkben arról olvashat, mire érdemes figyelnie, ha hörcsögöt szeretne.

 

  • Csak egyedül tarthatóak

A hörcsögöket csak egyedül szabad tartani. Együtt tartva bármikor egymásnak ugorhatnak, aminek akár halálos kimenetelű veszekedés is lehet a végeredménye. Sajnos az sem ritka, hogy az egyik olyan sebeket ejt társán, amibe az belehal. A hörcsögök igazán boldogok csak és kizárólag egyedül lehetnek.

  • Bár kicsi állatok, igényeik nagyok

Sokan tévesen a mai napig azt gondolják, hogy a hörcsög azért ideális kisállat, mert kis helyen is elfér. Ez egyáltalán nem igaz! A hörcsögök a legmozgékonyabb kisemlősök. Emiatt nagy alapterületű lakhelyre van szükségük. A hörcsög lakhely kialakításakor mindenképpen vegye figyelembe, hogy a hörcsögöknek legalább 100*50*50 cm alapterületű hely javasolt a kiegyensúlyozott élethez. Fontos, hogy a lakhely kialakításakor minimum 7-8 cm vastagságú almot tegyen be, és mindenképpen biztosítsa a fészekanyaghoz megfelelő almot, pl. gyapotalom. 

  • A futás a lételemük

Ahogy azt feljebb is említettük, a hörcsögök nagyon mozgékony állatok. Éjszaka rengeteg időt töltenek futással. Ennek fényében a hörcsög kerék elengedhetetlen része a hörcsöglaknak. Törpehörcsögnek minimum 20, aranyhörcsögnek minimum 29 cm átmérőjű kerék kell. Ebben már egyenes gerinccel, kényelmesen tudnak futni. Fontos, hogy semmiképp ne rácsosat vegyen, mert az felsérti a talpakat, ami életre szóló fájdalmat is okozhat. Inkább zárt futófelületű kereket szerezzen be.

  • Csincsillahomok mint fürdőző

A csincsillahomok elengedhetetlen része a hörcsöglaknak. A hörcsögök nagyon szeretnek ásni és hemperegni benne. Ez amellett, hogy növeli a komfortérzetüket, tisztítja a bundájukat is. A csincsillahomokot egy 15-20 cm átmérőjű edénybe szórja, és így tegye be a hörcsöghöz. Kedvence napjában többször is bele fog menni.

  • Ők is isznak vizet

Sajnos sokan a mai napig azt mondják, hogy a hörcsögöknek nincs szükségük ivóvízre. Ez nem igaz! Mint minden emlős, ők is szomjasak lehetnek. Ivóvizet mindenképpen biztosítania kell a hörcsögéének. Ezt teheti egy tálba vagy egy golyós itatóba is. Így ha bármikor megszomjazik, olthatja szomját.

  • Szárított rovarokat is esznek

A hörcsögöknek 3 fő táplálékuk van: magkeverék, zöld eleség és fehérje. Magkeveréket naponta kell adni neki zöld eleséggel együtt, fehérjét pedig 2-3 naponta. A fehérjét természetes formában legegyszerűbben szárított rovarokkal lehet biztosítani. A legtöbb hörcsög örömmel fogyasztja a lisztkukacot, szöcskét, tücsköt.

  • Örökbe fogadás

A hörcsög örökbefogadás sokak számára ismeretlen dolog, de egyre elterjedtebb Magyarországon. A Hörcsögmentéshez (mely az Együtt a Kisállatokért Alapítvány részeként működik) évente mintegy 400 hörcsög kerül rossz körülmények közül. A szervezethez érkező állatok mind-mind ellenőrzésen esnek át. Ha egészségesek, akkor örökbe lehet fogadni őket. Egyetlen hörcsög örökbe fogadásával 2 életet is szebbé tehet, hiszen az örökbe fogadott állatnak szép életet biztosíthat, illetve így az ő helyére az alapítvány gondozásába kerülhet egy újabb hörcsög. Ha teheted, vásárlás helyett inkább válaszd az örökbefogadást.

A cikk a Hörcsögmentés segítségével készült.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

5 tény a hörcsögökről

5 tény a hörcsögökről

Helyes hörcsögtartás

Helyes hörcsögtartás

Milyen felszerelések szükségesek hörcsögünk otthonába?

Milyen felszerelések szükségesek hörcsögünk otthonába?

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.