Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Helytakarékos hüllők, kis terráriumba

2019. augusztus 27.

Helytakarékos hüllők, kis terráriumba

Előfordulhat, hogy nagyon vágyunk egy kisállatra, viszont nem rendelkezünk túl sok szabad hellyel a szobánkban. De ne essünk kétségbe: bizonyos hüllők nem igényelnek nagy területet és sok testmozgásra sincs szükségük, tehát remek társak lehetnek kis helyen is. Csak arra figyeljünk, hogy felelős állattartók legyünk, nézzünk utána, mely fajok tarthatóak legálisan hazánkban, és igyekezzünk az élőlény minden igényét megfelelően kielégíteni.

  1. Békák és varangyok

Nagyon sok béka- és varangyfaj van, amelyek boldogan eléldegélnek kisebb lakótérben is. A törpe karmosbékák például mindössze 3-4 cm nagyságú, vízi kétéltűek, szóval egy kisméretű akvárium (de azért nem túl kicsi) teljesen jól passzol hozzájuk. Az észak-amerikai levelibékáknak pedig elegendő egy 40 literes, szárazföldiek számára berendezett terrárium, és, mivel szeretnek felfelé mászni, ezért fontos, hogy erre legyen lehetőségük . Nagy termetük ellenére a szarvasbékák sem túl aktív kétéltűek, így tágas környezetre sincs szükségük, közülük is bátran választhatunk.

  1. Gekkók

A leopárdgekkók és az ázsiai házigekkók kezdő hüllőtartók számára is az egyik legjobb választási lehetőségnek bizonyulnak. Nem igényelnek túl nagy területet, bár azért legalább egy 60-70 literes terráriumot kell beszereznünk, de nincs szükség bonyolult berendezésre és a tartásuk is viszonylag egyszerű. Mindkét faj megtalálható a legtöbb kisállatkereskedésben, de legjobb, ha megbízható tenyésztőtől vásárolunk.

  1. Kígyók

A kígyófélék közül a gabonasiklók a legalkalmasabbak azok számára, akik még nem tartottak korábban hasonló állatot. Nekik sem kell hatalmas terráriumot berendeznünk ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Igaz, hogy valamennyivel nagyobb mérettel kell számolnunk, mint a békák és a gekkók esetében, de a 75 liter körüli méret már remek választásnak bizonyul. A gabonasiklók nyugodt természetűek és egyszerű bánni velük.

  1. Axolotl

Ha egyetlen axit szeretnénk tartani, akkor az ő esetükben is elegendő a 100 literesnél kisebb akvárium. Az élőlények kezdeti kis mérete ne tévesszen meg minket, hamar elérheti majd axolotlunk a 25-30 cm-t is. Jó, ha tudjuk, hogy az axik nem jönnek ki a vízből, ezért szárazföld kialakítására nem lesz szükség. A víz értékeit könnyebb lesz megfelelő szinten tartani, mint a díszhalak esetében. Amire figyeljünk, hogy az akvárium tetejét soha ne hagyjuk nyitottan, ugyanis az axolotlok képesek kiugrani a vízből.

Bármelyik hidegvérűt is válasszuk, fontos, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg a számára, hogy hosszú és boldog élete lehessen mellettünk. Még mielőtt hazavinnénk kedvencünket, jegyezzük fel egy olyan állatorvos elérhetőségeit, aki hüllőkre, kétéltűekre specializálódott, mert bármikor szükségünk lehet rá.