Hidegvérűek a meleg lakásban

2020. augusztus 16.

Hidegvérűek a meleg lakásban

A hő okozta stressz valamennyi háziállatot veszélyeztet, még a hüllőket is. Ezért meg kell tennünk néhány óvintézkedést a nyár folyamán annak érdekében, hogy hidegvérűnk egészséges maradjon a kánikulában is. Ha felkészülünk, és elég figyelmesek vagyunk, akkor gond nélkül átvészelhetjük kedvencünkkel a legforróbb napokat is.

Tartsuk fenn az ideális hőmérsékletet

Hüllő gazdiként nem lehet újdonság számunkra az, hogy ahhoz, hogy életben tartsuk háziállatunkat, nagyon sajátos környezetet kell kialakítanunk neki. Ahhoz, hogy minden rendben legyen, az időjárás változásával valószínűleg nekünk is változtatnunk kell néhány dolgon.

Attól függően, hogy milyen fajtájú hüllőnk van, vagy milyet szeretnénk, más lesz a fenntartandó ideális hőmérséklet, ami miatt mindenképp be kell szereznünk egy minőségi hőmérőt. Nyáron kicsit nehezebb lehet a dolgunk, hiszen nagyon ügyelnünk kell arra, hogy ne hagyjuk, hogy kedvencünk lakóhelye felmelegedjen. Ezért fontos például, hogy távol tartsuk a terráriumot az ablakoktól és minden olyan helytől, ami ilyenkor túl melegnek bizonyul. Egyes fajoknak a légkondicionált szoba lehet a legmegfelelőbb.

A trópusi egyedek esetében előfordulhat, hogy ki kell kapcsolnunk a fűtőberendezést a nap folyamán, hogy ne alakuljon ki túl nagy meleg a terráriumban. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy meleg és hűvös területet egyaránt biztosítanunk kell a hidegvérű számára. Ha a tökéletességre törekszünk, akkor mindenképp érdemes egyeztetnünk az állatorvossal is.

Ellenőrizzük a páratartalmat

Noha, azt tudjuk, hogy a hüllők viszonylag magas páratartalmú környezetben érzik jól magukat, a túl sok pára viszont szintén felmelegedést és kellemetlenséget okozhat a hüllőlakban. Ha azt tapasztaljuk, hogy a páratartalom túl magasra emelkedik, akkor mindenképp ügyeljünk a terrárium megfelelő szellőzésére is. De, ha szárazabb helyen lakunk, akkor az is előfordulhat, hogy növelnünk kell a páramennyiséget, amit megtehetünk például egy vizes tál behelyezésével vagy párásító használatával is.

Mindig legyen elegendő víz

Nyáron a kiszáradást és a hőgutát leginkább úgy kerülhetjük el, ha sok folyadékot fogyasztunk. Ez vonatkozik a hidegvérűekre is. Tartsuk kis barátunkat hidratáltan, vagyis figyeljünk arra, hogy mindig legyen elérhető helyen számára friss, tiszta ivóvíz. Ha automatikus adagolóval rendelkezünk, akkor ellenőrizzük, hogy az megfelelően működik-e. Mindig tartsuk szemmel a terráriumot, hogy meggyőződjünk arról, hogy megfelelőek-e az értékek és elegendő víz áll-e a rendelkezésre. Naponta akár többször is szükség lehet a tál feltöltésére. Vigyázzunk, hogy a terráriumba helyezett vizes edény ne legyen túl mély, nehogy megfulladjon háziállatunk.

Ismerjük fel a hőguta jeleit

Nagyon fontos, hogy ismerjük fel idejében a hőguta jeleit. Ilyenek a remegés, a zavarodottság, az eszméletvesztés, de sajnos bekövetkezhet hirtelen halál is. Ez azt jelenti, hogy nyáron a szokásosnál is többször kell ellenőriznünk a terráriumunk és hidegvérűnk állapotát. Ha bármilyen tünetet észlelünk kedvencünkön, azonnal vigyük őt hüllőkre szakosodott állatorvoshoz, mert a gyors segítség életet menthet.