Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Hogyan akadályozzuk meg, hogy a kutya bárhová vizeljen meg kakiljon? Egy 3 éves mini törpe pincserről van szó, akit naponta 3-szor viszünk le kb. 1 órára, és még akkor is 5-6-szor pisil meg 2-szer bekakil!

2011.08.02

Állatorvos
Fontos lenne tudni, hogy a kutya az utcán is elvégzi-e a dolgát illetve azt, hogy hogyan viselkedik séta közben. Első körben azt kellene tisztázni, hogy a kutya egészséges-e. Azt javaslom, hogy végeztessenek el egy vizeletvizsgálatot, bélsárvizsgálatot illetve egy vérlabort. Ha a vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, akkor jelenthetjük csak ki, hogy a probléma viselkedési eredetű. Fontos lenne tudni, hogy a kutya egyéb dolgokat könnyen megtanul-e vagy más dolgok megtanulásával is nehézségei vannak. Az is érdekes kérdés lenne, hogy a kutya valaha szobatiszta volt-e. Ha korábban volt olyan időszak amikor ez nem jelentett problémát, akkor nagyobb valószínűséggel van betegség a probléma hátterében. Én azt javaslom, hogy először helyezzenek el a lakásban egy kutyapelenkát és próbálják arra rászoktatni, hogy abban az esetben amikor nincsenek otthon, akkor ott végezze el a dolgát. Helyezzenek a kutyapelenkára egy olyan textildarabot amit korábban lepisilt, lekakilt. Ha a pelenkára végzi a dolgát, akkor nagyon dicsérjék meg. Ha az utcán végzi a dolgát, akkor azt nagyon jutalmazzák (jutalomfalat). Ha a kutya mindig ugyanoda pisil és kakil, akkor azt sok esetben jelölési szándékkal, domináns viselkedésforma miatt teszi. Ha egyéb domináns viselkedésformái is vannak (pl.: morgás, más kutyákkal szembeni agresszió, pórázhúzás stb.), akkor azt javaslom, hogy keressenek fel egy kutyaiskolát, mert a rangsor helyreállítása nélkül ez a probléma sem megoldható.

Hogyan akadályozzuk meg, hogy a kutya bárhová vizeljen?

2011.04.12

Állatorvos
Sajnos nem írta kérdésében, hogy milyen korú, ivarú kutyusról van szó, illetve hogy mióta vizel mindenhová - így nehéz tanácsot adni a problémára. Lehet szó arról, hogy a lakásban tartott kölyök kutya még nem tanulta meg, hová kell a dolgát végeznie - ehhez célszerű egy állandó helyet kialakítani neki (pl. leteríteni egy kutyapelenkát) és gyakran elkísérni oda, majd alaposan megdicsérni, ha helyesen cselekedett. Lehet szó azonban terület/dominancia jelölő vizelésről is, esetleg egészségügyi problémáról... Kérem, írja körül pontosabban, mi okozza Önöknél a gondot!
Vissza a kérdésekhez