Hogyan alakítsunk ki jó kapcsolatot a kutyánk és a kozmetikusa között?

2014. július 28.

Hogyan alakítsunk ki jó kapcsolatot a kutyánk és a kozmetikusa között?

Kutyánk és kozmetikusa közötti jó kapcsolat kialakításának az útja rajtunk keresztül vezet. Először nekünk kell hagynia kedvencünknek, hogy kezeljük a bundáját, körmeit és füleit. Ennek érdekében otthon, ismerős környezetben kell megismertetnünk a kozmetikázás főbb fázisaival.

Elkerülhetetlen folyamat a bunda fésülése, így kezdjük ezzel. Hagyjuk kedvencünknek, hogy először a tárggyal ismerkedjen és megszagolja. Ezt a lépést követően kezdjük el fésülni fordított kefével, hogy a sörték legyen kifelé. A legkevésbé érzékeny testrészekkel kezdjük, ilyen a comb és a fenék-rész, innen haladjunk szép fokozatosan fölfelé egészen a pofa és a fülek magasságáig. Ha így sikeresen végigsimítottuk a bundáját és szépen tűrte, kapjon jutalmat, ami lehet játék, vagy jutalomfalat és kisebb pihenő után ismételjük meg a feladatot most már visszafordítva a kefét. Amennyiben bármelyik ponton úgy dönt kedvencünk, hogy megelégelte a műveletet és inkább távozna, fogjuk meg határozottan és várjuk meg míg megnyugszik, majd szép lassan folytassuk a fésülést.

A fülek tisztítása esetében is eleinte csak annyi legyen az elvárásunk, hogy a kutyusunk hagyja, hogy belenézzünk a fülébe. Utána egy vattapamacs segítségével türelmesen töröljük át belül a fülét, ne kapkodjunk, mert attól megijedhetnek és inkább menekülőre foghatják a dolgot. A fültisztító pálcika használatát hagyjuk szakemberre, nehogy sérülést okozzunk. Természetesen ennek a feladatnak a sikeres teljesítésénél is jár a dicséret, ez elengedhetetlen.

Mivel kedvencünk bundáját kutyasamponnal is megmossák, a szőre szárítására is sor fog kerülni, a hajszárítót pedig kevés kutya kedveli. Ahogy a fésű esetében, itt is hagyjuk, hogy megszagolja a szárítót, utána vigyük távolabb tőle a gépet és kapcsoljuk be egy pillanatra. Ha szépen tűri, dicsérjük meg szóban, vagy akár falattal, majd szép fokozatosan növeljük a bekapcsolva tartott időt és csökkentsük a kutya és a szárító közötti távolságot. Fontos, hogy mindig úgy fejezzük be a feladatot, hogy kedvencünk nyugodtan tűrte a hajszárító társaságát, így ha megijedne valamelyik ponton, inkább lépjünk vissza egy lépést oda, ahol még sikeresen teljesített, dicsérjük meg és hagyjuk pihenni. Azoknál a kutyusoknál, akik egészen közel engedték a gépet, egy-egy pillanatra ráfújhatjuk a levegőt és szép lassan átfújhatjuk vele az egész testét. Itt is lehetőleg a legkevésbé érzékeny testrészekkel kezdjük.

Az utolsó kozmetikai feladat a körmök vágása. A tárgy megszagoltatása után, párat vágjunk bele csak a levegőbe, hogy a hangját is szokja. A tárggyal való ismerkedés után érintsük az ollót egyesével az összes körméhez, ha ki akarná kapni a kezünkből a lábát, fogjuk meg egy picit erősebben, amikor megnyugodott, dicsérjük meg és folytassuk a feladatot. Ha a korábbiakkal nem volt problémája, elkezdhetünk egy-egy apró darabot lecsippenteni a körmei végéből, de ügyeljünk rá, hogy az érzékeny részbe (fehér körmű kutyáknál a rózsaszín csík) ne vágjunk bele. Természetesen a végén most is kaphatja a dicséretet és a pihenést, ha szépen tűrte a folyamatot.

Ha sikeresen teljesítettük az összes feladatot, akkor a kozmetikusunknak már egyszerű dolga lesz. Azért kérjük meg, hogy az első alkalommal legyen türelmes és vigyünk magunkkal jutalomfalatot, hogy ő is meg tudja jutalmazni kedvencünket a türelmes viselkedésért.