Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan ápold kisemlősöd a téli időszakban?

2022. október 27.

Télen nem csak a kutyák és a macskák igényelnek extra figyelmet és törődést, hanem bizony a kisemlősök, például a törpenyuszik, a tengerimalacok és még a hörcsögök is. Legyen szó kinti vagy benti kedvencről, néhány tipp segíthet abban, hogy meggyőződhessünk arról, hogy háziállatunk biztonságban és melegben van nálunk a hűvösebb hónapokban is.

1. Vigyük be szőrös pajtásunkat

A kisemlősök különösen érzékenyek a szélsőséges időjárásra és a hirtelen hőmérséklet-változásokra, így egy melegebb téli nappalt követő hideg téli este nagyon veszélyes lehet rájuk nézve. Ezért célszerű a téli hónapokban egy olyan helyre elhelyezni kedvencünket, ahol stabilabb a hőmérséklet.

2. Hozzunk létre biztonságos, meleg helyet

A friss és száraz széna nem csak eleségként szolgálhat. Nyulak és tengerimalacok számára érdemes lehet extra mennyiséget a ketrecbe tenni, hogy beleáshassák magukat a kisemlősök. Így nem csak a táplálék által jutnak energiához, hanem a lakhelyük is melegebbé válhat.

3. Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre

Abban a helységben, ahol a téli időszakra elhelyezzük kisállatunk ketrecét, ügyelnünk kell rá, hogy a hőmérséklet a faj követelményeinek megfeleljen. Ne legyen kedvencünk hőtolerancia szintje alatt, vagy éppen felette. Ha egy fűtés nélküli helységben helyezzük el az állatot, akkor jó megoldás lehet fűtőpárna alkalmazása is, de ügyeljünk arra, hogy az ne érintkezhessen közvetlenül kedvencünk testével, így elkerülhetővé válnak az esetleges égési sérülések.

4. Adjunk elég mozgásteret

Fontos, hogy kisemlősünknek kint és bent is elegendő helye legyen ahhoz, hogy futkározhasson, ugrálhasson és kényelmesen felegyenesedhessen. A testmozgás a fizikai és a szellemi fejlődéshez is elengedhetetlen, és persze fel is melegít.

5. Keressünk még egy szőrös barátot

A nyuszik, a tengerimalacok, az egerek, a patkányok és a görények mind társas lények, így, ha nem egyedül tartjuk őket, hanem kapnak maguk mellé egy pajtást, akkor az elősegíti a boldogulásukat. Hogy az összeszoktatás a lehető legproblémamentesebb legyen, vigyázzunk, hogy ne engedjünk össze két hímet, mert harcok alakulhatnak ki köztük, és a hím és nőstény egyedek párosítása sem a legcélszerűbb, mert a kisemlősök nagyon könnyen és gyorsan képesek szaporodni.

6. Töltsünk együtt több időt

A gazdival való interakció gyakran a kis kedvencek mindennapjainak a fénypontja, és ez télen még fontosabbá válhat, amikor a nappalok rövidebbek és talán kicsit unalmasabb is az élet. Tartsunk fenn egy rutint, amiben ne csak az etetésnek legyen fix időpontja, hanem ütemezzük be a közös játékot és az ápolást is.

7. Egyeztessünk az állatorvossal

Az ízületi gyulladást és a korábbi sérülések állapotát a hideg gyakran súlyosbíthatja, ezért mindenképp szemmel kell tartanunk kisemlősünket, hogy nem látjuk-e fájdalom, esetleg merevség jeleit nála. Bármilyen aggályunk esetén keressük fel az állatorvost, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy kedvencünk boldog és egészséges.

További tartalmak

Milyen kisemlőst válassz társnak?

Milyen kisemlőst válassz társnak?

Hogyan ápold kisemlősöd a téli időszakban?

Hogyan ápold kisemlősöd a téli időszakban?

A leggyakoribb tévhitek az egerekről

A leggyakoribb tévhitek az egerekről

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok