Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Hogyan ápoljuk cicánk fogait?

2022. augusztus 05.

Hogyan ápoljuk cicánk fogait?

Macskánk fogainak egészsége ugyanolyan fontos kell, hogy legyen számunkra, mint a sajátunk. Ahhoz, hogy minden rendben legyen bársonytalpúnk szájában, érdemes odafigyelnünk a helyes táplálásra, a fogak tisztítására, és időnként az állatorvoshoz is el kell látogatnunk kontrollra. Néhány tanács segíthet abban, hogy cicánk minél tovább tudjon megfelelő szájhigiéniának örvendeni.

  1. Fogászati ellenőrzés

Ahogy évente egyszer nekünk, embereknek is ajánlott elmennünk a fogorvoshoz, úgy kedvencünket is el kell vinnünk időnként az állatorvoshoz, hogy átnézze minitigrisünk fogait és ínyét. Ilyenkor kiváló tippeket kaphatunk azzal kapcsolatban, hogyan tökéletesíthetnénk cicánknál a fogápolást, valamint időben észlelhető a probléma. Előfordulhat például, hogy fogkőleszedésre vagy foghúzásra lesz szükség.

  1. Helyes táplálás

Etessük macskánkat olyan szárazeledellel, amely pozitív hatással van a szájhigiéniájára, vagyis segíti a fogak tisztítását és megvédi őket a betegségektől. Ezek a tápok speciális formával és állaggal rendelkeznek, hogy meg tudjanak felelni az említett elvárásoknak. Azok a macskaeledelek, amelyek csomagolásán megtaláljuk a „dental” szót, segítenek a plakk és a fogkő leküzdésében.

Ha cicánk habzsol, vagyis túl gyorsan eszi meg az ennivalóját, egyeztessünk az állatorvossal, hogy hogyan lassíthatnánk le. Továbbá érdemes tudni, hogy ha macskánk többnyire konzerveket fogyaszt, akkor előbb-utóbb fogínygyulladás jelentkezhet nála és elveszítheti a fogait. A fizikai kopás a rágás során elengedhetetlen, ezért ügyeljünk arra, hogy nedves- és száraztápot egyaránt kapjon háziállatunk, hogy mindkettő előnyeit élvezhesse.

  1. Megfelelő jutalomfalatok

Egyes jutalomfalatok nem csak nagyon ízletesek, hanem a fogak tisztítására is használhatóak. Ezeknek a finomságoknak úgy alakították ki a textúráját, hogy azok a rágás során dörzsöljék a fogakat, így megakadályozzák a lepedék és a fogkő kialakulását. Ezenkívül alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek támogatják a cica egészségét és friss leheletet biztosítanak.

  1. Használjunk fogkefét

A macska fogainak mindennapi megmosása nagyszerű módja annak, hogy megőrizzük azok egészségét. A fogmosást kedvencünknél már kölyökkorban el kell kezdenünk, hogy kisbarátunk korán hozzászokjon ahhoz, hogy a szája körül és benne is érintjük. A marha vagy a csirke ízű fogkrém kellemesebbé teheti ezt a folyamatot cicánk számára. Megkönnyítheti a helyzetünket, ha először hagyjuk, hogy a macska megkóstolja a fogkrémet, és csak utána nyomunk belőle a fogkefére a fogak dörzsöléséhez.

Ne feledkezzünk meg az állat ínyéről sem. Ínygyulladásról akkor beszélünk, amikor az íny kipirosodik és begyullad, akárcsak az embereknél. Az egészséges fogíny érdekében annak masszírozása is elengedhetetlen.

Amennyiben cicánk különösen hajlamos a fogbetegségekre, érdemes lehet több fogápoló terméket is kipróbálnunk, amelyeket kifejezetten macskáknak fejlesztettek ki. Bársonytalpúnk állatorvosa személyre szabott tervet tud készíteni kedvencünknek, és ha azt követjük, akkor biztosan rendben lesznek az aprócska fogak és az íny sem válik majd gyulladttá.