Hogyan és mikor büntessük a kutyát?

2016. július 26.

Hogyan és mikor büntessük a kutyát?

Kutyakiképzőkén a mindennapi munkám során sokkal ritkábban kell tanítanom a kutyusok gazdáit, hogyan dicsérjék és szeressék kedvencüket. Általában ez természetesen jön, esetleg pár apróságot kell csiszolni. Azonban a büntetés helyes alkalmazása a legtöbb esetben kihívást jelent a gazdák számára. Félnek büntetni kedvencüket, mert attól tartanak, hogy a hatására romlik majd a kapcsolatuk a kutyával és már nem fogja őket szeretni.

Amennyiben betartunk pár alapszabályt, ez nem fordulhat elő, sőt a kapcsolatunk minőségét csak javítani fogja. Engedelmesebb kutyánk lesz, akinek így több szabadságot adhatunk a hétköznapokban, amitől kedvencünk boldogabb, aktívabb életet élhet. Ehhez három alapszabályt kell betartanunk, ha büntetést szükséges alkalmaznunk kedvencünknél.

1.: Legyünk logikusak és úgy büntessük kedvencünket, hogy értse, azt miért kapja. Ez a legfontosabb szabály, ha nem akarjuk tönkretenni a kapcsolatunkat a kutyusunkkal.

2.: A büntetés erőssége sose legyen olyan magas, ami pánikot vagy félelmet kelt a kutyában, viszont okozzon olyan diszkomfort érzetet, amitől inkább nem próbálkozik tovább az adott viselkedéssel. Nem kell feltétlen a kutya fizikai bántalmazására gondolni, legtöbb kutyának bőven elég, ha a gazdája határozottan rászól, felemeli a hangját, vagy mellé dob egy kővel teli üdítős palackot.

3.: A büntetés után ne terrorizáljuk lelkileg a kutyát. Miután megkapta a büntetését, javíttassuk ki vele, amit elrontott és ugyanúgy dicsérjük meg érte, mintha mi sem történt volna.

Elmondható azonban, hogy kivételes gazdák elkerülhetik kedvencük büntetését, ha a kutya érkezésének első napjától kezdve mindent aprólékosan és következetesen betartat a kedvencével. Ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, mit várunk el a kutyától egyes szituációkban. Ezért is érdemes még kutyusunk érkezése előtt konzultálni egy kiképzővel.