Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan etessük a vadon élő madarakat a téli időszakban?

2022. december 05.

Télen a vadon élő madarak nehezebben jutnak táplálékhoz, ezért a segítségünkre lehet szükségük ahhoz, hogy könnyebben átvészelhessék a fagyos hónapokat. Amennyiben lehetőségünk van rá, figyeljük meg, hogy milyen vadmadarak látogatják rendszeresen az udvarunkat, és a különféle fajoknak megfelelően válasszunk madáretetőt, valamint eleséget is szárnyas vendégeink számára.

Madárfajok

Attól függően, hogy az ország mely régiójában élünk, több tucat különböző madárfajjal találkozhatunk. A leggyakrabban megjelenő szárnyasok a téli időszakban a pintyek, a verebek, a cinegék, a szajkók, a harkályok és a rigók, de mindig felbukkanhatnak más, kevésbé ismert fajok is.

Madáretetők

Ahhoz, hogy a legtöbb madárfaj kényelmesen lakmározhasson nálunk, érdemes különféle madáretetőket felszerelnünk. De nem csak a madáretető mérete és típusa, hanem annak elhelyezése is kiemelt jelentőségű.

A legjobb, ha a madáretető nagy kapacitású és széles tetővel rendelkezik, amely a magvakat és a madarakat is megóvja a csapadéktól, illetve a széltől. Emellett jó, ha van rajta több etetőnyílás, valamint ülőrúd, de egyes fajok számára például az adagolótálca a legideálisabb.

Függetlenül a madáretető típusától, ha lehet, széltől és csapadéktól védett helyre tegyük. Ha az etetőt a házunkhoz közel helyezzük el, akkor könnyebbé válik a madarak bentről való megfigyelése. Ugyanakkor arra is figyelnünk el, hogy az ablak elég távol és látható legyen a madarak számára, hogy biztosan ne ütközzenek bele az átlátszó üvegbe. Továbbá az is fontos szempont a hely meghatározásakor, hogy az arra járó ragadozók ne kaphassák el könnyedén a csipegető tollasokat.

Tisztítás

A madáretetőket időnként alaposan meg kell tisztítanunk, hogy kisebb eséllyel alakuljon ki az ételen és az etető felületén penész, illetve a különböző baktériumok – amelyeket a háztáji madarak hordozhatnak – is elpusztuljanak még mielőtt további megbetegedéseket okoznának.

A tisztítás után várjuk meg, amíg teljesen megszárad az etető, és csak azután töltsük újra, valamint helyezzük ki. Ügyeljünk arra, hogy a madáretető minden részét áttörölgessük, beleértve a tetőt és az ülőrudakat is.

Téli eleségek

Télen a vadmadarak általában magvakkal táplálkoznak, mivel ilyenkor nehezebb rovarokra vagy gyümölcsökre bukkanni. Épp ezért olyan magas zsír- vagy olajtartalmú finomságokkal kell kínálnunk kertünk látogatóit, amelyek bőséges energiát biztosítanak a téli túléléshez.

Például: fekete napraforgó, hántolt földimogyoró, négermag, köles, natúr mogyoróvaj, gyümölcsökkel kevert madáreledel, faggyúgolyó.

Amennyiben vannak gyümölcsfáink, jó ötlet lehet némi termést fennhagyni az ágakon, így azok természetes táplálékforrásként tudnak szolgálni egész télen.

Egy kis odafigyeléssel és energiaráfordítással a vadmadarak etetése izgalmas hobbi lehet a téli hónapokban, mely során nem csak jóllakathatjuk a szárnyasokat, hanem akár mi is felvidulhatunk a látvány által és a madárcsicsergést hallgatva.

További tartalmak

Hogyan etessük a vadon élő madarakat a téli időszakban?

Hogyan etessük a vadon élő madarakat a téli időszakban?

Díszmadarak túletetése – hogyan előzzük meg?

Díszmadarak túletetése – hogyan előzzük meg?

Ajándékötletek tollasoknak: a 3 legfinomabb nasi

Ajándékötletek tollasoknak: a 3 legfinomabb nasi

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok