Hogyan használjuk a légkondit, ha kisállatunk van?

2020. augusztus 07.

Hogyan használjuk a légkondit, ha kisállatunk van?

A legjobban úgy tudjuk kimutatni háziállatunk felé a szeretetünket, ha biztosítjuk a kényelmét és a boldogságát. Noha boldoggá tenni kedvencünket örömteli feladat, a komfortos környezet fenntartása viszont nem mindig egyszerű, különösen a nyári kánikulában nem. Ahogy az embereket, úgy az élőlényeket is meg tudja terhelni a túl magas hőmérséklet és a szélsőséges időjárás.

Ha annyira meleg van a lakásunkban, hogy azt már nehezen viseljük, akkor valószínűleg bundás családtagunk sem érzi jól magát. A forróság és az alacsony páratartalom könnyedén kiszáradáshoz vezethet. Éppen ezért szükség lehet arra, hogy bekapcsoljuk a légkondicionálót az optimális hőmérséklet fenntartásához.

Hogy milyen Celsius fok a legmegfelelőbb kutyánk vagy macskánk számára a lakásban, azt több tényező is befolyásolja:

 • A háziállat mérete
 • A szőr típusa és hossza
 • Súly, testzsír-mennyiség
 • Egészségügyi állapot
 • Kor

Bár a fenti szempontokat mind figyelembe kell vennünk, általánosságban elmondható, hogy a kutyusok esetében a benti optimális hőmérséklet 24 °C, a cicák viszont akkor érzik komfortosan magukat, ha néhány fokkal többet mutat a hőmérő.

Sokakban felmerül a kérdés ilyenkor, hogy a légkondi megbetegítheti-e a háziállatot. Ha túl hidegre állítjuk, akkor igen, az problémát okozhat. Ám, ha nem kapcsoljuk be, és túlságosan meleg lesz a lakásban, az szintén megbetegedést eredményezhet. Tehát a légkondicionáló csak akkor okozhat bajt, ha nem megfelelően állítjuk be, egyébként viszont nagyon hasznos tud lenni akkor is, ha valamilyen négylábúval élünk együtt. Csak válasszuk ki a kívánt hőmérsékletet, és időnként ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e. Ma már olyan okoseszközöket is beszerezhetünk, amelyekkel távolról is irányíthatjuk a rendszert.

Bundás családtag esetén viszont különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a légkondi karbantartására. Ahhoz, hogy minél tovább biztonságosan használhassuk, érdemes megfogadnunk néhány tanácsot:

 • Tartsuk tisztán otthonunkat: A rendszeres porszívózás nagyon fontos, mert az állati szőr eltömítheti a klímát.
 • Rendszeresen cseréljük a szűrőt: Háziállat mellett évente legalább négyszer javasolt kicserélni az AC szűrőt, hogy hatékonyabban működhessen tovább a hűtés.
 • Tartsuk tisztán a légkondicionáló szellőzőnyílásait: A légszűrőkkel együtt ki kell takarítanunk a szellőzőnyílásokat is, mert azokban is felhalmozódhat a szőr és a piszok.
 • Rendszeresen fésüljük át állatunk bundáját: Minél kevesebb szőr hullik el a lakásban, annál kevesebb gyűlik össze a légkondi különböző részeiben.
 • Használjunk levegőtisztítót: Egy levegőtisztító segítségével jelentősen javíthatunk a levegő minőségén, ami több szempontból is pozitív hatással bír.
 • Védjük a kültéri egységet: Próbáljuk meg úgy alakítani, akár kerítés, akár védőháló segítségével, hogy kis barátunk ne közelíthesse meg a klíma kültéri egységét. Sem a vezetékek megrágcsálása, sem pedig a vizelet nem tenne jót neki. Szélsőséges esetben pedig háziállatunk is belepusztulhat az érintkezésbe.