Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan hűtsük kisállatainkat a hőségben?

2018. június 08.

Hogyan hűtsük kisállatainkat a hőségben?

A kisméretű házikedvencek, mint a nyuszik, a tengerimalacok, a csincsillák, a patkányok vagy az egerek ugyanúgy kiemelt figyelmet igényelnek a forró napokon, mint a kutyák vagy a macskák. A legmelegebb hónapokra minden esetben fel kell készülnünk, függetlenül az állat fajtájától, korától vagy egészségügyi állapotától.

Az állandó magas hőmérséklet komoly bajokat okozhat a kedvencek szervezetében, és nagyon könnyen hőgutát kaphatnak. Ismerjük fel a jeleket: forró test, szapora légzés, íny- és nyelvszárazság, levertség, nyálzás, kitágult pupillák, habzó orr, eszméletvesztés. Bármelyiket is tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A legjobb és leggyorsabb segítség ilyenkor, ha nedves ruhát helyezünk a kisállat testére, illetve nyuszik esetében a fülekre is, hűvös helyiségbe visszük őket és egy ventilátort is rájuk irányíthatunk. Nagyon fontos, hogy hirtelen nem szabad lehűteni az állatot, vagyis soha ne tegyük hűtőszekrénybe vagy jeges fürdőbe, mert az az állat pusztulását is okozhatja. Amint látjuk, hogy baj van, azonnal kezdjük meg az állat hűtését és vigyük orvoshoz, amilyen hamar csak lehet.

Ahhoz, hogy tapsifülesünk, malackánk vagy hörcsögünk jól érezze magát akkor is, amikor egyre jobban melegszik a levegő, fontos, hogy olyan helyen legyen a ketrece vagy a terráriuma, ahol nem éri közvetlen napfény. Egy fagyasztott vízzel teli palack jelentősen hozzá tud járulni a hűtéshez, a legtöbb kiskedvenc szívesen tartózkodik a közelében.

Szenteljünk több időt a hőguta megelőzésére, mert orvosolni jóval nehezebb, mint védekezni ellene. Sokat számít, ha találunk egy jól szellőző, árnyékos, hűvös szobát, ahol biztonságosan tartózkodhat a kisállat. Bár megfelelő megoldásnak tűnhet a ventilátor és a klíma használata, de ügyeljünk arra, hogy egyik se legyen közvetlenül az állatra irányítva, mert az könnyen megfázhatnak.

Biztosítsunk a kisállatok számára folyamatosan elérhető, friss, hideg ivóvizet, hiszen a vízfogyasztás alapvető szükséglet, különösen nyáron. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a 26-30 °C-os szobában gyorsan felmelegszik a víz, ezért lehetőség szerint naponta többször is cseréljük, és engedjünk az itatóba új adagot. A legjobb megoldás a golyós itató, de ha tálat használunk, akkor különösen figyeljünk arra, hogy olyan helyre és úgy tegyük, hogy könnyen hozzáférhető legyen, de biztosan ne borulhasson fel.

AniOne kisemlős itató 500ml

A meleg idő a bolhák és a kullancsok gyakoribb megjelenését is előidézi. A tikkasztó hőség és a paraziták kéz a kézben járnak. Ezért például a tapsifülesek esetében a sétáltatással nem kívánt vendégeket is begyűjthetünk. Ha mindenképp szeretnénk kivinni a nyuszinkat, kérjük ki az állatorvos véleményét, hogy melyik lehet számunkra a legjobb módszer a vérszívók elleni védekezésben. Ami pedig a sétát illeti, nyáron csak kora reggel vagy estefele menjünk ki nyulunkkal, amikor nincs kánikula, valamint még/már nem forró a beton, és nem okozhat sérülést az állat mancsán.

Ha kedvencünk hosszú szőrű, akkor egy kis bundanyírás is megkönnyítheti a forróság elviselését. Ezt javasolt szakemberre bízni, a legtöbb kisállatkozmetikus számára rutin feladat, még akkor is, ha nyusziról vagy tengerimalacról van szó.

Előfordulhat, hogy kedvencünk egy igazi energiabomba, de nyáron figyeljünk arra, hogy ne ösztönözzük túl sok mozgásra az állatot, hiszen az által még jobban felmelegedik a teste és csak kellemetlenebbül fogja érezni magát.

Nagyon fontos, hogy a kisállatokat sem szabad nyáron az autóban hagyni, még lehúzott ablaknál sem, mert percek alatt olyan forróság alakulhat ki a kocsiban, amely biztosan az élőlény pusztulását okozza. Ezért, ha mindenképp el kell hagynunk az autót, legyen nálunk biztonságos szállítódoboz, és vigyük magunkkal szőrös kisbarátunkat is.

 

Forrás: petsworld.in