Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan javíthatod cicád közérzetét?

2022. október 28.

Macskát tartani nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint azt először gondolnánk. Ahhoz, hogy cicánk egészséges és boldog életet élhessen, meg kell fogadnunk néhány tanácsot és beépíteni őket a napi rutinunkba. Bársonytalpúnk közérzetét a leginkább úgy tudjuk javítani, hogy ha azt a szeretetet és gondoskodást nyújtjuk a számára, amelyet megérdemel.

1. Fésüljük meg minitigrisünket minden nap

A cica bundájának napi gondozása segít csökkenteni az emésztőrendszerben kialakuló szőrcsomók mennyiségét. Mivel a macskák sok időt töltenek önmaguk tisztántartásával, így egyes gazdik nem is gondolnak arra, hogy a rendszeres fésülés által eltávolíthatóak a laza szőrszálak, így nem okoznak gondot az állat szervezetébe kerülve. Jó ötlet lehet közvetlenül az étkezés előtti időre időzíteni a szőrápolást, így cicánk összekötheti egy jó élménnyel, vagyis arra asszociálhat, hogy hamarosan finom falatokat fog kapni. A rendszeres szőrápolás mellett nagyon hasznos szőrgombócoldó készítmény adagolása, hosszúszőrű cicáknál megelőző jelleggel is heti 1x-2x, rövidszőrűeknél pedig legalább vedlési időszakban.

2. Ügyeljünk a helyes táplálásra

Nagyon fontos, hogy kiváló minőségű, magas hústartalmú eledellel etessük bársonytalpúnkat. A macskák húsevők, nem szabad, hogy a zöldségek tegyék ki az étrend jelentős részét, és a szénhidrátok, valamint a gabonák is káros hatással lehetnek rájuk. Emellett arra is figyelnünk kell, hogy elegendő folyadékhoz jusson doromboló kedvencünk. Rossz ivó cicáknak különösen jó ötlet lehet konzervet vásárolni, de még így is elengedhetetlen, hogy több helyen is legyen számukra elérhető friss, tiszta ivóvíz.

3. Biztosítsunk elegendő számú alomdobozt

A macska wc-knél az az alapszabály, hogy mindig egyel többnek kell lennie az otthonunkban, mint ahány szobatigrisünk van. Tehát, ha három cicánk van, akkor négy darabot kell beszereznünk. Érdemes alaposan átgondolni, hogy hova tesszük a toaletteket. Amíg mi gazdiként a legszívesebben eldugott, sötét helyet keresnénk nekik, addig szőrös pajtásunk nem biztos, hogy szívesen végezné el például a pincében a dolgát. Egyes bársonytalpúak pedig szeretnek mindent látni közben, ezért a zárt macska toalett előfordulhat, hogy használaton kívülre kerül majd. Érdemes lehet többfélével is próbálkoznunk.

Ha elegendő illemhelyet, valamint megfelelő almot biztosítottunk kedvencünk számára és minden nap el is távolítjuk a szennyezett részeket, mégis rossz helyre pisil cicánk, akkor mindenképp forduljunk vele állatorvoshoz. Húgyúti fertőzés és egyéb megbetegedés is eredményezhet helytelen viselkedést.

4. Tanítsuk meg a kaparófa használatát

Cicánk ösztönösen karmolászni fog, erről nem tudjuk leszoktatni. Ám, ahhoz, hogy ne a bútoraink és kedvencünk lelke sérüljön az esetleges szidás által, meg kell tanítanunk bársonytalpúnkat, hogy a macskabútor az, amin koptathatja a karmait. Segíthet, ha először nem egy félreeső sarokban kap helyet a kaparófa, hanem a nappali közepén, és macskamentával is érdemes lehet lefújni. Később akár a sarokban is jó helye lehet a bútornak és macskamentára sem lesz szükség.

5. Legyen minden nap játékidő

Ahhoz, hogy doromboló családtagunk jól érezhesse magát, eleget mozogjon és megfelelően fejlődhessen mentálisan is, szánjunk napi szinten időt a közös játékra. Szerezzünk be néhány izgalmas játékszert és egészséges jutalomfalatot is, hogy igazán kellemes perceket tudjunk okozni háziállatunknak.

6. Ivartalanítsuk cicánkat

Hosszú távon a legjobb megoldás az ivartalanítás.. A nőstény macskák szokatlanul viselkednek,  amikor tüzelnek, a hím macskák pedig gyakran szereznek sérüléseket a párzási időszak alatt. Az ivaros kandúrok vizelete rendkívül átható szagú, amivel mindent megjelölnek. Az ivartalanítás a cica és gazdája számára is megkönnyíti a mindennapokat, ráadásul egyes betegségek is megelőzhetőek általa.

További tartalmak

Hogyan javíthatod cicád közérzetét?

Hogyan javíthatod cicád közérzetét?

Kopasz macskák – minden, amit tudni érdemes róluk!

Kopasz macskák – minden, amit tudni érdemes róluk!

Miért szeretnek a cicák dobozba bújni?

Miért szeretnek a cicák dobozba bújni?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok