Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan kerüljük el az algásodást az akváriumban?

2018. november 14.

Hogyan kerüljük el az algásodást az akváriumban?

Az algásodással előbb vagy utóbb, de minden akváriumtulajdonos szembesül. Egyes algafajok megjelenése és növekedése teljesen normális és egészséges jelenség, ám vannak típusok, amelyek nem csak kinézetük miatt kiábrándítóak, hanem a halainkra és növényeinkre is komoly veszélyt jelenthetnek. Ezért fontos, hogy elkerüljük a túlzott algásodást.

Mi okozza az algák túlszaporodását?

Mint minden növénynek, az algáknak is három alapvető dologra van szükségük az élethez: vízre, napfényre és tápanyagokra. Ha ezek bármelyikéből többlet jelentkezik, akkor az algák olyan gyorsan elszaporodnak, mint a kertben a gyom. Persze az akváriumból nem tudjuk mellőzni a vizet, de a fény és a tápanyagok arányát tudjuk kontrollálni.

Az algák túlnövekedésének legfőbb okai:
– Túl sokáig égve hagyott világítás
– Közvetlen napfény éri az akváriumot
– A halak túletetésével megváltozó vízminőség
– Magas tápanyagtartalom a vízben

Hogyan kerüljük el az algák túlnövekedését?

  1. Csökkentsük a fényt

Ne helyezzük az akváriumot olyan helyre, ahol a nap bármely szakában közvetlen napfény érheti a vizet. A napfény jelentősen hozzájárul az algásodás megjelenéséhez. Ha mesterséges világítást használunk, akkor győződjünk meg arról, hogy nem túl erős, és nem marad felkapcsolt állapotban napi nyolc óránál tovább. Hogy ez biztosan így legyen, célszerű beidőzíthető terméket választanunk.

  1. Kínáljunk kevesebb ennivalót

Sokan túletetik a halakat, amelynek köszönhetően megnövekedik a víz foszfátszintje. Először mindig csak kevés eleséget szórjunk a vízbe, és kísérjük figyelemmel pikkelyes barátaink táplálkozását. Ha öt percen belül nem fogy el az összes élelem, akkor túl nagy volt a mennyiség. A maradékot mindig távolítsuk el a vízből.

  1. Cseréljük a vizet

Az algákat nagyobb eséllyel kerülhetjük el, ha rendszeresen cseréljük az akvárium vizét. 10-15%-ot minden héten érdemes kicserélni, mert ezzel is hozzájárulunk a vízben lévő a tápanyagok alacsony szinten tartásában.

  1. Ismerjük meg a vizet

Speciális mérőeszközök segítségével kövessük a víz minőségét és a benne lévő foszfátok, valamint a nátrium mennyiségét. Ha valamelyikből túl sok van jelen az akváriumban, törekedjünk a csökkentésére.

  1. Tisztítsunk, ha szükséges

Ha már látjuk az algákat az akvárium falán vagy a köveken és a sziklákon, akkor ideje egy alapos tisztításnak, vagyis távolítsuk el az algát ezekről a felületekről.

  1. Tartsunk élő növényeket

Mivel az élő vízinövények is felvesznek bizonyos tápanyagokat a vízből, így az algáknak kevesebb marad, vagyis kevésbé tudnak túlszaporodni az akváriumban. Tehát az élő zöld nem csak szebbé varázsolja az akváriumot, hanem praktikus is.

  1. Tartsunk algaevő halakat

A sziámi ormányosmárna, a törpe szívóharcsa vagy a jól ismert, óriás algaevő hal is segíthet az algamennyiség alacsony szinten tartásában, hiszen elfogyasztják a kéretlen moszatokat.

 

Forrás: thesprucepets.com