Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan készüljünk menhelyi/mentett kutya befogadására?

2018. február 26.

Hogyan készüljünk menhelyi/mentett kutya befogadására?

Még mielőtt hazavinnénk az újdonsült családtagot, érdemes pár kérdést átgondolnunk, hogy minél békésebb legyen az együttélés. Határozzuk meg részletesen, milyen szabályok szerint szeretnénk kedvencünkkel együtt élni, hiszen ha az első naptól kezdve következetesen betartatjuk kutyusunkkal a szabályokat, akkor minimálisra csökkentjük az esélyét, hogy megszegje azokat és hosszú távon is sokkal stabilabban fogja betartani őket. Ellenkező esetben, amikor a kezdeti időszakban még nincsenek szabályok és csak később vezetjük be őket, sokkal nehezebben értethetjük meg kutyusunkkal, hogy amit addig lehetett, most miért nem lehet. Hajlamosabb lesz hosszú távon a szabály újbóli megszegésére.

Gondoljuk át, hol lenne a helye az autóban utazás során, melyik szobákba engedjük be, felengedjük-e bútorokra, vagy milyen bútorokra engedjük föl és hol fog aludni? Némelyik kutya etetése kosszal járhat, mert kipancsolja a vizét, vagy szétszórja a kajáját a tál körül. Érdemes könnyen tisztítható helyen elhelyezni a táját, azonban arra is gondoljuk, hogy napközben bármikor hozzáférhessen a vizes táljához. A fekhelye elhelyezésénél tartsuk szem előtt, hogy a kutya a gazdája mellett tud a legjobban pihenni, ő adja neki a legnagyobb biztonságot, így érdemes olyan helységbe tenni az ágyát, ahol sok időt töltünk.

Amennyiben még nem szobatiszta a befogadott kutyus, vagy nem tudjuk róla, hogy az-e, készüljünk rá, hogy az első hetekben naponta 5-6 alkalommal érdemes beiktatni egy egészségügyi sétát és fokozatosan kell lecsökkenteni ennek a számát az átlag napi 3 sétára. Ebben az időszakban még azt a tápot etessük, amit a menhelyen, vagy az ideiglenes befogadójánál kapott, hogy elkerüljünk egy tápváltásból adódó hasmenést. Egy gyomorrontás nagyon megnehezítené a szobatisztaságra nevelést.

Készüljünk fel rá, hogy a kutyák többsége egy picit megszeppen, amikor új helyre kerül.  Tulajdonképpen újdonsült kedvencünk valódi jellemét csak 1-2 hónap együtt élés után fogjuk látni. Ebben az időszakban legyünk vele türelmesek, nagyon sok új helyzetet kell befogadnia. Kiemelten nehéz helyzetben lehetnek azok a kutyusok, akik vidékről kerülnek városba. A forgalmas utak és hangos járművek ijesztőek lehetnek a számára. Amennyire lehet, próbáljuk meg csökkenteni az új ingerek számát és eleinte csöndesebb útvonalakat válasszunk a sétáltatásokhoz.

Mielőtt befogadnánk egy kutyust, alaposan gondoljuk át, hogy az ő jelleme, milyen igényeket támaszt az életvitelünkkel szemben, továbbá azt is tartsuk szem előtt, hogy mi milyen szabályok szerint szeretnénk vele tölteni az időt. Az első közös napok hatalmas befolyással bírnak a jövőnkre nézve. Valóban akkor a legegyszerűbb kedvencünk nevelése, ha már az első naptól kezdve betartatjuk vele a szabályokat.