Hogyan kezdjünk bele az autózásba kutyusunkkal?

2020. november 04.

Hogyan kezdjünk bele az autózásba kutyusunkkal?

Tekintve, hogy a kutya falkaállat, szívesen tart velünk, bármerre utazzunk is a világban. Kedvencünknek az jelenti a legnagyobb élményt, ha gazdájával és vezetőjével együtt fedezhet fel új területeket. A közös kirándulások, városnézések amellett, hogy erősítik a kapcsolatot és kötődést kutya és gazda között, új ingerek és szituációk megismerései nagyban hozzájárulnak kutyusunk önbizalmának növeléséhez. Azonban, hogy új helyekre vihessük magunkkal, szeretnie kell az autóban való utazást és tudnia kell alatta viselkedni.

Érdemes előre eldönteni, hogy az autó melyik részén lesz kedvencünk helye és a kezdetektől fogva odaszoktatni. Ez azért fontos, mert ha kiskorában megengedtük neki, hogy a hátsó ülésen utazzon, felnőtt korában viszont a csomagtartóban utaztatnánk szívesebben, lehet, hogy ellenállásba fogunk ütközni a kutyusunk részéről. Tartsuk szem előtt a kutya felnőttkori méretét és aszerint válasszuk ki a helyét. A helye legyen megfelelően szellőzött, a kutyus kényelmesen le tudjon feküdni, megfordulni, továbbá figyeljünk oda, hogy a csomagjaink ne tudjanak ráborulni az utazás folyamán. Autóbalesetek szempontjából a kifejezetten autók csomagtartójába kialakított acél boxok a legbiztonságosabbak.

De hogyan kezdjük el megszerettetni kedvencünkkel ezt a számára idegen járművet? Eleinte hagyjuk körbeszaglászni az autót. Amikor úgy látjuk, hogy komfortosan közlekedik körülötte, tegyük be a neki szánt helyre és hagyjuk felfedezni a területét. Ne hagyjuk, hogy magától ugorjon ki a kocsiból! Mindig várjuk ki míg türelmesen elkezd várni a sorára és ezután csak a „Mehetsz!” vezényszóra hagyhatja el az autót. Az utóbbi szabály következetes betartásáért nagyon hálásak leszünk magunknak, amikor nagy forgalmú út mellett kényszerülünk kivenni az autóból a kutyusunkat. Miután kedvencünk megismerkedett a helyével és megnyugodott, indítsuk be az autót. Ameddig nyugodtan viselkedik, plusz dicséretként kaphat jutalomfalatot és simogatást, azonban amint azt látjuk, hogy ideges lesz a kutyus és fél, vegyük el ezeket a dicséreteket és ne próbáljunk meg nyugtatóan beszélni hozzá, mert ezzel csak megerősítjük a helytelen viselkedésben. Ő nem érti, hogy pontosan mit mondunk neki, csak az aggódó hanglejtésünkből sejti, hogy valami baj van, így jogosan fogja gondolni, hogy a beindított motor számára veszélyt jelenthet. Inkább türelmesen várjuk ki még megnyugszik. Nyugodt állapotban újra kaphatja a dicséreteket, majd állítsuk le a motort és engedjük ki a helyéről. Érdemes eleinte a kocsi nyitott ajtaja/csomagtartója mellett beindítani a motort, így nem fogja magát a kutyus sarokba szorítva érezni és kevesebb lesz rá az esély, hogy pánikba esik. Amennyiben a motor beindítása se hozta zavarba, becsukhatjuk a kocsi ajtajait, és elvihetjük egy rövidebb útra. Nagyon fontos, hogy mindig a kutya nyugodt állapotában engedjük ki a kocsiból és hosszabb utak esetében 2-3 óránként álljunk meg a kutyust megitatni és átmozgatni. Főképp fogváltás alatt álló kölykök esetében folyamatosan figyeljük a kicsit, nehogy megrágjon egy kábelt, esetleg a biztonsági övet.

Vannak kutyák, akik egy tréning alatt az összes lépcsőfokot bejárják anélkül, hogy bárhol is kétségbeesnének, azonban ha tudjuk kedvencünkről, hogy bizalmatlan az új szituációkban, legyünk vele türelmesek és tartsuk be a fokozatosság elvét. A befektetett idő és energia hosszú távon meghálálja majd magát.