Hogyan kezdjünk el kerékpározni kedvencünkkel?

2017. április 27.

Hogyan kezdjünk el kerékpározni kedvencünkkel?

Manapság egyre felkapottabbak azok a sportok, melyeket kedvencünkkel végezhetünk. Ez alól nem kivétel a kerékpározás sem. A kutyás kerékpár hajtás hivatalos neve bikejoring, mely egy egészen komoly sporttá nőtte ki magát az utóbbi évtizedekben. Rendkívül hasznos mind a gazdi, mind a kutyus egészségének és fizikumának megtartására, továbbá a tartalmasan együtt töltött idő szorosabbá fűzi a kapcsolatot kedvencünkkel.

A balesetek elkerülése végett, nagyon fontos, hogy csak megbízható, fegyelmezett kutyussal kezdjünk neki a kerékpározásnak, különben könnyen sérülés lehet a vége. Elengedhetetlen feltétel, hogy kedvencünk tudjon laza pórázon sétálni és megfelelően viselkedjen kerékpározás közben. Ez azt jelenti, hogy nem fut a kerékpár elé, nem harapdálja a kerekeket, nem ugatja izgalmában a gazdit és a nadrágszárát sem csipkedi.

Azoknak a kutyáknak az esetében, akiknél még nem teljesül az a feltétel, hogy tudjanak laza pórázon sétálni, a következő technikával könnyedén felzárkózhatnak a többiekhez. Ingerszegény környezetben, ahol más kutyák, zajok, vagy autók nem tudják elvonni a figyelmét, tegyük rá a pórázt és induljunk el egy irányba, amint megfeszül a póráz, azonnal induljunk el a húzással ellenkező irányba. Ha előre húz, akkor hátra. Ha jobbra húz valami érdekes szag irányába, akkor balra fordulunk. Ezt egészen addig gyakoroljuk, amíg képes lesz hosszabb távokat megtenni laza pórázon. Ezek után tesztelhetjük a tudását utcán és kutyatársaságban is.

Amennyiben legjobb barátunk már elsajátította a pórázon történő helyes viselkedést, úgy belekezdhetünk közös kerékpáros életünk felkészítésébe. Ahogy a póráz-szabály tanításánál, itt is ingerszegény környezetben kezdjük a tanítást, hogy mindenki teljes figyelemmel tudjon összpontosítani a feladatra. Eleinte hagyjuk, hogy álló helyzetben ismerkedjen vele. Mutassuk meg neki a kerékpár minden elemét, de ne engedjük neki, hogy bármit is a szájába vegyen, ilyenkor egy határozott NEM vezényszóval jelezzük neki a nem kívánt viselkedést. Természetesen a dicséretet se felejtsük el, ha szépen viselkedett.

Miután megismerkedett magával a tárggyal, kezdetben csak egy-egy métert mozgassuk nagyon lassan a biciklit és figyeljük a kutyus reakcióit. Ha megijed, bátorítsuk, hogy jöjjön közelebb, ha a fent felsorolt helytelen viselkedéseket gyakorolja (kerekek harapdálása, kerékpár elé rohanás, stb.), akkor pedig egy határozott NEM vezényszóval szóljunk rá.

A fenti szabályokra ügyelve, egyre messzebb toljuk a biciklit úgy, hogy az egyik oldalunkon a kerékpárt fogjuk, a másikon pedig a kutyát vezetjük. Ha szépen viselkedik kedvencünk ebben a felállásban, akkor felülhetünk a biciklire, de eleinte csak lábbal toljuk magunkat. Amennyiben a kutyus ezt a feladatot is sikeresen teljesítette, elkezdhetjük tekerni biciklit, de eleinte csak pár métert tegyünk meg. Gyakoroljunk sokat ingerszegény környezetben és miután probléma nélkül tudunk közlekedni kedvencünkkel, rövidebb túrák alkalmával felfedezhetjük a környék izgalmasabb területeit is. Kezdetben folyamatosan figyeljük a kutyus reakcióit, ha valamitől megijedne, azonnal álljunk meg és csak akkor induljunk tovább, ha megnyugodott.

Ahogy az embereknek, úgy a kutyák fizikai kondícióját is fokozatosan kell felépíteni, ne hajszoljuk túl, mindig figyeljük, hogy mennyit bír és kedvencünk számára is legyen nálunk víz.