Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Hogyan nyerjük el kisemelősünk bizalmát?

2021. november 11.

Hogyan nyerjük el kisemelősünk bizalmát?

Ha szeretnénk otthonunkban kisemlőst tartani, akkor a helyes gondozáson és tápláláson túl azt is meg kell tanulnunk, hogyan tud erősödni a köztünk lévő kötelék. Háziállatunk ugyanis valószínűleg nem fog azonnal automatikusan elfogadni minket. Bár a kapcsolat kiépítése szórakoztató lehet, fontos, hogy a kezdetektől ügyeljünk a bizalom elnyerésére, majd annak megtartására. Néhány tipp segítségünkre lehet ebben.

  1. Adjunk enni szőrös pajtásunknak

Az állatok általában szeretik a hasukat, így lehet ez például a hörcsögökkel, a tengerimalacokkal és a törpenyulakkal is. 

Vágjunk fel néhány zöldséget apró kockákra, és próbáljuk meg kézből kínálni őket kisemlősünknek. Ha tudatjuk vele, hogy gondoskodunk róla és rendszeresen ellátjuk táplálékkal, akkor azzal erősíthetjük a bizalmát.

A falatot lassan, óvatos mozdulattal nyújtsuk háziállatunk felé. Eleinte lehet még bátortalan lesz, és nem mer odajönni érte, de legyünk kitartóak, és adjunk neki időt. Ha rendszeresen visszanéz a falatra, akkor valószínűleg hamarosan engedni fog a csábításnak.

  1. Hagyjuk a kisemlőst a ketrecében

Amikor még nem bízik bennünk háziállatunk, a ketrecből való kivétele stresszt okozhat benne. Szóval az első napokban hagyjuk, hogy felfedezze a környezetét. Üljünk le minden nap egy időre a ketrec mellé és beszéljünk kis barátunkhoz, hogy megszokja a jelenlétünket és a hangunkat.

  1. Jutalmazzuk meg kedvencünket

A bizalom kiépítésében segíthet, ha rendszeresen megjutalmazzuk kisemlősünket, főleg, amikor valami olyan dolgot csinálunk vele, ami zavaró lehet a számára, mint például az állapotfelmérés vagy karomvágás. Mindent próbáljunk meg pozitív élménnyel (pár szem finomsággal) társítani. Olyankor is érdemes adni pajtásunknak a jutalomfalatokból, amikor magától jön oda hozzánk a szobában. 

Fontos, hogy negatív cselekedetnél ne büntessük meg hörcsögünket, tengerimalacunkat vagy nyuszinkat, csak hagyjuk figyelmen kívül, és dicsérjük meg, ha jól viselkedik.

  1. Engedjük, hogy először kisállatunk közeledjen

Ha meg szeretnénk simogatni szőrös barátunkat, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy az számára is komfortos lesz. Tehát várjuk meg, amíg a négylábú jön oda hozzánk, és ne erőltessük az érintkezést. Mozdulataink mindig legyenek lassúak és gyengédek. Ha kedvencünk elszalad a simogatást követően, akkor ne menjünk utána, várjuk meg, amíg visszajön.

  1. Adjunk elég időt

Ha azt látjuk, hogy hörink, malackánk vagy tapsifülesünk meg sem mozdul, amikor elhaladunk a ketrece mellett, inkább menjünk ki a szobából, és hagyjunk neki időt a pihenésre. Egy ijedt kisállat nem tud megtanulni bízni bennünk, hiszen a túlélési ösztönei irányítják. Akár egy évig is eltarthat, amíg kedvencünk képes lesz teljesen megbízni bennünk, de mindenképp megéri majd a várakozás és a türelem.