Hogyan őrizzük meg kertünk szépségét kedvencünk mellett?

2017. február 28.

Hogyan őrizzük meg kertünk szépségét kedvencünk mellett?

Sokan gondolják úgy, hogy kertes házban könnyebb kutyát tartani. Tény, hogy sok előnye van, megspóroljuk a kora reggeli egészségügyi sétákat, hiszen elég csak kiengedni a kertbe, hogy elvégezze a dolgát, talán esős időben örülünk ennek a leginkább. Az éremnek persze két oldala van és legalább annyi hátránya lehet a kertnek, mint előnye, ha nem vagyunk elég felkészültek.

Ha nem vagyunk tisztában kutyusunk igényeivel, könnyen a kertünk láthatja kárát és egyik reggel arra ébredhetünk, hogy legjobb barátunk, kezünk munkáját nem tisztelve kitépte az összes frissen ültetett virágot, felásta a kertet és szétrágta a napozóágyat.

Kertünk szépségének megőrzése érdekében érdemes átgondolni, hogy mi okozhatja kedvencünk romboló viselkedését. A legtöbb esetben egyszerűen unalomról van szó és több fizikai és mentális kihívásra lenne szüksége társunknak, de a problémát okozhatja a kutya igényeinek nem megfelelő kialakítású kert is.

Ásás oka lehet az unalom, bizonyos fajtákat kifejezetten arra tenyésztettek, hogy a munkájuknak a része legyen az ásás és kiűzze a vadat rejtekhelyéről, így ezek a fajták ösztöneikből adódóan hajlamosabbak ásásban levezetni fölösleges energiáikat. Az unalom elűzéséhez több időt kell foglalkozni a kutyánkkal. Vigyük hosszabb, változatosabb sétákra és tanítsunk neki új dolgokat, hogy mentálisan is lefárasszuk. Amennyiben az unalom kizárható, nyári hónapokban járunk, ráadásul kedvencünk hűvös, árnyékos helyre ásott magának gödröt, úgy két lehetőségünk van, vagy kialakítunk neki egy hasonlóan hűvös, árnyékos helyet, vagy meghagyjuk neki ezt az élvezetet, hiszen a közérzete javítása érdekében kényszerült az ásásra.

Kerti bútoraink sem lehetnek biztonságban. A bútoraink megrongálásánál, rágásánál, széthordásánál is felmerül az unalom, mint lehetséges ok, azonban ha kölyökkutyát tartunk, szem előtt kell tartanunk, hogy a teljes fogazat leváltásáig nekünk kell biztosítani neki olyan eszközöket, melyen a rágási kényszerüket levezethetik. Amennyiben ez elmarad, ők fognak maguknak keresni és a mi véleményünket erről nem fogják kikérni. Érdemes beszerezni kifejezetten kölyökkutyáknak kialakított rágócsontokat, melyekről csak kisebb darabokat tudnak lerágni, így kicsi az esély rá, hogy félrenyelik, ráadásul sokáig leköti őket.

Másik szórakoztató elfoglaltsága leleményes kedvenceinknek, a frissen ültetett virágok gyökerestül történő kitépése és széthordása a kert különböző pontjaira. Számukra rendkívül szórakoztató mulatság azzal játszani, amivel korábban a gazdit látták „játszani”, ezért komolyabb kertészeti beavatkozások idején érdemes a család egyik tagját megkérni, hogy vigye el kedvencünket egy kiadós sétára. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megkérünk egy kertészt, hogy elültesse a kert új elemeit, így a virágokon hagyott szagunk sem lesz annyira csábító a kutyának.

Kertünk kialakításánál mindig gondoljuk át kedvencünk téli és nyári igényeit is, hiszen legtöbbször a mi felkészületlenségünk és helytelen hozzáállásunk váltja ki belőlük a rossz viselkedést.