Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan óvd meg kutyusod mancsait a téli időszakban?

2022. október 28.

A kutyusoknak és gazdáiknak télen, a hidegebb hónapokban sem szabad a négy fal között maradnia. Hogy pontosan mennyi ideig tartózkodhatunk kint kedvencünkkel, az jelentősen függ a kutya fajtájától. Egyes ebek kifejezetten szeretnek a hóban rohangálni, míg mások a dolgukat sem szívesen végzik el ilyenkor a szabadban. Ám, bármilyen négylábúnk is legyen, a mancsok védelme elengedhetetlen.

Kutyánk tappancsain télen fagyási sérülések keletkezhetnek, kiszáradhatnak, megrepedhetnek, illetve a só és az egyéb mancsokra kerülő, káros anyagok komoly irritációkat okozhatnak. Tegyünk meg mindent azért, hogy ezeket a problémákat megelőzhessük.

1. Téli kutyacipő

A téli kutyacipő viselése lehet a legjobb módja annak, hogy megvédjük bundás barátunk mancsait a hótól, a jégtől és a sótól, de nem biztos, hogy a legegyszerűbb is. A legtöbb háziállat nehezen viseli, ha felkerül valami a lábaira. A cipőkhöz való hozzászoktatás valószínűleg egy hosszabb folyamat lesz. Eleinte csak a lakáson belül, néhány percre adjuk rá a csizmákat az ebre, majd fokozatosan növeljük az időt, míg képes nem lesz komfortosan közlekedni bennük.

Fontos, hogy megfelelő méretű lábbeliket válasszunk, amelyek a lehető legtökéletesebben illeszkednek kutyusunk tappancsaira. A túl nagy vagy túl kicsi cipő több kárt okozhat, mint hasznot.

2. Mancsvédő krém

Érdemes beszerezni például Panzi mancskrémet is kedvencünk számára, hiszen egyszerűen használható és kiválóan védi az állat mancsait, továbbá hidratáló hatással is bír, ami sokat jelent, ha a párnácskák szárazak és repedezettek. Ráadásul nem csak télen praktikus, hanem az év bármely szakában, amikor a tappancsok különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve.

3. Mancstisztítás

Sajnos nem tudjuk ellenőrizni, hogy az emberek milyen vegyszerekkel olvasztják fel a jeget és a havat a járdákon és az utakon. Az ilyenkor használt anyagok mérgezőek lehetnek kutyusunkra nézve, ezért nagyon fontos, hogy amikor hazaérünk, alaposan megtisztítsuk a lábakat. A lerakódott só nem csak a bőrt marhatja meg, de lenyalogatva egyéb problémákat is okozhat. A legjobb, ha tartunk az ajtónál egy doboz kisállat törlőkendőt, de egy meleg, szappanos, puha törölköző is megfelelő lehet. A tappancsápolás közben figyeljünk arra, hogy nem sérültek-e meg az eb karmai vagy nincs-e valamilyen idegen dolog a lábujjak között. Szükség esetén látogassuk meg az állatorvost.

4. Karomvágás

A kutya karmainak levágása egész évben létfontosságú, nem szabad hagyni, hogy túl hosszúra nőjenek. A karmok eltörhetnek, amikor bundás pajtásunk a jeges úton futkározik, ami által sérülés keletkezhet a mancsokban. Ha egyedül nem tudjuk megoldani a karomvágást, akkor javasolt elvinni a négylábút kutyakozmetikushoz vagy állatorvoshoz. Ilyenkor a lábujjak közötti szőrt is érdemes lenyíratni, így kevésbé tud megtapadni köztük a szennyeződés.

5. Rövid séták

Mielőtt útnak indulnánk szőrös családtagunkkal, nézzük meg, hogy milyen idő várható. Különösen rossz időjárási viszonyok között inkább lakáson belül játsszunk egy nagyot kutyusunkkal. A hideg, fagyos napokon kizárólag csak rövid sétákat tegyünk meg a mancsok védelme érdekében.

További tartalmak

3+1 tipp az élősködők elleni védelemhez!

3+1 tipp az élősködők elleni védelemhez!

Mit tegyünk, ha kutyánk allergiás?

Mit tegyünk, ha kutyánk allergiás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok