Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan rendezd be tollas barátod kalitkáját?

2023. április 28.

Egy kedvtelésből tartott madár sok örömöt és vidámságot hozhat az otthonunkba. Ahhoz, hogy ezt viszonozni tudjuk, törekednünk kell arra, hogy tökéletes környezetet alakítsunk ki szárnyasunk számára, és igyekezzünk megfelelni minden igényének. Az ideális kalitka kialakításához több szempontot is fejben kell tartanunk. Csak így tud majd kedvencünk egészséges és boldog életet élni mellettünk.

Milyen legyen a kalitka?

Az első lépés mindig a megfelelő madárkalitka kiválasztása. Ehhez figyelembe kell vennünk papagájunk fajtáját, a kifejlett állat méretét, az együtt élő madarak számát és a kalitka helyét.

Kezdőként kevesen tudják, hogy a szélesség sokkal fontosabb, mint a magasság. Olyan kalitkát kell hazavinnünk, amely legalább kétszer olyan széles, mint csőrös pajtásunk szárnyfesztávolsága. Persze, ha több madarat tervezünk együtt tartani, akkor még nagyobb teret kell biztosítanunk a számukra.

Ügyelnünk kell arra is, hogy a kalitka anyaga tartós és biztonságos legyen, mint például a rozsdamentes acél. Emellett pedig vizsgáljuk meg a rácsok távolságát is. Fontos, hogy elég közel legyenek egymáshoz, nehogy át tudja préselni magát közöttük papagájunk. A kalitka alját is érdemes szemügyre vennünk, egyes típusoknak könnyebb a tisztán tartása.

Hol legyen a kalitka?

A madarak társas lények, örülnek, ha az emberek közelében lehetnek, ezért olyan helyet kell találnunk nekik, ahol viszonylag sokat tartózkodunk. Ugyanakkor az alvás ideje alatt egyes papagájok szeretnek inkább csendes, privát helyen tartózkodni.

Kerülnünk kell az olyan helyiségeket, ahol füst vagy egyéb erős szagok keletkezhetnek, mert a díszmadarak tüdeje rendkívül érzékeny. Vigyázzunk, hogy huzat és közvetlen napfény se érje a kalitkát.

Milyen legyen a berendezés?

Papagájunknak szüksége lesz egy etetőre és két vizestálra: egy az iváshoz, egy pedig a fürdéshez. Érdemes olyan edényeket választanunk, amelyek a kalitka rácsaihoz rögzíthetőek, hogy ne tudja őket kiborítani kedvencünk. Az AniOne nemesacélból készült, forgózáras tálkái például jó választásnak bizonyulnak.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/anione-fem-eteto-itato-forgozaras-300-ml/

A kalitka aljára nagy nedvszívó képességű homokot ajánlott szórnunk. A MultiFit ásványanyag tartalmú madárhomok kémiai anyagoktól mentes, ápolja a papagáj bőrét és tollazatát, erősíti a csontokat, valamint elősegíti az emésztés folyamatait. Hetente 2-3 alkalommal szükséges cserélnünk.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/multifit-madarhomok-5kg/

Ülőrudak és játékok

Nagyon fontos, hogy legyenek a kalitkában ülőrudak és játékszerek, hogy papagájunk képes legyen szórakoztatni magát olyankor is, amikor mi nem vagyunk otthon. Ezekből érdemes különböző anyagúakat beszereznünk, mint például fa, műanyag vagy pamut.

A játékszerek összeválogatásánál is figyeljünk a változatosságra:
– Kötélcsomók, csavaros játékok
– Finomságokkal megtöltött játékok
– Hinták és létrák
– Darabokra csipkedhető, csőresősítő játékok

Ha a kalitka elég tágas, akkor egy egész madárjátszótér is helyet kaphat benne. Az AniOne terméke létrákkal, bőrkötélzettel és leszállópályákkal is rendelkezik, így egy igazán izgalmas kiegészítője lehet a papagájlaknak.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/anione-madarjatszoter-30x45x45/

A kalitka dekorációinak kiválasztásakor mindig a biztonság legyen az első. Ne helyezzünk be madarunkhoz olyan tárgyakat, amelyek mérgezőek lehetnek, lenyelhető részeket tartalmaznak, sérülést okozhatnak, vagy amikbe esetleg belegabalyodhat a szárnyas.

További tartalmak

Hogyan rendezd be tollas barátod kalitkáját?

Hogyan rendezd be tollas barátod kalitkáját?

Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok