Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

2024. február 01.

Amennyiben kutyusunkat kutyatámadás érte, mindenképp állatorvoshoz kell vele fordulnunk, hiszen a sérülések megfelelő ellátása elengedhetetlen. De nem csak a fizikai, hanem a lelki sebek is ápolásra szorulhatnak. Ha kedvencünk sokkos állapotba került, miután megtámadták, tudnunk kell, hogy mit tehetünk a felépülése és az érzelmi jólléte érdekében.

Természetes, hogy mindannyian azt szeretnénk, ha a kutyák jól kijönnének egymással és mindig szépen játszanának együtt. De sajnos időnként előfordulhatnak marakodások. Szerencsére a legtöbb esetben csak hangos civakodásról van szó, és egyetlen eb sem sérül, de ezek a szituációk és nyugtalanságra adhatnak okot.

Leggyakrabban a kutyafuttatókban történnek kellemetlen incidensek. Számos tényező befolyásolhatja az eseményeket, például az aktív felügyelet hiánya, az interakciók időben történő megszakításának hiánya, a játszó és a verekedő kutyák megkülönböztetésének nehézségei, valamint az az egyszerű tény, hogy eltérő játékstílusú és személyiségű négylábúak kerülnek össze.

Függetlenül attól, hogy miért és hogyan robban ki a verekedés, egy dolog biztos: egy traumatikus élmény sokkos állapotot idézhet elő az állatban, és ez érvénytelenítheti az évekig tartó viselkedési tréninget és bizalomépítést.

Fontos, hogy ha bundás barátunkat megtámadta egy másik kutya, akkor mielőbb keressük fel az állatorvosunkat. Még akkor is, ha az ebnek meglehetősen apró sebei keletkeztek csak a bőrén, mert ezek ugyanis csak a jéghegy csúcsa. Előfordulhat, hogy a bőr alatt sokkal súlyosabb és kiterjedtebb a sérülés.

Egy kutyatámadásnak sokszor vannak rövid és hosszú távú következményei egyaránt. Egyes kutyusok ijesztőnek és kellemetlennek érezhetik a támadást, de ahogy telik az idő és csökken az adrenalin, túl is lendülnek rajta. A gond az, hogy ez nem minden eb esetében van így. A támadás akár meg is változtathatja kedvencünk életét, és ez még a legmasszívabb kutyákkal is megtörténhet.

Miután a négylábúak összeverekedtek, meg kell védenünk kutyánkat a jövőbeni negatív találkozásoktól, amelyek további stresszt okozhatnának nála. Ne menjünk újra a kutyafuttatóba, amíg nem vagyunk benne biztosak, hogy pajtásunk készen áll rá.

A támadás utáni első séták során jó megoldás lehet, ha viszünk magunkkal némi könnyen elfogyasztható jutalomfalatot is és megdicsérjük bundás barátunkat például, amikor másik kutya keresztezi az utunkat vagy a kutyafuttatóban szaladgáló pajtásait nézi.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/multifit-soft-trainies-kutya-jutalomfalat-250g/

Ha az eb viselkedése egyértelműen megváltozott, láthatóan fél vagy esetleg agresszívan lép fel más kutyákkal szemben, akkor kutyakiképzőre vagy viselkedési szakértőre lesz szükségünk, aki humánus, pozitív viselkedésmódosítási módszereket alkalmaz a megtámadott állat állapotának felméréséhez, majd kezeléséhez. Egy esetleges büntetés a másik kutyára adott helytelen reakciója után csak megerősítené benne a vele való negatív kapcsolatot.

További tartalmak

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Kutyák és a szeparációs szorongás

Kutyák és a szeparációs szorongás

3+1 tipp a kutyaház téliesítéséhez 

3+1 tipp a kutyaház téliesítéséhez 

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok