Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után?

2014. augusztus 27.

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után?

Jobb esetben a kutyánk életében csak egyszer-kétszer fordul elő, hogy idegen kutya támadja meg kedvencünket és szerencsére ezen esetek többségében is megússzák könnyebb sérülésekkel.

Azonban nem mindegy, hogy ilyen szituációban hogyan viselkedünk, hiszen lehet, hogy fizikailag alig sérült a kutyus a támadás során, de a gazdi által túldramatizált esemény komoly lelki sérüléseket okozhat hosszú távon, mellyel gátolhatjuk, hogy kedvencünk önfeledten játsszon kutyabarátaival a jövőben.

Habár jelen esetben a támadások lelki sérüléseinek kezelését állítjuk a középpontba, az első dolgunk a támadást követően, mindig a sérülések felmérése legyen. Gondosan nézzük át a bundáját, mert a nem fertőtlenített karcolások is könnyen elfertőződhetnek. Amennyiben komoly sérüléseket szenvedett kedvencünk, azonnal vigyük állatorvoshoz!

Könnyebb sérülés, vagy pusztán ijedtség esetén, az átvizsgálás után azzal segítünk a legtöbbet, ha úgy viselkedünk, mintha mi sem történt volna. Nyugodjunk meg és folytassuk a sétát úgy, mint bármelyik másik napon. Ne kapkodjunk, ne rohanjunk el azonnal a helyszínről és ne próbáljuk meg aggódó hangon nyugtatgatni a kutyát. Minél nagyobb drámát rendezünk az eseményből, annál nagyobb kárt tehetünk a kutyánk jövőbeli szociális kapcsolataiban. A mi célunk, hogy továbbra is önfeledten tudjon játszani kutyabarátaival és bátran alakítson ki új ismeretségeket idegen kutyákkal. Ennek fényében nem célravezető, ha utána hetekig kerüljük a kutyatársaságot, azon aggódva, hogy újra baj történik. A támadást követően, amint van lehetőségünk őt szociális kutyák közé engedni, éljünk a lehetőséggel és bíztassuk a játékra.

Sérüléseit tekintve azonnali orvosi ellátásra szoruló kutyus esetében még fontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat. Sírással és kétségbeeséssel csak növeljük a kutyában keletkezett sokkot, ezzel hátráltatva a gyógyulásban. A gyors állatorvosi ellátás után, a kezeléstől függően a lehető leghamarabb kezdjük el visszaszoktatni kutyatársaságba. Érdemes eleinte nyugodtabb, lassabb mozgású, kiszámíthatóbb kutyákkal kezdeni, akik nem viszik bele kedvencünket durva játékba, amivel fájdalmat okozhatnak a friss sebekben és szociális értelemben is pozitív élményt nyújtanak a kutyusunknak.

Amennyiben mindezek ellenére a támadás után bizonytalan a kutyánk viselkedése más kutyák társaságában, esetleg félelemből agresszívan reagál bizonyos szituációkban, keressünk fel egy kutyakiképző szakembert, aki segít nekünk újra magabiztossá és felszabadulttá tenni legjobb barátunkat.

Rendkívül nehéz higgadtnak maradni, amikor szeretett barátunkat látjuk a bajban, de ebben az esetben pont azzal fejezhetjük ki számára szeretetünket, ha magunkra parancsolunk és a kutya érdekeit előtérbe helyezve higgadtan lépünk fel.