Hogyan szerettessük meg a labdázást kutyusunkkal?

2017. június 28.

Hogyan szerettessük meg a labdázást kutyusunkkal?

Egyértelműnek tűnik, hogy egy kutya visszahozza a labdát, ha eldobjuk neki, hiszen az ösztöneibe van kódolva ez a cselekvés, azonban sok gazdi panaszkodik, hogy az ő négylábú társa, bizony motivációt vesztett, ha játékról van szó. Kezdetben még csak-csak visszahozta a labdát, de mára már utána sem rohan, vagy már kezdetben sem érdekelte különösebben. Akármelyik eset áll fönn, igazából ugyanaz a teendőnk. Érdemes foglalkozni a problémával, hiszen egy nagyon jó eszköz kedvencünk fizikai fárasztására és az egészségét is könnyebben megőrizhetjük, ha rendszeresen végeztetünk vele intenzív testmozgást.

Amennyiben szeretnénk kutyusunk érdeklődését felkelteni a labda iránt, egy nagyon fontos szabályt, mindig be kell tartanunk. Mindig akkor hagyjuk abba a játékot, amikor kedvencünk még szívesen játszik és még folytatná a tevékenységet. Minél többször marad az az élmény a fejében, hogy tőle úgy vették el a játékot, hogy még érdeklődött utána, annál motiváltabb lesz és annál tovább akar majd vele játszani. Eleinte ez lehet, hogy csak annyit jelent, hogy egyszer dobjuk el neki a labdát. Ne legyünk türelmetlenek, kezdetben érjük be kevesebbel, gyorsan fognak változni a dolgok, ha erre a szabályra odafigyelünk. Nézzük meg, hogy néz ki a gyakorlatban!

A legrosszabb eset, ha négylábú társunk el sem rohan a labda után. Ebben az esetben használjunk madzagos labdát és húzogassuk közvetlenül az orra előtt a földön. A labda közeli pattogása könnyebben felébreszti benne a vadászösztönöket, mintha elhajítjuk messzire. Nem fontos, hogy a szájába vegye. Ezen a ponton még elégedjünk meg azzal, ha elkezdi kergetni. Ennek a szakasznak nagyon fontos eleme, hogy hogyan kommunikálunk a kutyával. Amikor elővesszük a labdát, olyan izgatott hangsúllyal kell tálalnunk a kutyának, mintha az a labda lenne a világ legjobb játéka és ugyanilyen hangsúllyal is kell eltennünk. Játék közben, amikor üldözi a labdát, folyamatosan dicsérjük szóban, de ne simogassuk, mert azzal könnyen elterelhetjük a figyelmét róla. Amennyiben kedvencünk már percekig képes a madzagos labda után rohangálni, esetleg alkalomadtán a szájába is próbálja venni, tovább léphetünk a következő szakaszra.

Tegyük fel, hogy kedvencünk elrohan a labda után, de már nem hajlandó visszahozni. A vadászösztönök már működnek a kutyában a játék során, de a gazdi nem olyan érdekes, hogy vissza is vigye neki. A probléma orvoslására használjuk rongyot, vagy a korábbi szakasznál használt madzagos labdát. Érdemes puhább labdát használni, arra szívesebbet fognak rá. Kezdjük el húzni előtte a játékot és amint a szájába veszi, dicsérjük meg és adjuk oda neki. Eleinte ilyenkor majd azonnal kiejti a szájából, de ne foglalkozzunk vele. Kapjuk föl a földről a rongyot és folytassuk a játékot. Ha odafigyelünk, hogy mindig akkor hagyjuk abba a játékot, amikor még érdekli a rongy, vagy a labda, egyre bátrabban fog ráharapni a játékra és idővel húzni is elkezdi. Amikor kedvencünk már teljes testsúlyát használja a játék húzásához, a húzás közben engedjük el a rongyot és rohanjunk el előle. Ebben a fázisban már kicsit az esély rá, hogy kiejti a szájából, így amikor odaér hozzánk a ronggyal a szájában, folytassuk a húzódzkodást. Amennyiben ezt is szépen teljesíti, eldobhatjuk az eddig használt játékot, de kezdetben továbbra is fussunk az ellenkező irányba, amikor felveszi a földről a játékot és mindig folytassuk vele a húzódzkodást, amikor odaér hozzánk.

Ha percekig képes rohangálni a madzagos labda, vagy a rongy után, akkor már nem fog gondot okozni áttérni a sima labdára, de mindig tartsuk szem előtt, hogy akkor hagyjuk abba a játékot, amikor még szívesen csinálja.