Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan szoktasd össze kis kedvenceidet?

2023. január 03.

Az egymást még nem ismerő kisállatok összeszoktatását óvatosan kell végezni. Fontos, hogy kövessük a tanácsolt lépéseket és fokozatosan építsük fel az együtt töltött időt. Miután a kisemlősök képesek lesznek egy-két órát gond nélkül eltölteni egymás társaságában, onnantól készen állnak majd rá, hogy megosszák egymással az életterüket. Néhány dolog különösen nagy segítség lehet ahhoz, hogy elfogadják egymást és együtt tudjanak élni.

Ivartalanítás

Nyuszik esetében az ivartalanított példányok összeszoktatása sokkal egyszerűbb lehet, mint az ivarosoké. Azonban azt ne időzítsük közvetlenül a műtét utánra. A hím nyulaknál akár hat hét is kellhet ahhoz, hogy sterillé váljanak, és a nőstényeknél pedig a sérülékenység miatt érdemes várni még egy kicsit.

Ketrecek egymás mellett

Az egymás mellé helyezett ketrecek segíthetnek abban, hogy a tapsifülesek biztonságos távolságból ismerkedhessenek meg egymással. Így láthatják és megszagolhatják egymást, sőt, akár alhatnak is egymás mellett anélkül, hogy kárt tudnának tenni a másikban. Mindkettőjük területén legyen egy búvóhely is, ahova visszahúzódhatnak, ha szeretnének.

Eleinte valószínűleg nyugtalanok lesznek szőrös pajtásaink. Ez teljesen normális, és akár egy hétig is eltarthat ez az időszak. Ha már úgy látjuk, hogy jól érzik magukat egymás jelenlétében, próbáljuk meg felcserélni a nyulak fészkelőanyagait (szénáját) vagy gyengéden dörzsöljük át először az egyik nyuszi testét, majd a másikat is egy kisebb törölközővel, hogy átadjuk az illatokat.

Semleges terület

Az első közvetlen találkozás olyan helyen történjen, ahol még egyik nyuszit sem tartottuk korábban, és ügyeljünk az alábbiakra:

– Felügyelet: végig tartsuk szemmel az állatokat, ne hagyjuk őket magukra egy pillanatra sem.

– Ne engedjünk negatív viselkedést: bár várható és normális is az, ha nem fogadják egymást felhőtlen örömmel a tapsifülesek, de ne hagyjuk, hogy a negatív reakciók eluralkodjanak köztük. Ha tartós vagy súlyos agressziót mutatnak egymással szemben, akkor azonnal el kell őket választanunk, de vigyázva arra, nehogy mi is megsérüljünk.

– Tartsuk üresen a területet: Az első néhány alkalommal még ne vonjunk be semmit az összeszoktatásba, mert fontos, hogy végig jól lássuk háziállatainkat. Amikor már úgy tűnik, hogy minden rendben megy, akkor előkerülhetnek játékszerek, házikók és alagutak is, de legyen belőlük mindkét tapsifüles számára elegendő mennyiségben.

– Fokozatosság: az együtt töltött, felügyelt időt, amikor már sikeresnek látszik a barátkozás, napról napra fokozatosan növeljük.

Jelek, amiket fel kell ismernünk

Pozitív viselkedés

– Ülnek vagy fekszenek egymás mellett (nem baj, ha közben elválasztják őket egymástól a rácsok)
– Ápolgatják egymást
– Pozitív interakciókért mennek oda egymáshoz
– Normálisan viselkednek egymás társaságában

Negatív viselkedés

– Kergetik egymást
– Harapdálják egymást
– Harcolnak
– Morognak

Ha nyulaink minden gond nélkül képesek ellenni egymás társaságában 1-2 órát, akkor a felügyeletünk mellett már beengedhetjük őket egymás életterébe is. Amennyiben továbbra is a pozitív viselkedés jeleit észleljük, akkor onnantól nyugodtan együtt hagyhatjuk őket. Ha viszont úgy tűnik, hogy nem sikerül összeszoktatnunk kedvenceinket, kérjünk segítséget az állatorvostól is.

További tartalmak

A legjobb játékok kisemlősödnek

A legjobb játékok kisemlősödnek

5 tipp apró barátod álomotthonához!

5 tipp apró barátod álomotthonához!

Hogyan szoktasd össze kis kedvenceidet?

Hogyan szoktasd össze kis kedvenceidet?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok