Hogyan szoktassuk le a kunyerálásról?

2015. december 28.

Hogyan szoktassuk le a kunyerálásról?

Ünnepek idején kifejezetten aktuális és kellemetlen probléma, amikor kedvencünk csorgó nyállal és boci szemeket meresztve szugerálja vendégeinket, míg ők az ünnepi vacsorát fogyasztanák el, lehetőleg jóízűen. Mind szeretjük közel tudni magunkhoz négylábú társunkat, azonban ha nem figyelünk oda, könnyen áteshetünk a ló túloldalára.

Amennyiben megengedjük neki, hogy saját étkezéseink közben a lábunknál kunyeráljon, úgy ne csodálkozzunk, ha vendégeinknél is gyakorolni fogja jól bevett szokását. Természetesen senki sem szeretné elzárni kedvencét a családi közös vacsoráktól. Azért tartjuk kutyusunkat, hogy részese legyen életünknek, azonban, hogy a közös együttélés ne menjen emberi kapcsolataink rovására, kompromisszumot kell kötnünk vele.

Első feladatunk, hogy saját magunkat szoktassuk le rossz szokásunkról, miszerint az asztalnál etetjük a kutyát. Jelöljünk ki számára egy helyet a közelünkben, ami kellő távolságra van az asztaltól, mégis részese lehet a társaságunknak. Ez a hely lehet a saját ágya, vagy egy takaró. Célszerű konkrétan meghatározni, hogy hol szeretnénk őt látni, ha csak annyit várunk el tőle, hogy 2-3 méterre az asztaltól várakozzon, annak a határait mindig feszegetni fogja, és nem fogjuk tudni élvezni vendégeink társaságát.

Minden étkezés során az előre kijelölt helyre vezessük és fektessük le. Addig kell a helyén maradnia, amíg mi el nem engedjük onnan egy Mehetsz! vezényszóval. Amíg az engedélyünk nélkül hagyja el a helyét, mindig kísérjük vissza és fektessük le. Ez a feladat igényli, hogy a kutyusnak legyen egy alap helyben maradása, aminek a tanítását egy korábbi írásunkban találják.

Jutalmul a türelmes várakozásért kaphat pár falatot, de csakis a helyén. Ez a legfontosabb pontja a probléma megszüntetésének. Szép lassan rájön, hogy csak akkor kap jutalmat, ha a helyén várakozik, így egy idő után önszántából fog a helyére menni az étkezések során. Kérjük meg vendégeinket is, hogy tartsák be ezt a szabályt és amennyiben kényeztetni szeretnék kedvencünket pár számára is emészthető falattal, úgy azt a helyén adják neki oda.