Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy lefeküdjön?

2018. november 29.

Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy lefeküdjön?

Egyik legalapvetőbb feladatok közé tartozik a fekvés megtanítása kedvencünknek. Habár nem életbevágóan fontos feladat, sok esetben megkönnyíti a közös életünket kutyusunkkal. Bármilyen közösségi helyre, étterembe, kávézóba visszük magunkkal, úgy a legkönnyebben kezelhető négylábú barátunk, ha magunk mellé fektetjük. Ezzel azt is elkerüljük, hogy az esetleg nem állatbarát embereknek se okozzunk bosszúságot kedvencünkkel. Fekvő pozícióban könnyebben higgadnak le a kutyák inger gazdag környezetben, így ha hosszabb időt töltünk egy helyen, akár álomba is szenderülhetnek.

Tanításához szükségünk lesz kutyusunk kedvenc jutalomfalatjára és az „Ül” vezényszó ismeretére. Ültessük le kedvencünket, mutassuk meg neki, hogy jutalomfalat van nálunk, majd a falattal vezetve az orrát, húzzuk le a kezünket a lábai között a föld felé úgy, hogy kedvencünknek a fejével egy picit maga alá kelljen hajolnia. Ez ültetésben elég kényelmetlen pozíció, így, hogy jobban elérje a falatot, inkább lefekszik majd. Amint felvette a pozíciót, nyissuk ki a tenyerünket és adjuk oda neki a jutalmát. Amennyiben mégis felállna feladat közben, ültessük vissza és ugorjunk neki még egyszer a feladatnak.

Érdemes már a kezdetektől fogva úgy tanítani kedvencünket, hogy csak engedéllyel hagyhatja el a felvett pozíciót, ami jelen esetben a fekvés. Amikor kutyusunk már érti, hogy csak akkor kap jutalomfalatot, ha lefekszik, azonban azonnal felpattan, ahogy lenyelte az utolsó falatot, beiktathatjuk a „Mehetsz” vezényszót. Ez fogja a feladat végét jelenteni. Kérjük meg kutyusunkat, hogy feküdjön le, azonban ne kapja meg azonnal a jutalmát, hanem várjunk pár másodpercet. Ha ott tudott maradni, kapja meg még fekvő pozícióban a jutalmát, majd mondjuk neki a „Mehetsz” vezényszót, amire felállhat. Amennyiben türelmetlenkedne, és nem várná ki a feladat végét, fektessük vissza és próbáljuk újra a feladatot az elejétől.

Természetesen itt is, mint minden feladat tanításánál, fontos, hogy az ingerszegény környezetben (otthoni kert, lakás) elsajátított feladatot, később más helyszíneken és más ingerek (kutyák, járókelők, forgalmas helyek) mellett is begyakoroljuk.