Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Hogyan tanítsuk beszélni a papagájt?

2021. október 18.

Hogyan tanítsuk beszélni a papagájt?

Sokan azért szeretnének papagájt otthonra, mert abban reménykednek, hogy majd szórakoztató verbális interakciót folytathatnak csőrös kedvencükkel. Van, aki megelégszik néhány hang utánzásával, de az is előfordulhat, hogy valaki ennél többre vágyik. Hogy papagájunk mennyire lesz szószátyár, az sok mindentől függ, de egy nagy adag türelemmel bátran belevághatunk a tanításba.

  1. Ismerjük meg a fajt

Elméletileg minden papagájfajnak képesnek kellene lennie arra, hogy utánozza az emberi hangokat, de egyesek kifejezetten ügyesek benne, mások pedig kevésbé. Az afrikai szürke papagájok, az amazonpapagájok, a kakaduk és a nimfapapagájok a legismertebb beszélő madarak, de akár a kisebbekkel is sikerrel járhatunk. Az említett szárnyasok annyira intelligensek, hogy akár felismerhető szavakat, kifejezéseket, sőt, mondatokat is hallhatunk tőlük. Ha számunkra prioritása van annak, hogy tollas barátunk beszéljen, akkor mindenképp közülük ajánlott választanunk.

  1. Kezdjük az alapokkal

Függetlenül attól, hogy milyen díszmadarat vásárolunk, a legjobb, ha egy vagy két egyszerű szóval kezdjük a tanítást. Megfelelő lehet például a „helló” vagy a „viszlát”. Miután ezeket a szavakat már elsajátította papagájunk, kiegészíthetjük őket kifejezésekké vagy egész mondatokká, mindig egy kicsit hozzáadva.

  1. Sokat ismételjünk

Kedvencünk akkor fogja megtanulni a kívánt szavakat, ha azokat minden alkalommal hangosan és tisztán ejtjük ki, valamint újra és újra elhangzanak. Tehát fel kell készülnünk arra, hogy sokszor meg kell ismételnünk a kiválasztott szavakat ahhoz, hogy madarunk megpróbálkozzon az utánzással. Emiatt fordul az elő, hogy a papagájok olyan gyakori hangokat is elkezdenek utánozni, mint a csengő, a mikrohullámú sütő, vagy a mobiltelefon hangja, anélkül, hogy azokat meg akartuk volna tanítani nekik. A papagájok általában csak 1 éves koruk után kezdenek el beszélni, így ne legyünk csalódottak, ha eleinte sikertelennek tűnik a törekvés.

  1. Gyakran jutalmazzunk

A legjobban úgy tudjuk hangutánzásra ösztönözni szárnyasunkat, ha a pozitív megerősítés elvét alkalmazzuk. Kezdetben minden alkalommal, amikor kimondja az új szót a papagájunk (vagy akár csak elkezdi kimondani), adjunk neki valamilyen finomságot. Az olyan apró élelmiszerek, mint a mandulaszeletek, a napraforgómag vagy egy darabka szőlő is kiváló választás lehet. A lényeg az, hogy megtaláljuk azt a csemegét, amelyet madarunk a legjobban szeret.

  1. Tartsunk szünetet

Egy-egy tréning ne tartson túl sokáig, és ne fogjunk hozzá túl sokszor egy nap. Egyszerre elegendő lehet öt-hat szóismétlés, főleg, ha hozzájuk jutalomfalat is jár. Ennél több már fárasztó és frusztráló is lehet madarunk számára, és elveszíthetjük az érdeklődését. Azt se felejtsük el, hogy mindenkinek vannak jó és rossz időszakai a tanulásban, még a papagájoknak is. Ha épp nincs kedve gyakorolni háziállatunknak, akkor ne erőltessük, térjünk rá vissza egy másik napon.