Hogyan tehetjük macskabiztossá a karácsonyi dekorációt?

2020. december 10.

Hogyan tehetjük macskabiztossá a karácsonyi dekorációt?

A karácsonyi dekorációval az otthonunkba kerülnek olyan új színek, textúrák és illatok, amelyek egészen biztos, hogy felkeltik bársonytalpúnk figyelmét. Ám, igyekeznünk kell, hogy macskabiztossá tegyük őket, mert nem csak dísztárgyainkban keletkezhetnek sérülések, hanem cicánkra is veszélyt jelenthetnek. Egy összetört üveggömb megvághatja például a mancsát, az ajkait, az egyéb lenyelt részecskék pedig a belső szervekben okozhatnak károkat.

  • Válasszunk megfelelő fát

A legjellegzetesebb dekorációs elem decemberben, amely valószínűleg szinte minden lakásban helyet kap valamilyen formában, az a karácsonyfa. A valódi- és a műfenyőnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, de cicagazdiként tudnunk kell, hogy sokkal kevesebb kockázattal jár az utóbbi. Ha mégis élő fát szeretnénk, akkor extra óvintézkedéseket is tennünk kell. Le kell fednünk például alufóliával a vizet biztosító edényt, hogy véletlenül se ihasson belőle kedvencünk. Az is segíthet, ha több itatótálat is elhelyezünk ez időre a lakás különböző pontjaira, hogy biztosan legyen könnyedén hozzáférhető víz a cica számára, amikor éppen megszomjazik.

  • Biztonságos alap

Győződjünk meg arról, hogy a fát tartó alap megfelelő méretű-e és stabilan tartja-e a fenyőfát. A nagyobb biztonság érdekében, tegyük fánkat egy sarokba, és kötél segítségével rögzítsük a falakhoz, a mennyezethez, vagy esetleg az ablakokhoz, hogy ne tudjon felborulni akkor sem, ha esetleg ráugrik minitirgrisünk. Soha ne hagyjuk felkapcsolva a villogókat arra az időre, amíg macskánk felügyelet nélkül tartózkodik a helyiségben.

  • Díszítsünk okosan

Igyekezzünk a karácsonyfát olyan helyre tenni, amellyel nem foglaljuk el cicánk kedvenc pihenő- vagy játékhelyét, illetve ezektől minél távolabbi pontot válasszunk. Akár a fenyőről, akár teljes otthonunkról van szó, kerüljük a törékeny díszek használatát, vagy ha mindenképp szeretnénk bennük gyönyörködni, akkor olyan magasra akasszuk őket, ahol szobatigrisünk nem érheti el. Alulra pedig olyan díszek kerüljenek, amelyek masszívabbak és veszélytelenek cicánkra nézve. Próbáljunk meg nem lazán lelógó dekorációt választani, hogy ne legyen túl nagy a csábítás a macska számára. Minél szorosabban rögzül a dísz az ághoz, annál jobb. Ne tegyünk a fára boát vagy egyéb olyan díszt, amelynek apró részei lenyelve problémát okozhatnak az emésztőrendszerben.

  • Legyünk következetesek

Soha ne büntessük meg azért bársonytalpúnkat, mert játszani kezd valamelyik dekorációval, vagyis ne kiabáljunk, és ne bántsuk őt. A macskák természetükből adódóan kíváncsiak, vadásznak és játszanak. A megrovás után pedig velünk szemben lesz tartózkodóbb cicánk, nem pedig a díszekkel. Inkább a pozitív megerősítés elvét alkalmazzuk, próbáljuk meg közös időtöltéssel és új játékszerekkel, kaparófával elterelni a figyelmét.

Persze előfordulhat, hogy be kell vetnünk kicsit kellemetlenebb élményeket okozó trükköket is. Ilyen az alufólia a fa törzsén, mert a minitigrisek nem szeretik a fólia hangját és nem szeretnek hozzáérni. A karácsonyfa ágait, és azokat a feldíszített területeket, amelyeket szeretnénk, ha elkerülne háziállatunk, citrus illatú spray-vel is befújhatjuk, vagy csepegtethetünk illóolajat, mert nem szeretik a cicák a citrus illatot. Hasonlóan jó megoldás lehet a szárított klementin- vagy narancskarika felhasználása plusz dekorációként.