Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hogyan válassz kalitkát tollas barátodnak?

2022. szeptember 30.

A madártartás egyik alapja, hogy megfelelő életteret biztosítsunk szárnyas barátunknak. Mivel ma már rengeteg méretű, színű és formájú kalitkát lehet kapni, így elsőre akár nehéznek is tűnhet a választás. Ám, ha figyelembe veszünk egy egyszerű útmutatót, valamint papagájunk termetét és igényeit, akkor az jelentősen megkönnyítheti a döntésünket.

A hely

Először is meg kell néznünk, hogy hová tudjuk helyezni majd a kalitkát otthonunkban. A kiszemelt területnek távol kell lennie az ablakoktól, és arra is ügyelnünk kell, hogy ne legyen huzatos a hely, ugyanakkor lakásunk aktív részére kell kerülnie a kalitkának, hogy kellőképp támogatva legyen csőrös pajtásunk szociális fejlődése.

A méret

Természetesen szem előtt kell tartanunk díszmadarunk kifejlett méretét is. A kanárikat és a pintyeket viszonylag kis helyen is tarthatjuk, ám, a nagyobb papagájoknak kifejezetten nagy kalitkára lesz szükségük. Mindig a lehető legnagyobb kalitkát vásároljuk meg madarunknak.

Ha egy papagájt túl kicsi kalitkában tartunk, akkor az olyan nem kívánatos viselkedéshez vezethet, mint a rikácsolás, csipkedés, megjelenhetnek pszichés zavarok, tollkopasztás.

Az ideális méretű kalitka elég nagy ahhoz, hogy tollas barátunk kényelmesen járkálhasson benne, illetve teljesen ki tudja benne nyújtani a szárnyait és csapkodhasson is velük. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes kiegészítők (ülőrudak, etető- és itatótálak, játékok) el fognak venni a területből. Hogy a kiszemelt papagáj fajtájához pontosan mekkora kalitka javasolt, érdemes lehet díszmadarakra szakosodott állatorvossal is konzultálnunk.

A rácsok

A kalitka kiválasztásakor arra is oda kell figyelnünk, hogy mekkora a távolság a rácsok között. Olyan kistestű szárnyasok esetében, mint például a hullámos papagájok vagy a törpepapagájok, a rácsok közötti távolság nem lehet nagyobb, mint 1 cm, hogy ne tudják magukat átpréselni a réseken, illetve ne szorulhassanak be. Sokak számára meglepő lehet, de az aprócska papagájok igazi szabadulóművészek. Nagyobb kedvencek számára pedig ajánlott inkább vízszintes, mint függőleges rácsú kalitkát venni, hogy lehetőségük legyen mászni és gyakorlatozni is rajtuk.

Forma és stílus

A ketrec formája is fontos tényező. Figyelembe kell vennünk, hogy a ketrecet milyen mozgásigényű madárnak fogjuk választani. Ez kell legyen az elsődleges szempont. Sok kalitka felakasztható vagy valamilyen állványra helyezhető, ehhez elegendő a méretet figyelembe vennünk, valamint azt, hogy hol kap majd helyet otthonunkban a kalitka és oda milyen stílusú madárlak illik.

Minőség és kivitelezés

Mielőtt megvennénk egy dizájnos kalitkát, azt is vizsgáljuk meg, hogy megfelelő-e a minősége. Elég erősnek, szilárdnak és biztonságosnak tűnik, vagy vannak laza, instabil, esetleg éles részek? A valóban jó kalitkák rozsdamentes acélból készülnek, amely nem mérgező, könnyen tisztítható, és nem törik el. A kalitka elsődleges feladata madarunk védelme, ügyeljünk arra, hogy ne jelentsen veszélyt az egészségére és a jólétére.

A megfelelően megtervezett madárkalitka általában sok éven át nyújt komfortos lakhelyet a papagáj számára. Ne feledjük, hogy kedvencünk ideje jelentős részét valószínűleg a kalitkában fogja tölteni, tehát mindenképp helyezzünk bele színes játékokat, ülőrudakat és egyéb kiegészítőket is, hogy tollas barátunk bármikor jól szórakozhasson.

További tartalmak

Hogyan válassz kalitkát tollas barátodnak?

Hogyan válassz kalitkát tollas barátodnak?

Álomotthon papagájoknak – mit tegyünk a kalitkába?

Álomotthon papagájoknak – mit tegyünk a kalitkába?

Díszmadarak etetése

Díszmadarak etetése

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok