Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan válasszunk kutyafajtát?

2017. május 29.

Hogyan válasszunk kutyafajtát?

Sajnos nem elég, ha egy kutya küllemével szimpatizálunk. Annak a kutyának a viselkedésével és szokásaival évekig kell tudnunk együtt élni. Fajtaleírások tömkelegei állnak a gazdik rendelkezésére, sokszor mégis sikerül mellényúlni. Természetesen bármelyik kutya-gazda páros összeszoktatható és a gazdi megtanulhatja, hogyan bánjon kedvencével, hogy az a kutyának és magának is jó legyen, azonban ennek elérése rossz választás esetén, hatalmas idő és energia befektetéssel járhat.

A kutyát nem vádolhatjuk, hiszen évszázadokon keresztül lettek kitenyésztve, hogy a kívánt tulajdonságokat stabilan hozzák. Ezek sokszor speciális igényekkel járhatnak, amikhez bizony nekünk kell alkalmazkodnunk. Őszintén mérlegelnünk kell, hogy mennyi energiát tudunk a kutyatartásba fektetni. Amennyiben napi 1 óra foglalkozás nem fér bele az életvitelünkbe, úgy talán jobb, ha magát a kutyatartást vetjük el.

Amennyiben a napi egy órás, vagy több foglalkozást is be tudunk iktatni az életünkbe, már nyugodtan mérlegelhetünk a különböző fajták között. De mi alapján tegyük ezt? Ajánlanék három szempontot, egy vezérfonalat, amin elindulhatunk.

Első sorban nézzük meg, hogy az adott fajta gondozása mennyi időt és energiát igényel. Milyen gyakran kell kozmetikushoz vinni, a szőre otthoni ápolása milyen gyakori gondozást igényel. Az etetésekben is lehet különbség, hiszen egészen pici testű kutyákat gyakrabban, kisebb adagokban kell etetni. Természetesen a gondozásának anyagi vonzata is van, főképp, amikor nagytestű kutyák etetéséről beszélünk.

A következő szempont az energiaigény. Amennyiben az adott fajta korábban valamilyen munkára lett kitenyésztve, úgy készüljünk rá, hogy kedvencünk nem fogja beérni mindennap egy sétával. Minimum heti rendszerességgel bizony az agyát is munkára kell majd fognunk, hogy igazán boldog és kiegyensúlyozott legyen. Érdemes azt is megnézni, pontosan mi volt a feladata, hiszen hasonló elfoglaltságban lesz érdemes kielégíteni a munka iránti vágyát és nem árt, ha mi találunk benne örömöt.

A harmadik szempont a viselkedés. Természetesen minden kutya egyedi és nem minden bull típusú kutya agresszív, ahogy bizony nem minden golden retiever sem feltétlen család barát. Mégis legyünk tisztában az adott fajta habitusával. Amennyiben nagyon lágyszívűek vagyunk, lehetőleg ne vigyünk haza egy híresen makacs fajtából kutyát, mert pillanatok alatt a feje tetejére állítja majd a világot. Vagy más esetben, készüljünk fel rá, hogy változtatnunk kell a hozzáállásunkon, hogy alkalmasak legyünk a fajta kézben tartására. Ebben az esetben viszont kiemelten fontos, hogy az első naptól kezdve kérjünk támogatást egy kiképzőtől.

A fenti három szempont alapos körbejárása alapfeltétele annak, hogy később valóban harmonikus és élvezetes legyen kedvencünkkel az élet. Sok felesleges nehézséget és problémát kerülhetünk el, ha valóban energiát fektetünk a hozzánk legmegfelelőbb fajta kiválasztásába.