Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Hogyan válasszunk nyakörvet kutyánknak?

2021. december 23.

Hogyan válasszunk nyakörvet kutyánknak?

A kutyanyakörv kiválasztása kezdő gazdiként nem biztos, hogy egyszerű feladat, hiszen nagyon sok termék közül kell megtalálnunk azt, amely kutyusunk számára biztosan megfelelő. Több tényezőt is figyelembe kell vennünk hozzá. Egy szabványos nyakörvet, amelyre az azonosítás szempontjából hasznos bilétát akaszthatjuk, mindenképp ajánlott beszereznünk, de az nem biztos, hogy megfelelő lesz kiképzéshez és sétáltatáshoz is.

A kutyanyakörvek típusai

Mielőtt meghoznánk a döntést, meg kell határoznunk, hogy mi a nyakörv fő célja, és csak utána válasszuk ki a szimpatikus terméket.

Az áruházak polcain biztosan találunk egyszerű, lapos csattal vagy kapoccsal záródó nyakörveket, melyek igen népszerűek a gazdik körében. Ennek oka az lehet, hogy többféle anyagból, számos méretben elérhetőek, ráadásul sok helyen divatos, mintás darabok is kaphatóak. A fényvisszaverő csíkokkal is ellátott kutyanyakörvek különösen hasznosak lehetnek a sötétedés után történő séták idejére. Ráadásul ezekre a típusokra a címtartó is könnyedén rájuk kapcsolható.

A vékony nyakú, kisebb fejű kutyusoknak olyan nyakörveket javasolt választani, amelyek az általános kutyanyakörvek kényelmét kínálják, de úgy, hogy a nyakörv végén egy kis lánc is van gyűrűkkel összekapcsolva, melyek meghúzásakor a nyakörv szorosabbá válik.

A harmadik típusba tartoznak a fojtónyakörvek vagy láncok, melyek úgy működnek, hogy a fő lánc meghúzásakor fonják körbe a nyakat, viszont az előző fajtával ellentétben itt nincs semmi a nyakörvön, ami szabályozná azt, hogy mennyire szorosra lehessen meghúzni. Így egy tapasztalatlan gazdi akár torokkárosodást és egyéb sérüléseket is okozhat bundás barátján. Tehát összességében nem egy biztonságos megoldás.

Léteznek olyan nyakörvek is, amelyek úgy néznek ki, mint a fojtónyakörvek, ám belső oldalukon kicsi, tompa, fém „tüskék” vannak, melyek az állat bőrébe mélyednek, ha meghúzzuk a pórázt. Nagytestű, nehezen nevelhető, sétánál erősen húzó kutyáknál szokták ezt a típust alkalmazni, de mivel könnyen visszaélhet vele az ember, nem ajánlott a megvásárlása.

A kutyahám kistestű és érzékeny nyakú négylábúak számára jelent kényelmes és biztonságos megoldást. Hátránya, hogy az eb hajlamosabb lesz arra, hogy húzzon séta közben, mivel nem érez szorítást a nyaka körül. 

Az ideális nyakörv kiválasztásakor mindenképp vegyük figyelembe háziállatunk fajtáját, testfelépítését, temperamentumát és sétálási szokásait. Fontos, hogy ha kifejezetten kiképzésre szánt nyakörvet vagy hámot szerzünk be, akkor azokat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül kedvencünkön, mert sérülést okozhatnak.

Folyamatosan ügyelnünk kell az eb növekedésére is. A nyakörv vagy hám kiválasztásakor és később is rendszeresen ellenőrizzük a felszerelés használhatóságát. Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben megtenni, hogy két ujjunkat megpróbáljuk becsúsztatni a nyakörv alá. Ha nem sikerül, akkor a nyakörv már túl kicsi és szoros, ha viszont több hely marad, akkor valószínűleg túl laza, és ez esetben akár ki is tud bújni belőle a kutya, ha például macskát kergetni támad kedve.