Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan védjük meg karácsonyfánkat minitigrisünktől?

2018. december 05.

Hogyan védjük meg karácsonyfánkat minitigrisünktől?

Ha ez az első karácsonyunk úgy, hogy bent él velünk a lakásban egy cica, akkor kicsit át kell gondolnunk azt, hogy hogyan díszítsük fel a fánkat macskabiztosan. Vagyis a cél az, hogy a karácsonyfa is egyben maradjon, és a bársonytalpú is épségben átvészelje az ünnepnapokat.

Amennyiben szeretnénk karácsonyfát állítani, az alábbi fő kérdésekre kell megtalálnunk a választ:

  1. Hogyan előzzük meg azt, hogy a szobatigris megrágja a faagákat és a díszeket?
  2. Hogyan érjük el azt, hogy kedvencünk ne akarjon fára mászni és ne borítsa fel azt?
  3. Hogyan tiltsuk meg cicánknak azt, hogy ne játsszon a díszekkel és a dekorációkkal?
  4. Hogyan akadályozzuk meg azt, hogy a macska megrágja a villogók vezetékeit?

Ha ezekre a lehetséges problémákra még nem tudunk megoldást, akkor érdemes megfogadnunk néhány tanácsot, hiszen mindenki számára fontos, hogy békésen teljenek az ünnepek.

Védjük a fa környékét

Helyezzünk le a karácsonyfa köré a földre alufóliát, mert sok cicát megrettent a tapintása és a zaj, amelyet hallat, mikor rálépnek. Ha úgy gondoljuk, hogy a fólia kinézete hangulatromboló, akkor lefedhetjük fa szoknyával (kör alakú, karácsonyi színű vagy mintás anyag, középen lyukkal, amin átfér a fa törzse), így a fizikai kellemetlen érzet ugyan nem, de a hanghatás meg fog maradni.

Használjunk illatokat

Előfordulhat, hogy a fólia jelenléte nem fogja háziállatunkat megakadályozni abban, hogy felfedezze a karácsonyfát. Ez esetben befújhatjuk a fát citrus illatú spray-vel, ami nem egy finom illat, hanem egy irritáló szag a cicák számára. Arra ügyeljünk, hogy soha ne a minitigrisre fújjuk, valamint ha érzékeny, esetleg asztmás kedvencünk, akkor egyáltalán ne használjuk, mert allergiás reakciókat válthat ki.

Legyen a fa kevésbé vonzó (a macska számára)

Ne tegyünk fel a karácsonyfára például színes boákat, mert megjelenésük rendkívül csábító a cica számára, ám szálas szerkezetük miatt legalább ennyire veszélyesek is, ha lenyeli őket az állat. Alulra, ahol könnyen eléri őket bársonytalpúnk, ne nagyon helyezzünk díszeket, vagy csak olyanokat, amelyek nem törékenyek és nem ehetőek. Igyekezzünk erős, de biztonságos akasztókat használni a dísztárgyak és a szaloncukrok rögzítéséhez. A fém horgok súlyosan meg tudják sérteni a cicákat, ha a szájukba kerülnek és a mancsokat is megszúrhatják. Minél csillogóbb egy gömb, annál jobban magára vonja a macska figyelmét, ezért ha lehet, inkább a matt színek közül válogassunk.

Stabilan álljon a fa

Fel kell készülnünk arra is, hogy hiába vetettünk be trükköket és próbáltunk meg kevésbé csili-vili dekorációt alkalmazni, akkor is felmászik a cica a karácsonyfára. Ez esetben fontos, hogy stabil, nagyméretű karácsonyfa talpba legyen beleállítva a fa, és ha kivitelezhető, akkor kössük is ki valahova, hogy biztosan ne tudjon felborulni a plusz súlytól és az esetleges lendülettől.

Adjunk jobb alternatívát

A karácsonyfa felállításával egy időben ajándékozzuk meg minitigrisünket egy új macskabútorral, amire felmászhat, és játékszerekkel, amikkel lefoglalhatja magát.

http://www.fressnapf.hu/cats-butor-charlie-szurke-65x35x140cm/

Így kisebb lesz az esélye annak, hogy 100%-ban a fára irányul majd a figyelme és minden energiája. Nagyobb lehet az újonnan érkező kiegészítők sikere, ha felturbózzuk a hatást egy kis macskamentával.

AniOne macskamenta spray

 

Forrás: preventivevet.com