Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan viselkednek a törpehörcsögök?

2018. szeptember 21.

Hogyan viselkednek a törpehörcsögök?

A törpehörcsögök népszerű kis házikedvencek, aranyosak és nem túl körülményes a tartásuk. Azonban mielőtt hörcsögöt költöztetünk otthonunkba, nem árt tudni, hogy hogyan viselkednek, és mire számíthatunk a későbbiekben.

A törpehörcsögök mókásak és vidámak, érdemes megtanulnunk milyen eszközökkel, mozdulatokkal fejezi ki érzéseit, szándékait. Nem olyan egyszerű a feladat, mint egy cica vagy kutya esetében, ugyanis ezek a kis szőrmókok közel sem olyan kifejezőek.

Hangok

A törpehörcsögök bár nem túl gyakran, de adnak ki hangokat. A nemtetszésüket makogással, prüszköléssel fejezik ki, azonban ha megijednek vagy veszélyben érzik magukat, hangosan visítanak. A fiatal hörcsögöknél előfordul, hogy még a gazditól is megrémülnek. Ilyen esetekben nem szabad megijednünk, inkább nyugtassuk meg a kisállatot és nézzük meg, nincs-e valami komolyabb oka a kiabálásnak.

Hangos csipogás is jöhet a höri-otthon felől. Ezt akkor hallhatjuk, ha párzásra kész. Ha ellentétes nemű hörcsög van a közelben, biztosan számíthatunk erre a rituáléra, azonban ha nincs, akkor is lehet rá esély, hiszen néha más állat, vagy az ember szaga is kihozza belőlük ezt a szokást.

Előfordulhat, hogy bár csak egy szőrmókot vettünk, mégis kölykei születnek, mivel már vemhesen került hozzánk. Ebben az esetben halk csipogó hangot hallhatunk a fészek irányából. Ha a hang ellenére nincsenek csöppségek, forduljunk orvoshoz, mivel ez kedvencünk betegségére vagy fájdalmára is utalhat.

Mozdulatok

A hörcsögök néha csipkednek, amely nem jár fájdalommal, kedvecnünk egyzerűen csak jelzi, hogy most nem vágyik a társaságunkra. Azonban akkor is megcsíphet minket, ha olyan illatot érez a kezünkön, amely ínyére való. Persze előfordulhat az is, hogy valóban megharapnak. Ha például álmukból ébresztjük őket, nagyon morcosak lesznek, ha pedig megijednek tőlünk, agresszíven odakaphatnak. Ezt a fajta megnyilvánulást el tudjuk kerülni, ha mindig lassan és szemből közelítünk feléjük.

A ketrecrágás gyakori jelenség. Ha az állatnak sok energiája van vagy unatkozik, előfordulhat, hogy tépi a ketrecet. Mivel éjszakai állat, az erőtúltengések éjjel e legjellemzőbbek. A hangzavar elhárítása érdekében érdemes megvizsgálni a ketrecet, hogy minden megfelelő-e az igényeinek.

Ha háziállatunk a földhöz lapulva közlekedik és erőteljesen szimatol, az azt jelenti, hogy ideges és bizonytalan. Ha már nagyon ideges és támadni készül, abban az esetben még a pofazacskóját is felfújja. A bizonytalanság jele lehet még a heves mosakodás is, hiszen a hörik nem csak akkor tisztálkodnak, amikor szükséges, hanem akkor is, amikor nem tudják, mi legyen a következő lépés.

Természetesen nem csak azt jelzi felénk szőrgolyónk, amikor feszült. A gondtalan hörcsög hempereg a forgácsban, rohangál, mászik, a magasba ugrik és bolondozik. Ha ezeket a jeleket látjuk, az azt jelenti, hogy törpehörcsögünk nagyon boldog.