Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hogyan válasszunk megfelelő szűrőt az akváriumhoz

2013. június 20.

Hogyan válasszunk megfelelő szűrőt az akváriumhoz

A megfelelő szűrő elengedhetetlen az akvárium vizének tökéletes minőségéhez. Az alábbiakban arról ejtenénk néhány szót, hogy milyen akváriumhoz milyen szűrő való, és mi mindent kell még figyelembe vennünk szűrő vásárlásánál.

Minden akváriumhoz szükség van szűrőre, mégpedig olyan, amelyik megbízhatóan távolítja el a lebegő anyagot és a darabos szennyeződéseket, ezáltal folyamatosan fenntartja a víz kiváló minőségét. Azonban az igazán jó szűrő még ennél is többre, sokkal többre képes. Például biztosítja a víz egyenletes cirkulációját, ami jobb oxigénellátottságot tesz lehetővé. Ezenkívül a szűrőben elhelyezett mikroorganizmusok segítségével az ártalmas anyagok könnyebben alakulnak át a növények számára hasznosítható tápanyaggá.   


Külső szűrő
Amint azt a neve is elárulja, a külső szűrőt kívülről kell csatlakoztatni az akváriumhoz. A víz egy beömlő csővezetéken keresztül kerül bele. Miután a szűrő anyagai megfelelően megtisztították a vizet, azt szivattyú juttatja vissza az akváriumba. A külső szűrőben a legkülönfélébb szűrőanyagokat helyezhetjük el, például filcet, kerámiát vagy habszivacsot, ráadásul még a tartály belső teréből sem vesz el helyet.

Mindezek mellett a külső szűrő könnyebben karbantartható, és csak akkor kell megtisztítanunk, ha romlik a hatékonysága, ami rendszerint 2-4 havonta következik be. Ez esetben nincs más teendő, csak válasszuk le a külső szűrőt a vezetékeiről és mossuk el langyos víz alatt. A tisztításhoz használt víz hőmérséklete nagyjából feleljen meg az akvárium vízhőmérsékletének, hogy a szűrőben lévő baktériumok ne károsodjanak.Belső szűrő
A belső szűrőt közvetlenül a tartályban kell elhelyezni. Elsősorban a kisebb és a közepes méretű akváriumokhoz ajánljuk a lebegő anyag és a darabos szennyeződések eltávolítására. A készülék szivattyúból, szűrőfejből és szűrőanyagból áll. Ezek az eszközök 200 liter befogadóképességű és ennél nagyobb akváriumokhoz is kaphatók.

A belső szűrő másik előnye, hogy nincs szükség külső csatlakozásra. Nem kell aggódnia amiatt, hogy egy meglazult vezeték miatt a víz elárasztja a szobát. Ezenkívül a belső szűrő rendszerint modulrendszerű összeállítást biztosít, így könnyen hozzáigazítható minden tartály sajátos adottságaihoz.
Számos típus esetében a vízszállítás mértéke és az áramlás iránya is beállítható. A belső szűrőt hihetetlenül könnyű felszerelni, hiszen tapadókorongokkal, illetve mágnessel rögzíthető belülről a tartály üvegfalára. Tisztításnál ugyanilyen egyszerű az eltávolítása is. Ugyanakkor a belső szűrő hátrányairól is említést kell tennünk. Például arról, hogy helyet foglal el az akváriumban, és bár csak akkor kell megtisztítani, ha már nem működik hatékonyan, ez jóval sűrűbben fordul elő, mint a külső szűrők esetében – nagyjából 14 naponta.

Szűrőanyag 
A szűréshez mechanikai, biológiai és kémiai anyagok állnak rendelkezésre. Mechanikai szűrést biztosít például a habszivacs, a filcbetét és a gyapjútöltet. A szűrőanyagoknak ez a típusa csapdába ejti és eltávolítja a vízből a lebegő anyagokat. Különösen alkalmas a darabos szennyeződések kiszűrésére, de a biológiai szűrés eszközeként is felhasználható.

A biológiai szűrést biztosító anyagok, például az üveg- és kerámiagyűrűk, a pelletek, a szerves anyagú labdacsok és a lávakő nem közvetlenül tisztítják meg a vizet, hanem olyan baktériumok élőhelyeként szolgálnak, amelyek a növények számára hasznos tápanyaggá alakítják át a vízben lezajló biológiai folyamatok eredményeként keletkező metabolitokat (bomló növényi részeket, a halak emésztőrendszeréből távozó, valamint a légzéssel a vízbe kerülő anyagokat. E metabolizmus problémamentes működéséhez fontos a víz magas oxigéntartalma.

Az egyik legismertebb szűrőanyag az aktív szén. Úgy működik, hogy fizikailag elnyeli a nehézfémeket és gyógyszermaradványokat, ezáltal megakadályozza a halak mérgeződését. A szénszűrőt kéthetente kell cserélni.

Lényeg a teljesítmény
Mindegy, hogy külső vagy belső szűrő mellett döntünk, a lényeg, hogy a kiválasztott szűrő az akvárium adottságainak megfelelő teljesítményre legyen képes, azaz óránként 2-3-szor meg tudja forgatni a vizet. Ha sok hal van az akváriumban, akkor óránként akár 6-szoros vízforgatásra is szükség lehet.