Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Home office cicával: Így működik az együttélés az íróasztalnál

2021. július 29.

Home office cicával: Így működik az együttélés az íróasztalnál

Egyre többen dolgoznak otthonról. Az otthoni munkavégzés azonban valódi kihívást jelenthet cicával. Megosztjuk tippjeinket és trükkjeinket az új dolgos hétköznapokra.

A koronavírus tartósan megváltoztatta a munka világát. Mielőtt folyamatosan a globális pandémiával lettünk volna elfoglalva, legtöbbünk reggel elhagyta a házat, hogy az irodába, ügynökségre vagy műhelybe menjen, és a jól végzett munkát követően este tért haza. Mára soha nem látott mértékben dolgozunk otthonról és ez egy olyan trend, ami a koronavírust követően sem fog teljesen eltűnni.

Sokak számára a home office nagy váltást jelent. Fogmosás, tusolás, üzleti öltözék felvétele, majd autó vagy metró? Az éveken át jellemző rutinok hirtelen eltűntek. Az ágytól az íróasztalig mindössze néhány métert kell megtenni. Néhányan kezdetben délig pizsamában voltak.

Miért okozhat problémát a home office cicával?

Nemcsak számunkra változott azonban meg hirtelen minden: cicáink is teljesen másként látják a mindennapokat. Ahhoz szoktak, hogy a nap egy részét gazdájuk nélkül töltik. Erre az időre saját szokásokat alakítottak ki: mennek egy kört a területükön – a lakásban vagy „kijárósként” kint is -, itt-ott elszundikálnak vagy az ablakpárkányról figyelik az utcán elhaladó embereket. Hirtelen ismét a hétköznapjaik részévé válunk és „megzavarjuk” őket szokásaik gyakorlásában. A problémák elkerülése érdekében új szokásokat kell kialakítani.

Hogyan reagál a cicánk, ha home office-ban dolgozunk?

Kezdetben valószínűleg sehogy, hisz a hétvégéken hozzászoktak, hogy gazdáik hosszabb ideig otthon tartózkodnak. Csak egy idő után veszik észre: hoppá, itt valami nem stimmel! A reakció arra, hogy szinte mindig a közelben tartózkodunk, „macskafajtától” függően eltérő lehet:

 1. A ragaszkodó, nagyon emberközpontú cica: Az ilyen cicák számára a home office helyzet földi paradicsomot jelent! Végre mindig van valaki körülötte, aki figyel rá. Öröme abban is kifejezésre juthat, hogy folyton az ölünkbe akar ülni, mindig a lábunkat cirógatja és a telefonkonferenciát hangos nyivákolással zavarja.
 2. Az önálló cica: Cicánk az albérlőnk? Lehetséges, hogy idegesen reagál, ha birodalmát tartósan meg kell osztania velünk. Valószínűleg továbbra is egyszerűen tenni fogja a dolgát és semmiképp sem zavartatja magát – minket is a lehető legnagyobb mértékben ignorál.

Szobatigrisünk az 1. típusba tartozik? Akkor a home office valószínűleg nagy kihívást jelent a cicának. Van azonban néhány trükk a békés együttélés lehetővé tételéhez.

Hogyan alakítsuk ki a munkanapunkat home office-ban a cicánkkal?

A cicák még jobban szeretik a megszokásokat, mint mi emberek. A home office első időszakában azonban sokunk hajlamos a rutinokat elhagyni. Ez viszont hiba! Gondoljuk végig, hogy új munkanapunkat miként tudjuk a legjobban megszervezni. Ebből nemcsak mi profitálhatunk, hanem a cicánk is.

Ez például történhet így:

 • Öltözzünk fel teljesen és kezdés előtt készüljünk
 • Reggelizzünk az ebédlőasztalnál az íróasztal helyett és igyunk egy csésze kávét vagy teát.
 • Határozzuk meg azt az időpontot, amikor az íróasztalhoz akarunk ülni.
 • Legyen egy óra ebédszünetünk – mindig ugyanakkor. Asztalnál egyeünk, utána pedig esetleg tegyünk egy sétát.
 • Körülbelül mindig ugyanakkor fejezzük be a munkát. Kapcsoljuk ki a számítógépet a munkanap befejezéseként.

Végezetül gondoljuk át, hogy mikor tudunk némi időt szánni a cicánkra. Ez lehet egy kiadós játék például reggeli után. Vagy egy simogatás az ebédszünetben.

Hogyan foglalkoztathatjuk cicánkat home office-ban?

Hangos zajokkal zavar, az íróasztalra ugrik vagy a billentyűzetre fekszik? Ha kizárjuk, kaparja az ajtót és szívszaggatóan nyivákol? Az otthoni munkavégzés igazi kihívássá válhat! Persze, a home office cicával vidám is lehet, ha például ő is be akar kapcsolódni a zoom meetingbe. Hosszabb távon azonban ez természetesen nem elfogadható.

A koncentrált munkavégzés érdekében segíthet, ha hagyjuk a cicát „részt venni” a munkában. Alakítsunk ki egy kényelmes helyet az íróasztal közelében és építsünk neki egy dobozban vagy kosárban kis ágyikót. Így a cica a közelünkben lehet és olykor simogatást kaphat – anélkül, hogy zavarna minket a feladatainkban.

De hogyan vehetjük rá, hogy a kistigris ott is maradjon?

 • Minden esetben érdemes a cicát a számítógéphez ülést megelőzően „kifárasztani”. Így talán fáradt lesz, lefekszik aludni, mi pedig nyugalomban kezdhetünk.
 • Amennyiben ébren van és az ölünkbe akar ülni, foglalkozzunk kicsit vele, de aztán utasítsuk ismét a helyére.
 • Amikor visszavonul ágyikójába, jutalmazzuk valamilyen nyalánksággal (https://webshop.fressnapf.hu/termekkategoria/macska/eledelek-macska/jutalomfalatok-eledelek-macska/)
 • Ha mégis ismét zavarni kezd, következetesen ignoráljuk.
 • Egy idő után el fogja fogadni a helyét.

Tipp: Remek lehetőség a cica figyelmének rólunk és a munkánkról való elvonására a kaparófa (https://webshop.fressnapf.hu/termekkategoria/macska/kaparok-kaparofak/)