Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Hosszú szőr, rövid szőr: előnyök és hátrányok

2018. június 20.

Hosszú szőr, rövid szőr: előnyök és hátrányok

Amikor kutyát szeretnénk, akkor általában olyan tényezőket tartunk szem előtt, mint például, hogy mekkorára nőjön meg, milyen személyisége legyen, továbbá fontos lehet, hogy jól kijöjjön a gyerekekkel. A szőr típusát néhányan nem veszik figyelembe a választáskor, pedig hatással lehet az életmódunkra, ezért célszerű figyelembe vennünk a választáskor.

Minden kutya egy- vagy kétrétegű bundával rendelkezik, ám mindkét típust további kategóriákra – hosszú, rövid, egyenes, drót, göndör, stb. – és ezek kombinációjára lehet osztani. Érdemes megismernünk ezek előnyeit és hátrányait, mielőtt befogadunk egy kutyust otthonunkba.

Hosszú, egyenes szőr

A hosszú szőrű ebeknek lehet egy- és kétrétegű is a bundájuk, ám ez nem befolyásolja azt, hogy ők mindennapos szőrápolást igényelnek. Fésült bundával nagyon jól mutatnak, ám ha egy kicsit is elhanyagoljuk őket, az bizony hamar meglátszik. A hosszú szőrzet könnyen gubancolódhat és a szennyeződéseket is jobban összegyűjti. Ezért gyakoribb lehet a fürdetés szükségessége, de nyáron akár a rövidre nyírás mellett is dönthetünk, ha túl problémásnak és melegnek tűnik a bunda. Jó, ha tudjuk, hogy az egyrétegű bundának nincs túl sok funkciója, csak minimális védelmet biztosít a hideg és a víz ellen, így külön figyelmet kell fordítanunk a bőr megóvására a fagyos és a napsütéses napokon egyaránt. Ám előny, hogy az egyrétegű, hosszú kutyakabát kevésbé okoz gondot az allergiások számára.

Rövid, egyenes szőr

Az olyan rövid, sima szőrű négylábúak, mint például a dalmaták és a bullmasztiffok, általában nem igényelnek túl sokáig tartó szépítkezést. Elegendő egy szőrápoló kesztyűvel végig simítani a bundájukat, és ennyivel már valószínűleg el is távolítottuk az elhalt szőrszálakat és az esetleges piszkokat. A dupla réteg hatékonyabb a napsugarakkal, a hideggel és a vízzel szemben is, viszont vedléskor komolyabb problémát jelenthet azok számára, akik allergiával küszködnek. Az egyrétegű bundával rendelkező kutya, mint például az angol agár, viszont szinte egyáltalán nem vedlik, és gyakorlatilag szaga sincs, így kicsi az esélye, hogy allergiás reakciókat váltson ki gazdájából. Cserébe viszont jobban oda kell figyelnünk a védelemre a téli és a nyári hónapokban.

Kopasz kutya

Ha kopasz kutyát választunk, akkor szőrápolással nem sok időt kell töltenünk, hiszen nem szükséges fésülgetni őket.  Az allergiásokra nézve minimális kockázatot jelentenek. Előfordulhat viszont, hogy a száraz bőrt olajozni kell, és télen nagyon fontos a meleg kabátba való öltöztetés, nyáron pedig a fényvédő szerek, illetve a vékony ruházat használata.

Drótszőr és göndör szőr

A drótszőr és a göndör bunda sok esetben napi szintű, időnként profi ápolást igényel, és tovább is tarthat a fésülés, valamint a fürdetés egyaránt. A hosszt és a réteget tekintve ugyanaz a jellemző, mint az egyenes szőr esetén, vagyis hasonló előnyöket és hátrányokat kell fontolóra vennünk.

A megfelelő kutyakefe használata sokat segít a fájdalommentes és szakszerű szőrápolásban. Kiválasztásánál fontos szempont a kutya mérete és szőrtípusa is. Mielőtt pedig kutyust vásárolnánk, vagy fogadnánk örökbe, mindenképp gondoljuk át, hogy mennyi időt tudunk szánni a bunda karbantartására, és érdemes kiderítenünk azt is, hogy allergiások vagyunk-e a kutyaszőrre.

 

Forrás: second-opinion-doc.com