Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Hosszúszőrű cicák ápolása

2022. július 13.

Hosszúszőrű cicák ápolása

A pihe-puha, hosszúszőrű cicák rendkívül imádnivalóak, de tudni kell róluk, hogy egy kis extra ápolást igényelnek. A mesés szőrzet mennyisége gyakran túl sok ahhoz, hogy kedvencünk egyedül tegye rendbe, ezért szüksége lesz a segítségünkre a tökéletes eredmény érdekében. Míg a rövidszőrű macskákat elegendő például hetente egyszer gyorsan átfésülnünk, addig a hosszabb szőrrel rendelkező minitigrisek esetében naponta elő kell kerülnie a kefének. De érdemes megfogadnunk további tanácsokat is.

  1. Állítsunk be rutint

A macskák szeretik, ha egy megszokott rutin szerint történnek körülöttük a dolgok, ezért érdemes felállítanunk egy napi rutint, és minden nap körülbelül ugyanabban az időpontban megfésülnünk bársonytalpúnkat. Próbáljunk akkor nekiállni a szőrápolásnak, amikor tudjuk, hogy minitigrisünk viszonylag nyugodt, és könnyebben viseli a kötelező feladatokat.

Ha naponta foglalkozunk cicánkkal, akkor nem csak szép lesz a szőre, hanem a köztünk lévő kötelék is erősödik majd. Továbbá ilyenkor érdemes gyorsan átvizsgálnunk háziállatunkat, hogy például biztosan nincs-e a bundájában bolha, vagy nincs-e a testén valamilyen sérülés, illetve egyéb elváltozás.

  1. Találjuk meg a megfelelő technikát

Számos ápolóeszköz érhető el az áruházakban, az egyszerű fésűktől és keféktől kezdve a speciális kesztyűkig, így eltarthat egy ideig, amíg megtaláljuk a kedvencünk számára legmegfelelőbbet. Igyekezzünk olyan termékeket választani, amelyek kifejezetten hosszúszőrű macskáknak ajánlottak. Ha elbizonytalanodnánk, érdemes segítséget kérnünk egy eladótól.

  1. Figyeljük meg az ápolási szokásokat

Valószínűleg a napi fésülködés mellett is foglalkozik majd cicánk a bundájával. Igyekezzünk figyelemmel kísérni az esetleges változásokat. Ha a macska a szokásosnál sokkal többet vagy kevesebbet kezdi el ápolni magát, akkor az akár egészségügyi probléma jele is lehet, ami miatt javasolt mielőbb elmenni az állatorvoshoz.

  1. Tápláljunk megfelelően

Ha a minitigris szükségleteinek megfelelő tápanyagokat tartalmazó eledeleket választunk, akkor azok segítenek megőrizni a szőrzet egészségét és fényét. Olyan magas minőségű, teljesértékű táppal kínáljuk cicánkat, amely az épp aktuális életszakaszában ajánlott, és mellette ne etessük kedvencünk emberi élelmiszerekkel. A jutalomfalatok esetében pedig fontos, hogy ügyeljünk a mértékletességre, mivel ezekkel jól lakhat a macska, de nem feltétlen tartalmaznak minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amik elengedhetetlenek lennének a szervezet számára.

  1. Óvatosan a szőrcsomókkal

A rendszeres szőrápolás remélhetőleg megakadályozza majd, hogy bársonytalpúnk bundájában csomók alakuljanak ki, azonban, ha mégis azt vennénk észre, hogy cicánk szőre befilcesedett, ne próbáljuk meg kikefélni vagy kivágni. Ha a szőrcsomó túl közel van a bőrhöz, akkor előfordulhat, hogy megsértjük közben a macskát. Forduljunk inkább állatorvoshoz a problémával, aki szakszerűen – szükség esetén a minitigrist megnyugtatva – tudja eltávolítani a menthetetlen részt a bundából.