Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Hüllők beköltöztetése

2022. március 01.

A hüllők lenyűgöző háziállatok tudnak lenni, de gyakran sokrétű és összetett szükségleteik vannak. A tulajdonos feladata az, hogy ezeket az igényeket mind kellően kielégítse. Ezért, mielőtt beköltöztetnénk egy hidegvérűt az otthonunkba, alaposan fel kell készülnünk a fogadására. Hogy pontosan milyen körülményeket kell biztosítanunk, az jelentősen függ attól, hogy például kígyót, gekkót, kaméleont vagy teknőst választunk-e.

Ha már eldöntöttük, hogy milyen háziállatot szeretnénk, járjunk utána, hogy hogyan kell gondoznunk és miket kell beszereznünk a tartásához, különös hangsúlyt fektetve a hüllő élőhelyére és étrendjére. Fontos, hogy tervezzünk előre, hogy már minden meglegyen az első együtt töltött napra. A kiválasztott fajtól függően a bevásárló listánk bizony hosszú lehet. Ami felkerülhet rá:

– Terrárium: Egy megfelelő méretű és biztonságos terrárium elengedhetetlen, ha hidegvérűt szeretnénk tartani. Az, hogy magas vagy inkább széles típusú kellene-e, attól függ, hogy például a terrárium alján közlekedő teknőst vagy inkább magasra mászó gekkót szeretnénk. Tudnunk kell azt is, hogy egyes fajok a kisebb helyeket szeretik, másoknak pedig sok térre van szükségük. A méret kiválasztásakor javasolt már az elején a kifejlett állat teljes testméretével kalkulálni.

– Kiegészítők: Nézzünk utána, hogy honnan származik hüllőnk, milyen a természetes élőhelye, és annak megfelelően válasszunk szubsztrátumot, növényeket, búvóhelyeket, sziklákat, etetőt, itatót, esetleg medencét.

– Világítás: Háziállatunknak olyan világításra lesz szüksége, amely megfelel a nappali, illetve éjszakai ciklusának, különös tekintettel az UVA és UVB sugarak biztosítására.

– Fűtés: Előfordulhat, hogy elegendő hőt termelnek a felszerelt izzók és fénycsövek, de egyes fajoknak akár fűtőpárnára is szükségük lehet. Arra mindig ügyeljünk, hogy hideg és meleg terület egyaránt legyen a terráriumban, és hogy biztosan ne okozhassanak égési sérüléseket a kiegészítők.

– Hő- és páramérő: A terrárium értékeit fontos, hogy folyamatosan mérjük és figyeljük, hogy azonnal közbe tudjunk lépni, ha nem megfelelő értékek jelentkeznek. Ehhez megbízható, minőségi mérőeszközöket javasolt beszerezni, hiszen az állat egészsége múlhat rajtuk.

– Táplálék: Fajtól függően az étrend részei lehetnek zöldségek és gyümölcsök, valamint élő és fagyasztott eleségek egyaránt. Ezek beszerzését és gondos tárolását is meg kell oldanunk. Általában szükséges étrendkiegészítő adagolása is.

– Tárolódoboz: A terrárium takarításakor nagyon praktikus tud lenni, ha van egy biztonságos dobozunk, amelybe bele tudjuk helyezni ideiglenesen hüllőnket.

Hidegvérűnk érkezésekor próbáljunk meg nyugodt környezetet biztosítani, akár a világítást és a fűtést is lekapcsolhatjuk egy időre, hogy nagyobb biztonságban érezze magát. A szállítódobozt, amiben hazavittük az állatot, helyezzük a terrárium hűvösebb végébe, nyissuk ki, és hagyjuk, hogy magától kijöjjön belőle kedvencünk. Jó, ha vízforrás is van a közelben, mert azzal ivásra ösztönözhetjük. Körülbelül 1 óra elteltével kapcsoljuk vissza a világítást és a fűtést is.

Az első 24 órában ne etessük meg a hüllőt, csak igyon, és figyeljük, ahogy felfedezi új lakóhelyét. Adjunk időt az állatnak, hogy megnyugodjon, mielőtt megérintenénk vagy játszanánk vele. Ezt ajánlott az első etetés utánra hagyni. Ha bármi olyat tapasztalunk, ami aggodalomra adna okot, keressük fel a tenyésztőt vagy egy hüllőkre szakosodott állatorvost.

 

További tartalmak

3+1 tipp kezdő hüllőtartóknak

3+1 tipp kezdő hüllőtartóknak

7+1 érdekes tény a hüllőkről

7+1 érdekes tény a hüllőkről

Hüllők és külső élősködők

Hüllők és külső élősködők

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok