Hüllők gondozása hidegebb időben

2020. december 22.

Hüllők gondozása hidegebb időben

A hüllők nagyon különleges háziállatok, így kicsit speciálisabb gondoskodást is igényelnek, mint a kutyák vagy a macskák. Télen például néhány plusz dologra is oda kell figyelnünk, hogy hidegvérűnk egészséges és boldog maradjon. Ugyan van néhány kisebb különbség, de nagyjából azonos feladatokkal kell kalkulálnunk akkor is, ha kígyónk, gyíkfélénk, esetleg vízi- vagy szárazföldi teknősünk van.

  • Tartsuk őket melegen

Minden olyan állatnak, amelynek a hőmérséklete igazodik a körülette lévő környezethez, kiegészítésként szüksége van plusz hőre a megfelelő emésztéshez, immunfunkcióhoz és anyagcseréhez. Ez különösen igaz, ha a hőmérséklet az évszak miatt csökken.

Lehet, hogy hüllőnknek nyáron nem volt szüksége fűtésre, de télen nem szabad megfeledkeznünk róla, főleg, ha teknősbékánk van, hiszen a páncélosok jobban igénylik a meleget. Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk határozni hidegvérűnk terráriumának hőmérsékletét érdemes egy infra hőmérő pisztolyt beszereznünk és alkalmaznunk azokon a területeken, ahol kedvencünk gyakran tartózkodik. A különböző fajok eltérő optimális hőmérsékletet igényelnek, ennek mindenképp járjunk utána, de a legjobb, ha állatorvossal egyeztetünk. Ügyeljünk arra, hogy biztonságos legyen a fűtés, ne használjunk melegítő köveket, mert azok megégethetik a hüllők bőrét.

  • Legyen világosság

A meleg mellett a hüllők szinte mindegyikének szüksége van mesterséges ultraibolya (UV) fényre is, hogy tudjanak D-vitamint termelni. Így könnyebben szívódik fel a kálcium és a foszfor az ennivalójukból. Nyáron tökéletes lehet a közvetlen napfény is, ám, télen arra nem hagyatkozhatunk. Mivel az üveg kiszűri az UV sugarakat, ezért nem elég, ha egyszerűen csak elhelyezzük a terráriumot az ablak mellett. Mindenképp be kell szereznünk izzót hozzá, és napi 10-12 órán keresztül bekapcsolt állapotban kell hagynunk.

  • Nedvesítsük be a bőrt

A hideg időjárással a levegő is szárazabbá válik. Ahhoz, hogy a hüllők hidratáltak maradjanak és vedleni tudjanak, elengedhetetlen az optimális páratartalom. Ha az nincs meg, akkor háziállatunk kiszáradhat és megbetegedhet. Tegyünk be sekély fürdető-tálat, nedves mohát vagy papírtörlőt a terráriumba, és ha szükséges, időnként spricceljük le vízzel kedvencünk bőrét. A nedves kiegészítőket naponta cseréljük ki.

  • Mondjunk nemet a hibernálásra

Sokan úgy gondolják, hogy ha sötét, hideg helyre teszik hüllőjüket és hagyják hibernálni, akkor azzal egy természetes folyamatot támogatnak, és jót tesznek vele. A vadon élő állatok számára valóban fontos a hibernálás, de a fogságban tartott hidegvérűek immunrendszere könnyen legyengülhet a téli álom ideje alatt. Ezért ne hagyjuk, hogy kedvencünk hibernáljon, tartsuk egész évben melegen a terráriumot.

Ha bármikor elbizonytalanodnánk egzotikus kisbarátunk tartásával kapcsolatban, akkor mindenképp egyeztessünk hüllőkre szakosodott állatorvossal.