Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Hűsítő tippek nyusziknak

2022. június 09.

Hűsítő tippek nyusziknak

Meleg időben a nyuszikra kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Fontos tudnunk, hogy a nyulak nagyon vastag bundával rendelkeznek, és nem tudnak izzadni, hogy lehűtsék magukat. Ezért felelősségteljes gazdiként nekünk kell megtalálnunk a módját annak, hogy komfortosan érezze magát tapsifülesünk a forró hónapokban is. Sokat segít, ha kedvencünket távol tartjuk a közvetlen napfénytől, de emellett több praktikát is ajánlott bevetnünk.

Ha nem figyelünk nyuszink hűsítésére, akkor megnő az esélye annak, hogy hőgutát kap. Sajnos a legtöbb nyúl nem kap időben segítséget, ami gyakran végezetes eredménnyel jár. Annak érdekében, hogy szőrös barátunk túlélje a nyarat, mindenképp óvintézkedéseket kell tennünk.

Mi az a hőmérséklet, ami már túl meleg?

A nyulak számára az ideális hőmérséklet körülbelül 10-21 °C. Hogy pontosan mikor válik elviselhetetlenné a nyuszi számára a hőség, az függ a levegő páratartalmától és minőségétől is. A hosszú szőrű kisemlősöknél hamarabb megjelenhetnek a hőguta jelei, akár már a 24 °C is túl magasnak tűnhet. 35 °C felett pedig biztosan nem fogja tudni a belső hőmérsékletet szabályozni kedvencünk.

Hogyan szabályozzák a nyulak a testhőjüket?

Mivel a nyulak nem tudnak izzadni, ezért más módon kell leadniuk a testhőt. Négy fő módszerük van erre:

 1. Ahogy melegebbek lesznek, a nyuszik gyorsabban kezdenek lélegezni, ezáltal fel tudnak szabadítani valamennyit a tárolt hőjükből.
  2. Az orrnyálka hőmérséklete megváltozik, hogy a nyulak nyáron hőt veszítsenek, télen pedig megtartsák azt.
  3. A nyuszik fülein vérerek hálózata fut át, amelyek nyáron kitágulnak, így a fülek melegebbek lesznek, és ezzel segítenek eloszlatni az extra hőt.
  4. A hideg felületen való elnyúlás szintén segít a hosszúfülűeknek abban, hogy optimális szinten tartsák a testhőjüket.

A hőguta jelei:
– Étvágytalanság
– Nagyon alacsony energiaszint
– Zihálás és nyáladzás
– Vörös fülek
– Remegés
– Hátravetett fej
– Lassú vagy zavart mozgás
– Reakció hiánya

Tippek a hőguta megelőzésére

 1. Egész nap legyen bekapcsolva a légkondicionáló: nyáron javasolt a nyuszikat a lakásban tartani és a légkondicionálót reggeltől estig működtetni, akkor is, ha mi magunk nem vagyunk otthon.
 2. Engedjük a nyuszit a járólapon pihenni: a kerámia vagy márványlapok tovább maradnak hidegek, így ideálisak ahhoz, hogy háziállataink elfeküdjenek rajtuk és hűsítsék velük magukat.
 3. Nedvesítsük be egy kicsit a fülek mögött: mivel a nyulak testhőjének jelentős része a fülükön keresztül távozik, így segíthet, ha spriccelünk egy pici vizet a fülük mögé. Arra vigyázzunk, hogy a fülekbe ne kerüljön víz!
 4. Töltsünk meg néhány palackot vízzel és fagyasszuk le: a hideg palackokat utána tekerjük törölközőbe és helyezzük őket nyuszink ketrecébe vagy karámjába. Hasonló módon segítik majd a hűtést, mint a hideg csempék.
 5. Forgassuk a levegőt: reggel és este mindenképp szellőztessünk egy nagyot az ajtók és ablakok nyitva tartásával – ügyelve arra, hogy ne szökhessen meg pajtásunk. Napközben pedig egy mennyezeti ventilátor is sokat segíthet.
 6. Gondolkodjunk arról, hogy mindig legyen nyulunk előtt friss víz: a tiszta, hűsítő ivóvíz létfontosságú a nyári napokon. Naponta többször is töltsük újra nyuszink itatóját. Akár jégkockákat is tehetünk bele.