Fressnapf
Húsvét

A nyuszik fő eledele a széna,

így sok múlik azon, mivel kínáljuk nap mint nap kedvencünket!

Miről ismerhetjük fel a megfelelő minőségű finomságot? Egyrészt, az illatáról: erős, kellemes szag jellemzi, mely telt ízre utal. Másrészt, fontos a szín: a természetes zöld az egészséges széna jele.

Fontos, hogy az eledel ne kizárólag füvet, hanem gyógynövényeket is tartalmazzon, mert ezek további nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal látják el a tapsifülesek szervezetét.

4+1 cuki dolog, amit nem tudott a
nyuszikról!

2017. április 08.

Ön is kedveli a nyuszikat? Biztosak vagyunk benne, ugyanis a félénk kis szőrgombócok igazán kedvelt háziállatok, ráadásul számos film és mese népszerű központi figurái!

Cikkünkben összegyűjtöttünk pár érdekességet, amelyet csak kevesek ismernek. Ön közéjük tartozik? :)

1. Izgő-mozgó nyuszinózi

A tapsifülesek jellegzetes orr mozgatásával kapcsolatban számos közhiedelem létezik - mint például, hogy így koptatják fogaikat -, a valódi okokat viszont csak az igazán szakavatottak tudják! A nyulak zsákmányállatok, amely azt jelenti, hogy a tápláléklánc alján csücsülve nap mint nap szembe kell nézniük a ragadozók lehetséges támadásival. Szerencsére érzékszerveik rendkívül kifinomultak, így nem kell aggódnunk! Messziről megérzik a veszélyt, ezt segíti orruk speciális kialakítása: a fel és le mozgatásnak köszönhetően folyamatosan szagmintát vesznek környezetükből, így időben kapcsolnak, ha vadállat jár a közelben. Hasadt felső ajkaik pedig megnedvesítik a belélegzett levegőt, így még jobban tudják analizálni a különböző szagokat.

2. Saját maguk fogorvosai!

Tudta, hogy a nyulak fogai állandóan növésben vannak? Ehhez pedig rendszeres koptatás szükséges, hogy túl hosszúra nőve ne okozzanak problémát. A szőrős kedvencek tehát minden nap gondoskodnak a megfelelő ápolásról, ráadásul egy egészen kellemes módon: folyamatos eszegetéssel! A jelenség oka az ugrifülesek táplálkozásában keresendő, mert természetes étrendjük alapja a fű , melynek fehérje- és szénhidráttartalma alacsony, így nagy mennyiséget kell bevinniük belőle, hogy biztosítsák energiaszükségleteiket, ezt pedig egy hagyományos fogazat nem bírná el.

3. A különleges augóranyúl

A tappancsosoknak számtalan gyönyörű fajtája létezik: vannak köztük - a teljesség igénye nélkül - törpék és óriások, foltosak, pöttyösek, rövid, illetve hosszú szőrűek. Utóbbiak közé tartozik a nyúlfajták egyik legrégebbje, az angóra. Leírások szerint Ankarából, Törökországból származik, egyedi jellegzetessége pedig felhő szerű, hatalmas bundája. Mutatunk is egy képet róla, de vigyázzon, garantáltan kiakad a cukiság-mérő! :)

4. Nem is olyan nyúlszívűek!

Bár a szőrös kedvencek valóban ijedősek, több esetben is megmutatták már hősiességüket: egy berkshire-i pár életét állításuk szerint ugyanis nyuluk, Bunny mentette meg. Házukban éjszaka gázszivárgás történt, melyet kifinomult szaglásával a nyuszi megérzett, és a lépcsőn felugrálva, vadul kaparni kezdte az ajtót, felkeltve így életveszélyben lévő gazdijait. A történet különlegessége, hogy a nyuszi az éjszakákat a konyhába zárva töltötte, így ahhoz, hogy feljusson az emeletre, ki kellett nyitnia az ajtót, úgy, hogy felugorva lenyomja azt. (forrás: Inforádió)

+1 Korántsem kezdő házikedvencek!

Ha cikkünket olvasva - és húsvét alkalmából – kedvet kapott, hogy beszerezzen egy nyuszit otthonra, alaposan gondolja át: kis méretük miatt sokan hiszik, hogy kevesebb törődést igényelnek, mint a kutyák vagy a cicák, de ez korántsem igaz! A nyuszik rendkívül szociális lények, napiszintű foglalkozásra és játékra van szükségük ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak maradjanak. Tévhit továbbá, hogy kis helyet foglalnak, ugyanis rendszeresen szükséges őket kiengedni egy kis ugrabugrálásra, futkározásra, hogy izomzatuk egészséges maradjon. Ha a pénztárcakímélő tartás a fő szempont, szintén azt javasoljuk, hogy ne a nyulak mellett tegye le a voksát: a friss, jó minőségű széna és eleség folyamatos biztosítása , az állatorvosnál és a kozmetikusnál tett rendszeres látogatások ugyanis könnyedén felduzzaszthatják a nyuszi számláját. Ha előbbiek mégsem tántorítják el a kedves kis szőrgomócoktól, és úgy érzi, készen áll egy új családtag érkezésére, látogasson el XXL-áruházainkba, ahol szakképzett munkatársaink segítenek kiválasztani az Önhöz illő nyuszit, és további hasznos tanácsokkal látják el a tartást illetően! :)

Forrás: háziállat.hu, Fressnapf.hu

Ez lesz a kedvenc
alkalmazása!

  • • hasznos tippek, tanácsok
  • • kiemelt ajánlatok
Ez lesz a kedvenc alkalmazása!

Töltse le az App Store vagy
Google Play áruházból a Fressnapf
megújult INGYENES alkalmazását!