Mire figyeljen idős cicájánál

2020. szeptember 21.

Mire figyeljen idős cicájánál

Megfelelő gondozás mellett – és persze egy kis szerencsével – cicánk késő tizenévessé is válhat, sőt, akár a 20 éves kort is átlépheti. Azonban, ahogy a macskák öregednek, úgy megváltoznak az igényeik is. Amikor a kölyökből lesz felnőtt bársonytalpú, akkor az egyértelműen látszik, ám 11 éves kor felett már nehezebben vesszük észre a változásokat, pedig ott vannak. Egy idős minitigrisnek már egy kicsit több figyelemre van szüksége.

  1. Étrend

A korosodó cicáknak már nem a korábban jól megszokott étrend lesz az ideális. Ajánlott az állatorvossal egyeztetnünk arról, hogy mikor és hogyan szoktassuk át macskánkat a speciálisan az idős házikedvenceknek készült eledelekre.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/select-gold-ageing-3kg/

Figyelembe kell venni például azt, hogy mi lenne az optimális testsúly cicánk esetében, hiszen tudnunk kell, hogy fenntartható-e a jelenlegi állapot, illetve esetleg leadnia vagy felszednie kell-e a kilókat kis barátunknak. Idős cicáknál gyakrabban előfordul, hogy egyes szerveik már nem működnek megfelelően, vérvizsgálattal ez már a tünetek megjelenése előtt kimutatható, így az optimális diéta is beállítható. Megfelelő diétával kitolható a tünetmentes időszak hossza, így kedvencünk hosszabb, minőségibb életet élhet. Manapság már nagyon jó minőségű állatorvosi diétás tápok közül lehet választani.

Segítheti az emésztést, ha nem egy alkalommal kapja meg cicánk a napi adagját, hanem mondjuk két részre osztva, reggel és este. Ha nem szeret enni minitigrisünk, akkor érdemes különböző játékszereket segítségül hívni, például IQ cicajátékot vagy jutalomfalattal tölthető labdát.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/anione-cicajatek-jutalomfalattal-toltheto-6cm/

  1. Ivóvíz

A macskák, ahogy idősödnek, hajlamosabbá vállnak a székrekedésre, és nagyobb eséllyel alakul ki náluk veseprobléma, különösen akkor, ha nem elég hidratáltak. Növeljük a vízfogyasztást konzervek kínálásával, és legyen több helyen, többféle itató elérhető a számára a lakáson belül, és ha kijár, akkor kívül is.

Gondolnunk kell arra is, hogy előfordulhat, hogy cicánk már nem szívesen használja a lépcsőt, vagy nehezen tud felugrani a pultra a tálkájához. Ezért fontos, hogy a tálak jól látható, könnyen elérhető helyekre kerüljenek. Érdemes lehet egy ivókutat is beszereznünk, amely csobogásával felkelti a háziállat figyelmét, így nagyobb eséllyel fog kortyolni a friss vízből.

  1. Fájdalom

A cicák nagyon ügyesek abban, hogy leplezzék fájdalmukat. Jó példa erre, hogy 10 idősebb macska esetében 9-nél mutat a röntgenfelvétel ízületi gyulladást, ám a legtöbbször erről a gazdiknak fogalma sincs.

A legfontosabb, amit megtehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük kedvencünknél az ízületi gyulladást, ha segítünk neki a testsúlyát egészséges szinten tartani. Már plusz 1-2 kiló is növelheti az ízületi fájdalmakat. Ha már vannak fájdalmai cicánknak, akkor gyógyszeres-, akupunktúrás-, fizikoterápiás- és lézeres kezelés is megoldás lehet.

  1. Fogak, szájüreg

Tíz év felett egyre gyakrabban tapasztalhatunk fogászati problémákat is. Előfordulhat fogkövesség, törött fog, ínygyulladás, szájüregi daganatok, melyek mind-mind negatívan képesek befolyásolni cicánk életminőségét. A baktériumok pedig a szájból a véráramon keresztül tovább juthatnak a belső szervekhez, májhoz, a szívhez és a vesékhez is, és azok károsodását okozhatják, ezért is nagyon fontos a megfelelő kezelés és megelőzés. Akkor is vigyük el félévente bársonytalpúnkat az állatorvoshoz, ha semmilyen betegséget vagy tünetet nem látunk rajta.

  1. Testmozgás és mentális stimuláció

Sokat számít, ha a cicával rendszeresen foglalkozunk, és pozitív ingerek érik. Idős minitigrisünknek is szüksége van búvóhelyre, kaparófára, közös játékokra. Ezek segítenek abban, hogy mentálisan, valamint fizikailag is aktív maradjon, és így egészségesebb, hosszú életet élhessen mellettünk.