Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Idős emberek leghűségesebb társai

2018. december 03.

Idős emberek leghűségesebb társai

A kutyák – kortól függetlenül – az emberek legjobb barátai. Az idősek egészségügyi és mentális állapotára viszont különösen jó hatással lehetnek. A négylábúak jelenléte csökkenti a stresszt és a vérnyomást, továbbá a depresszió, valamint a szorongás is enyhülhet, sőt, ezek akár meg is előzhetők a kutyusok segítségével. Az is kiemelendő, hogy a kutyatartás mozgásra, aktivitásra ösztönzi az idős gazdikat, és célt ad mindennapjaiknak.

Amit tudnunk kell, hogy nem minden ebből válik megfelelő családtag az idős emberek számára. Figyelembe kell vennünk a leendő gazdák és a kutyusok igényeit és tulajdonságait is. Érdemes például a nyugodt természetű fajták közül válogatnunk, és sok esetben a kis termet is előnyt jelent.

A golden retrieverek nagyon népszerűek minden korosztálynál. Gyermekek és idősebbek mellé egyaránt remek választásnak bizonyulnak. Bár termetük viszonylag nagynak számít, mégis nagyon kedves, intelligens kutyusok, akik könnyen nevelhetők. Mozgásigényük miatt fontos, hogy a leendő gazdi viszonylag fitt legyen, szeressen kimozdulni, vagyis ne okozzon nehézséget a rendszeres játék és a mindennapi séta.

A bichon havanesek például kistermetűek, hűségesek és imádják a társaságot, a babusgatást. A kiskutyák között ők kifejezetten okosnak számítanak, így a neveléssel sem szokott probléma lenni. Mivel nem szeretnek hosszabb ideig egyedül lenni, így a nyugdíjasok tökéletes társaságot jelenthetnek számukra. A havanesek egyetlen hátránya, hogy szőrük rendszeres ápolást igényel, de ez nem egy nehéz feladat, így valószínűleg nem lesz kizáró ok a kutyaválasztáskor. Egy kozmetikus segítségével könnyebb a kutyus szőrének ápolása. A fajta további előnye, hogy nem hullik a szőre, ami a lakásban nagy könnyebbség.

A beaglek különösen kedves személyiséggel rendelkeznek, de vannak közöttük elég makacs természetűek is. Fejlett érzékszerveiknek köszönhetően vadászatkor és nyomkövetéskor is remek partnerek. Mivel nem az energiabomba négylábúak közé tartoznak, ezért tökéletesek azoknak az időseknek, akik már fizikailag nem annyira aktívak.

A kis méretük miatt a westiek is nagyon népszerűek a nyugdíjasok körében. Nagyszerű személyiségük van, hihetetlenül kedvesek és játékosak. Mindemellett okosak és függetlenek is, vagyis nem igényelnek túlzott gondoskodást és állandó társaságot. A napi minimum 30 percnyi mozgás viszont nagyon fontos, ezért csak aktív életvitel mellé ajánlottak.

Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy nem kizárólag a fajta határozza meg, hogy melyik kutyus a megfelelő partner nekünk vagy egy idősebb családtagunk számára. Minden állat saját személyiséggel és igényekkel rendelkezik. Felnőtt eb esetén tisztább képet kaphatunk arról, hogy jó párost alkotunk-e majd a kiszemelt bundással. Mielőtt hazavinnénk leendő kedvencünket, szánjunk időt a megismerésére, hogy az otthon eltöltött idő biztosan kellemesen, komolyabb meglepetések nélkül, tehermentesen teljen. Fontos dolog azon is elgondolkodni, hogy az állatmenhelyeken is sok felnőtt, akár idősödő kutyus várja, hogy családja lehessen. Vannak köztük olyanok is, amelyek idős gazdájuk halála miatt kerültek menhelyre, ők különösen jó választások idős emberek mellé. A jó menhelyeken a lelkiismeretes gondozók ismerik az állatok személyiségét, így nagyon jól tudnak kutyát ajánlani, ha valaki elmondja, hogy milyen körülmények között él, mit tud megadni egy kutyának. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kölyökkutya felnevelése, szobatisztaságra szoktatása, tanítása komoly, és sokszor fárasztó feladat, ami csak aktív, energikus embereknek való feladat. Idős embereknek nagy könnyítés, ha egy kutya már élt lakásban, ismeri a pórázt, szobatiszta és ez mind olyasmi, amit egy nehéz sorsú felnőtt kutya már tudhat. Ha ilyen állatot fogadunk örökbe, akkor nem csupán az új családtag érkezése okozhat örömet, hanem az a tudat is, hogy segítettünk valakin, akinek szüksége volt rá. Érdemes ezen elgondolkodni, mielőtt fajtatiszta kölyökkutyát vásárolunk.

 

Forrás: worldlifestyle.com, thesprucepets.com