Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Idős kedvencek gondozása

2019. augusztus 10.

Idős kedvencek gondozása

A fejlődő orvosi ellátásnak és az állat aktuális igényeit szem előtt tartó táplálásnak köszönhetően a háziállatok tovább élnek, mint korábban. Ennek további következménye, hogy a gazdik és az állatorvosok is egészen másfajta betegségekkel találkozhatnak. Az utóbbi években széleskörű kutatásokat végeztek az idősebb háziállatok problémáiról, és arról, hogy ezeket hogyan tudjuk a legmegfelelőbben kezelni.

Elsők között merülhet fel az a kérdés, hogy mikortól számít kedvencünk öregnek. Ez egyébként változó, de általában a macskák és a kutyák esetében is a 7. év a határ. De megfigyelhető, hogy a nagytermetű kutyák rövidebb élettartammal rendelkeznek, és már akár 6 évesen idősnek tekinthetőek. Egyes számítások az emberi évekhez hasonlítják a négylábúakét:

Macska évek                     Emberi évek

7                                             54
10                                           63
15                                           78
20                                           97

Kutya évek                         Emberi évek

7                                             Kis- és közepes termet: 44-47 / Nagytermet: 50-56

10                                           Kis- és közepes termet: 56-60 / Nagytermet: 66-78

15                                           Kis- és közepes termet: 76-83 / Nagytermet: 93-115

20                                           Kis- és közepes termet: 96-105 / Nagytermet: 120

Ahogy telnek az évek, úgy fel kell készülnünk arra is, hogy bizonyos betegségek – daganatos betegségek, szívproblémák, húgyúti betegségek, májbetegségek, cukorbetegség, ízületi-kopások, kognitív zavarok, általános gyengeség – nagyobb eséllyel jelentkezhetnek.

Az idősödő háziállatok tehát fokozott figyelmet igényelnek, van néhány dolog, amelyre érdemes felkészülnünk, és a helyzetnek megfelelően eljárnunk:

Állatorvosi vizsgálat: Idős négylábú esetén már nem elegendő évente egyszer orvosi vizsgálatra bejelentkeznünk, hanem bizony félévente ajánlott ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e. Így hamarabb észlelhetők és még a komoly tünetek megjelenése előtt kezelhetők az esetlegesen kialakult betegségek.

Táplálkozás: Idős cicánknak vagy kutyusunknak nem biztos, hogy megfelelő lesz ugyanaz az táplálék, amelyet aktív évei során fogyasztott. Ilyenkor javasolt olyan eledeleket választanunk, amelyek könnyebben emészthető, magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak, alacsonyabb kalóriatartalommal és más beltartalmi értékekkel rendelkeznek, esetleg idős állatok speciális igényeinek megfelelő kiegészítőket is tartalmaznak.

Select Gold Sensitive maxi senior kacsa 12kg

Súlyszabályozás: A súlygyarapodás növeli az egészségügyi problémák kialakulását. Idős macskáknál, különösen 12 éves kor felett pedig a fogyás jelenthet jelentősebb gondot. Nagyon figyeljünk a helyes ételmennyiségre és minőségre az etetés során. Léteznek már speciális tápok amelyek 12 év feletti cicák számára készültek.

SELECT GOLD Ageing 3kg

Mozgás: Ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is segít az egészség megőrzésében a rendszeres testmozgás, ezért minden nap vegyük rá kedvencünket legalább egy kis sétára. Ez segíthet a kilók leküzdésében is.

Paraziták: Az idősebb háziállatok immunrendszere már nem olyan erős, mint a fiataloké, ezért a szervezetük nem tudja olyan eredményesen felvenni a harcot az élősködőkkel szemben, így még fontosabbak a megelőzést támogató kezelések.

Vakcinázás: Az évek előrehaladtával változhat az oltások beadásának mennyisége és gyakorisága, ezzel kapcsolatban mindenképp egyeztessünk az állatorvossal.

Mentális egészség: Fontos, hogy ne hagyjuk idős pajtásunkat egész nap lustálkodni és interakciók révén segítsünk neki fejben is aktívnak maradni.

Környezet: Ízületi problémák vagy egyéb fájdalommal járó betegségek esetén kutyusunk vagy cicánk nem fog tudni lépcsőzni. Ezért úgy kell biztosítanunk számukra életteret, hogy a fekhely, az etető és az itató, valamint az alom is bármikor könnyedén elérhető legyen. Idős macskáknál fontos az is, hogy az alomtálca pereme alacsony legyen, hogy könnyen bele tudjanak menni.