Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Idősödő hüllők – mire érdemes odafigyelni?

2021. november 11.

Míg egyes hüllők viszonylag rövid életűek, addig mások akár meg is többszörözhetik a számokat. Például vannak olyan nagyobb gyíkok, melyek 20-40 évig is velünk lehetnek, és egyes teknősök akár 100 évig is élhetnek. A hidegvérűek általában fogságban tovább élnek, mint szabadon, de persze, csak ha minden szükségletüket megfelelően kielégítjük. Észre kell vennünk, hogy kedvencünk idősödésével bizonyos igényei is megváltozhatnak.

Az öregedés jelei

A legtöbb hüllő úgy fejlődött ki, hogy testük elrejtse az öregedés jeleit, mivel a vadonban a koruk miatt könnyű prédának látszódnának. Ha megtanuljuk mik azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy háziállatunk idősödik, akkor ügyesebbek lehetünk a gondozásában és az esetleges problémák kezelésében.

Fizikai változások:
– A kevésbé aktív hüllő nem koptatja annyira a karmait a terráriumban lévő tárgyakon, mint korábban, ezért azok meghosszabbodhatnak
– A pigmentfoltok az évek múlásával halványodhatnak, kopottnak tűnhetnek, ez sok állat esetében gyakori
– Gyengülhetnek a csontok és az izomzat, ha pajtásunk vékonyabbnak, csontosabbnak tűnik a szokásosnál, akkor ideje jobban odafigyelni az étrendjére

Viselkedésbeli változások:
– Lomhább mozgás, lassuló reflexek
– Kevesebb tojást rak le az állat, a kicsik életképessége gyengül
– Gyakoribb sütkérezés

Az idősödő hüllő gondozása

Szerencsére egy öregebb hüllő gondozása sem tér el jelentősen a fiataléhoz képest. A megszokott dolgok nem igazán fognak változni, csak egy kis plusz segítségre lesz szükség. Néhány kisebb módosítás az étrenden vagy a terrárium berendezésében már elegendő lehet ahhoz, hogy kedvencünk nyugodt és egészséges tudjon maradni.

Etetés

Háziállatunk étkezési szokásai az életkorral együtt változhatnak. Gyakori probléma például az étvágy csökkenése, mely következtében fogyás indulhat be, ha pedig túl sokat veszít hidegvérűnk a súlyából, akkor mindenképp változtatnunk kell a korábbi étrenden. Idősebb kígyókat javasolt a szokásosnál kisebb mennyiségben, de gyakrabban etetni. A teknősöknél az segíthet, ha az ennivalót apróbb falatokban kínáljuk. Ne feledkezzünk meg az extra kálciumról és D3-vitaminról! Ha próbálkozásaink kudarcot vallanak, akkor kalória-kiegészítő és étvágygerjesztő kiegészítőket is alkalmazhatunk. Ezekről ajánlott egyeztetnünk az állatorvosunkkal.

További teendők

Ahogy a legtöbb élőlény esetében, úgy a hüllőknél is gyengülhet az immunrendszer a korral. Emiatt nagyobb eséllyel betegedhetnek meg, és nehezebben is vehetik fel a küzdelmet a problémákkal. Idős hidegvérűeknél az UVB világítás létfontosságú, és a párásításra is jobban oda kell figyelnünk. Sőt, hagyjuk kedvencünket, hogy többet áztassa magát, hiszen attól nem csak a közérzete lesz jobb, hanem még a vedlést is segíti. Ha szükséges, módosítsunk kicsit a terrárium berendezésén is, hogy elkerüljük a sérüléseket. A gyengülő állatnak enyhébb lejtőket, biztonságosabb mászási lehetőséget kell kialakítanunk.

További tartalmak

Hüllők és külső élősködők

Hüllők és külső élősködők

Milyen kígyókkal találkozhatunk a hazánkban?

Milyen kígyókkal találkozhatunk a hazánkban?

Hüllők beköltöztetése

Hüllők beköltöztetése

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok