Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete
Fressnapf igazi hősök

Az igazi hősök köztünk élnek


A Fressnapfnál fontos számunkra, hogy ne csupán a gazdik és kedvencek életét tegyük jobbá, hanem a bajban lévő állatokat is támogassuk! Számos kollégánk minden nap nagyszerű dolgokat visz végbe Európa-szerte az állatokért, amire igazán büszkék lehetünk! Legyen szó méhmentőkről, mókus pótmamákról vagy kutyasuttogókról – az igazi hősök olykor nem köpenyt viselnek, hanem egyszerű zöld pólót.

Meríts inspirációt munkatársaink hőstetteiből!

Melinda, Győr, Magyarország

Melinda, Győr, Magyarország

“Számomra a hős olyan ember, aki nem fordítja el a fejét, amikor más élőlényeknek szükségük van rá.”

Melinda elszökött kutyákat juttat vissza gazdáikhoz.

Mi a te „hőstetted”?
Én bántalmazott állatokon segítek. Van egy chip-leolvasóm is, és egész szilveszter éjjel az elszökött kutyákat viszem haza. Az év egy részében azonban terepre is kimegyek, hogy szökött kutyákat fogjak be, és visszavigyem őket az otthonukba.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Gyermekkorom óta szeretem az állatokat és a természetet, és védelmükért is szót emeltem. A szüleimnek voltak kutyái, macskái, csirkéi, kacsái, galambjai és egy teknősbékájuk, mely még ma is él. Amíg a szüleimmel éltem, egy teknősbéka kivételével nem fogadhattam be más állatot, de azért igyekeztem segíteni az állatokon, ahol tudtam. Néhány évvel ezelőtt sikerült egy kicsit bővíteni a családot az első kutyám örökbefogadásával, a lányom is részt vesz az állatvédelemben, és bántalmazott kiskutyákat és cicákat fogad örökbe.

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Bár nincs valódi példaképem, számomra a hős olyan ember, aki nem fordítja el a fejét, amikor más élőlényeknek szükségük van rá és bár hosszú az út, megtalálja a módját, hogy másokon segítsen.

 Carina, Bécs, Ausztria

Carina, Bécs, Ausztria

“Sok bánatban és sok örömben osztozunk.”

Carina a magyar állatvédelemből származó kutyák segítése iránt kötelezte el magát.

Mi a te „hőstetted”?
​Önkéntesként támogatok egy rehabilitációs tanyát Magyarországon.

Milyen állatokról van szó?
Kutyákról és cicákról

Milyen különleges történet kapcsolódik a tevékenységedhez?
A saját szuka kutyám Magyarországról származik, és először csak a gondozásomba került. Hamarosan világossá vált, hogy örökre nálam fog maradni. Édesanyám kutyája és négy macskája is ennek a magyar állatvédelmi projektnek a gondozottjai voltak. Korábban is fogadtam már ideiglenes gondozásra állatokat, a legfiatalabb egy háromnapos cica volt. Munkánk során sok szenvedésen és sok örömön osztozunk, ez az, ami összeköt minket.

Hol tevékenykedsz?
A dogNet Austria osztrák szervezetnél, mely a magyar rehabilitációs tanyát segíti.

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
Főállású munkám és saját állataim mellett támogatom ezt az állatvédő egyesületet, és minden szabadidőmet erre fordítom.

Mi ösztönzött téged arra, hogy bajban lévő állatokon segíts?
A szervezetet akkor ismertem meg, amikor még egy állatorvos mellett dolgoztam. Ott kérdezték meg tőlem, hogy befogadnék-e két bajba jutott macskát, és felnevelném-e őket cumisüveggel. Így kezdődött minden…

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Az igazi hősnő az én szememben a magyarországi tanya vezetője, aki a mintegy 100 kutya nevét és történetét is ismeri. Mert azok a négylábúak, akiket nem lehet örökbe adni, vele tölthetik életük hátralévő részét.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
A legegyszerűbb támogatás mindenki számára az adománygyűjtés. Ezt bárki megteheti szabadidejében. Ideiglenes befogadókra is mindig szükség van. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez egyben nagy felelősséget is jelent.

Karin, Bécs, Ausztria

Karin, Bécs, Ausztria

“Csodálatos, amikor a talált állatokat újra egészségesen lehet visszaengedni a természetbe.”

Karin elárvult mókusokat és más segítségre szoruló vadon élő állatokat gondoz.

Mi a te „hőstetted”?
Elárvult vadon élő állatok kicsinyeinek felnevelése az Eichhörnchennothilfe Verein szervezetnél

Milyen állatokról van szó?

Mókusokról, sündisznókról, pelékről és énekesmadarakról

Éltél már át különleges történetet ott?
Igen, egy Joysl nevű mókussal. Sérülten érkezett hozzám, egy varjú támadása következtében egy lyukkal a fején. A kicsi mindössze négyhetes volt, sok több hétig tartó kezelés és intenzív gondozás után Joysl majdnem újra egészséges lett. Sajnos egy enyhe neurológiai rendellenesség megmaradt. A feje és a farka ferde. De ez nem zavarja őt. Időközben Joysl 2017 óta velem él.

Hol tevékenykedsz?
Az Eichhörnchennothilfe Verein Kirchstetten szervezetnél.

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
Szerintem egyszerűen csodálatos, hogy segíthetünk a talált állatokon, majd később visszaengedhetjük őket a természetbe.

Mi ösztönzött téged arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Az állatok iránti szeretet és az a csodálatos érzés, amikor visszaengeded őket a természetbe.

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Jane Goodall primatológus

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Tegye azt szívvel, testtel és lélekkel. Ha nem vagy biztos benne, jobb, ha nem teszed, különben a talált állatok még nagyobb bajba kerülhetnek.

Alena, Schwerin, Németország

Alena, Schwerin, Németország

“Kétóránként etettük a kis kecskegidákat cumisüvegből.”

Alena úgy nevezett haszonállatokat, például csirkéket, kecskéket és juhokat ment meg a vágóhídtól.

Mi a te „hőstetted”?
Különösen elkötelezett vagyok a kiszolgált tojótyúkok és az úgy nevezett szülői állomány (a tojótyúkok szülei) mentése iránt. A Stark für Tiere e.V. egyesülettel együttműködve lehetőségem van évente kb. 4000 tyúk megmentésére a vágás vagy feldarabolás elől, és szeretetteljes életet biztosítok számukra kis létszámú magántartásban.
A csirkéket, melyeket egyébként körülbelül 16 hónapos korukban kidobnak, legálisan szerezzük meg az üzemeltetőtől, és hónapokig tartó előkészítő munka során szeretetteljes csirketulajdonosoknál helyezzük el őket, akiknél méltósággal öregedhetnek meg. Családommal egy kis farmon élünk, ahol minden állatnak békés, félelem nélküli életet biztosítunk. Élnek nálunk mentett csirkék, kecskék és juhok. Öt macskánk és két kutyánk is van állatvédőktől.

Milyen különleges történetet éltél már át az állatokkal?
Mindig megható látni, hogy a bántalmazott csirkék hogyan épülnek fel. Hogyan élvezik először a napfényt, és hogyan érzik először a füvet a lábuk alatt. Szép történet volt, amikor átvettem a két kecskegidánkat. Még csak egynaposak voltak, és nélkülünk halálra verték volna őket. Olyan kicsik és gyámoltalanok voltak, egy hétig tartott, amíg egyáltalán fel tudtak kelni. Kétóránként a férjem, a gyerekeim és én etettük őket cumisüvegből. Bizonytalan volt, hogy sikerülni fog-e. Ma már nagy és mutatós kecskék. Ennek tanúja lenni valami egészen különleges dolog volt.

Hol tevékenykedtek?
Németország területén a Stark für Tiere e.V. egyesülettel

Mi ösztönzött téged és a családodat arra, hogy bajban lévő állatokon segíts(etek)?
Már gyerekként is elkötelezett voltam az állatok iránt. Minden beteg madarat hazavittem, földigilisztákat gyűjtöttem az utcáról, és így tovább. Nagyon sok állat van kiszolgáltatva nekünk, embereknek. Sorsukat gyakran a mi szeszélyeink és tetteink határozzák meg.
Szerintem természetes, hogy segítünk a gyengébbeken és a gyámoltalanokon.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Ne fordítsd el a fejed, hanem segíts, ahol tudsz. Még a kis tettek is segíthetnek. Nagyon sokféleképpen lehet ebben részt venni, akár a magánéletben, akár egy egyesület keretében. Egyszerűen csak nyitott szemmel kell járni a világban.

Svenja és Carina, Krefeld, Németország

Svenja és Carina, Krefeld, Németország

“Elfogadhatatlan, hogy úgy akarjuk megoldani az utcán kóborló állatok problémáját, hogy megöljük őket.”

Svenja és Carina a külföldi állatvédelem mellett kötelezték el magukat, és kutyákat és cicákat mentenek gyepmesteri telepekről.

Mi a ti „hőstettetek”?
Megalapítottuk a Hunderettung Europa e.V. egyesületet és fenntartható állatvédelmet folytatunk az emberek állatvédelemmel kapcsolatos felvilágosításával, állatok ivartalanításával, utcáról és gyepmesteri telepekről való mentésével, valamint kutyák és macskák célzott németországi elhelyezésével.

Éltetek már át különleges történetet tevékenységetek során?
Az állatvédelemben töltött tizenkét év alatt sok mindent megtapasztaltunk. Az első romániai utamon például találtunk egy kutyát, melyet elütött egy autó, és fájdalmában üvöltött. Aztán hozzám, mint ideiglenes befogadóhoz került, később pedig sikerült neki egy nagyszerű otthont találnom. Vagy a saját kutyám, Fee története. Az ő esetében is először csak ideiglenes befogadó voltam. Nagyon félt, aztán epilepsziát is diagnosztizáltak nála. Most már hat éve van mellettem, és nem tudom elképzelni az életemet nélküle.

Hol tevékenykedtek?
A fő területünk Románia, Bulgária, Kuba, Németország

Mi ösztönzött benneteket arra, hogy bajban lévő állatokon segítsetek?
Rengeteget kutattunk, és figyelmesek lettünk az állatok szenvedésére külföldön. Sajnos az állatvédelem ott gyakran még gyerekcipőben jár. Mi, emberek háziasítottuk a kutyákat, és véleményem szerint felelősek vagyunk ezekért az állatokért. Az utcán kóborló állatok problémáját nem oldhatjuk meg úgy, hogy megöljük őket.

Mit tanácsolnátok azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Ha mindenki csak egy kis keveset tesz, az már sokat számít. Vásárlás helyett örökbe fogadhatunk, ideiglenesen befogadhatunk állatokat, adományozhatunk pénzt és tárgyi adományokat komoly egyesületeknek, szabadidőnkben magunk is aktívan támogathatunk egyesületeket, vagy felvilágosíthatunk másokat.

Damaris, Krefeld, Németország

Damaris, Krefeld, Németország

“Megfizetetlen számomra látni a csillogó szemeket, amikor a kisállatokat átadják új családjuknak.”

Damaris önkéntesként dolgozik a Hundehilfe NRW egyesületnél és segít az állatok szerető családnál történő elhelyezésében.

Mi a te „hőstetted”?
A Hundehilfe NRW egyesület számára fontos előzetes ellenőrzést végzek az új családoknál, hogy nyugodt lelkiismerettel tudjuk elhelyezni az állatokat. Segítek továbbá a kutyák Romániából való ideutaztatásában is, hogy nagy biztonságban adhassuk át őket új gazdáiknak.

Éltél már át különleges történetet?
Körülbelül három hete átvettünk egy sürgős esetet. Egy Cane Corso kiskutya, amelyet egy Ebay apróhirdetésen keresztül vásároltak, majd azonnal kénytelenek voltak leadni. Hogy a kicsinek ne kelljen menhelyre mennie, azonnal beugrottunk. Ma már nagyszerű otthona van négy másik kutyatársával együtt.

Hol tevékenykedsz?
A Hundehilfe NRW egyesületben

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Minden állat megérdemli, hogy szerető otthona legyen. Megfizethetetlen számomra látni a csillogó szemeket, amikor a kisállatokat átadják új családjuknak.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Az aktív segítségnyújtásban mindig szívesen látják a segítő kezeket. De a pénzadományok formájában nyújtott passzív segítséggel is sokat lehet elérni.

Johannes, Schleswig-Holstein, Németország

Johannes, Schleswig-Holstein, Németország

“Bárki lehet a vadméhek megmentője!”

: Johannes egy új, vadméheket segítő kezdeményezést támogat.

Mi a te „hőstetted”?
A #Beebetter kezdeményezésnél dolgozom, mely a vadméhek védelmét tűzte ki célul.

Mi ösztönzött arra, hogy a vadméheken segíts?
Németországban majdnem minden tizedik vadméhfajt a kihalás fenyegeti. A helyzet katasztrofális. A teljes ökoszisztémánk a polleneket és nektárt gyűjtő méhektől függ, így pedig az általunk ismert élet is. Vadméhek nélkül hiányoznának a fontos virágporzók.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Ne várjanak sokat: Bárki már egyszerű eszközökkel a vadméhek megmentője lehet!

Katja, Rheine, Németország

Katja, Rheine, Németország

“A világ összes állatát nem tudod megmenteni, de megmentheted egy állat egész világát.”

Katja számos állatvédelmi projektben vesz részt. Nyulakat és tengerimalacokat ment, cicákat fogad be, ősszel pedig alultáplált sünöket etet.

Mi a te „hőstetted”?
Számos állatvédelmi projektben veszek részt. Egy barátnőmmel együtt vezetem a “Glückspfötchen Mesum” menhelyet nyulak és tengerimalacok számára. Rossz tartásból vesszük át az állatokat, orvosi ellátást kapnak, ivartalaníttatjuk és beoltatjuk őket, majd új, fajuknak megfelelő otthont keresünk a kis szőrmókoknak. Gyakran előfordul, hogy az állatok, amelyeket már nem lehet örökbe adni, nálam találnak örök otthonra.
Ezen kívül több éve aktív tagja vagyok a Katzenhilfe Rheine und Umgebung e. V. egyesületeknek, és rendszeresen van otthon ideiglenes cicám, átveszek állatorvosi utakat, előzetes ellenőrzéseket és kiközvetítést is. Több kiscicát is felneveltem a cumisüveggel. Szerencsére a Fressnapf-nál a cicákat magammal vihetem a munkahelyemre, így kétóránként időben megkapják a tejet.
Együtt dolgozom az Igelhilfe Münsterland und OWL szervezettel is, ahol gondozásra szoruló és alultáplált sünöket fogadok be. Sok vásárló is tudja már ezt, és az ősszel talált sünöket behozzák a munkahelyemre. Az ürülékminta ellenőrzése után a sün megkapja a megfelelő paraziták elleni gyógyszert, és “felhizlaljuk” megfelelő súlyúra, majd biztonságosan megkezdheti téli álmát.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Az egyik menhelyi nyulunk elhelyezése nagyszerű volt. Elég aktívak vagyunk az Instagramon, és egy bajor család valósággal beleszeretett egyik védencünkbe. Közel 700 kilométert utaztak hozzánk, hogy örökbe fogadják Kalle nyulat.

Hol tevékenykedsz?
A Glückspfötchen Mesum, Katzenhilfe Rheine und Igelhilfe Münsterland und OWL egyesületeknél

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
Nem nevezném magam hősnek. Számomra egyszerűen magától értetődővé vált, hogy ne fordítsam el a fejem, hanem inkább tegyek egy jó ügyért. Ez egyszerűen jó érzés.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Amióta az eszemet tudom, az állatok a legnagyobb szenvedélyeim. Természetesen segítem őket, hogy boldogan éljenek. Van egy nagyszerű mondás, amely arra ösztönöz, hogy folytassam: “A világ összes állatát nem tudod megmenteni, de megmentheted egy állat egész világát.”

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Itt a városunkban tevékenykedik a Rheine Wildlife Rescue, amelyet Konni Reich és férje vezet. Számomra ő egy valódi hős. Főállású munkája mellett önzetlenül gondoskodik sérült vadállatokról. Csak tavaly több mint 1000 állatról gondoskodtak ők ketten – a mókusoktól, sünöktől és vadmadaraktól kezdve mezei nyulak kicsinyéig.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Az önkéntesség számos szervezet számára nélkülözhetetlen segítséget és könnyebbséget jelent. Csak ki kell próbálni, és meg kell kérdezni például a helyi menhelyet, hogy keresnek-e kutyasétáltatókat vagy cicasimogatókat. Egyszerűen leírhatatlanul jó érzés, amikor valami jót teszel.

Lena, Delmenhorst, Németország

Lena, Delmenhorst, Németország

“Minden állat megérdemli az életet és a fajnak megfelelő bánásmódot.”

Lena a helyi állatvédő egyesületnél dolgozik és kiszolgált tojótyúkokat vesz magához.

Mi a te „hőstetted”?
Minden nap a Delmenhorst állatvédő egyesületnél dolgozom műszakvezetőként. Ott gondoskodom az állatokról, ellátom őket gyógyszerekkel és mindennel, amire szükségük van. Magyarországról kutyákat veszek gondozásba és adok örökbe új otthonba. Már tíz kutya talált így szép új otthonra. Emellett a lehető leggyakrabban személyesen Magyarországon vagyok, és segítek állatokat kihozni menhelyekről és gyepmesteri telepekről.
Magánszemélyként olyan kiszolgált tojótyúkokat és szülői állományokat fogadok be, melyek egyébként a vágóhídra kerülnének. Van két Wiesenhof hizlalt tyúkom is, amelyeket egyébként 28 napos korukban leöltek volna. Idén már kétévesek lesznek.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Idén sikerült elcsípnem egy félszemű magyarországi szuka kutyát, aki már több mint 1000 kilométert tett meg, és 2021 decembere óta volt “szökésben” Németországban és Dániában. Észlelése a Tierschutzverein Delmenhorst egyesületen keresztül történt, és sikerült egészségesen hazahoznom őt hozzánk. Most már biztonságban van, és máris van néhány kedves ember, aki érdeklődik iránta.

Hol tevékenykedsz?
A Tierschutzverein Delmenhorst und Umgebung e.V., Tierheimleben in Not e.V. Ungarn, Rettet das Huhn e.V. Bremen szervezeteknél

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Minden állat megérdemli az életet, a fajnak megfelelő bánásmódot és hogy ne szenvedjen az ember miatt. Már korán elkezdtem a húsfogyasztással és állatkísérletekkel foglalkozni, valamint segítettem a menhelyen. Ma ott dolgozom és vegán életmódot folytatok.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Minden simogató kéz és nyugtató hang nagyon sokat ér. Sok állat akkor a legboldogabb, ha van valaki, aki társaságot nyújt neki.

Melanie, Wunstorf, Németország

Melanie, Wunstorf, Németország

“Minden nap arra törekszünk, hogy Oskarnak szép és gondtalan élete legyen.”

Melanie a helyi állatvédő egyesületet támogatja és magához vett egy rossz tartásból származó kutyát.

Mi a te „hőstetted”?
A Tierschutz Bad Nenndorf Rodenberg szervezettel dolgozom együtt és van egy gondozásra szoruló kutyám.

Milyen különleges történetet éltél át tevékenységed során?
Négy évvel ezelőtt vettem át a wunstorfi Fressnapf üzletet, mely már korábban is együttműködött a Bad Nenndorf Rodenbergben működő állatvédő szervezettel. Ezt a kapcsolatot például különleges adománygyűjtő kampányok segítségével továbbfejlesztettem. Egy nap felhívott Schneider asszony a menhely vezetőségétől, és elmondta, hogy az állatorvosi hatóság több kutyát is elkobzott rossz tartás miatt, és átadta őket az állatvédőknek. Köztük volt nyolc kölyökkutya és egy vemhes szuka is.
Habozás nélkül azonnal felajánlottam, hogy örökbe fogadok egy kiskutyát. Sajnos Oskar a szülei rossz életkörülményei és a divatos kutyák (puggli és retromopsz) ellenőrizetlen tenyésztése miatt szellemileg visszamaradott. Ennek egyik oka valószínűleg a vérfertőzés is. Az eddig kialakult allergiái még nehezebbé teszik az életét. A munkatársaim és én minden nap megpróbálunk neki szép és gondtalan életet biztosítani. Ez folyamatosan új kihívások elé állít bennünket, mert alig háromévesen már demenciához hasonló viselkedést és szinte “gyermeki tapasztalatlanságot” mutat.

Mi ösztönzött téged arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Mi mindannyian állatbarátok vagyunk és minden állat szép életet érdemel.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Egyszerűen térjenek be a helyi állatvédő szervezethez, vagy használják a Fressnapf üzletekben elhelyezett adománygyűjtő dobozokat.

Patrycja, Schwetzingen, Németország

Patrycja, Schwetzingen, Németország

“Az, hogy segíthetek az állatoknak, a mindent jelenti számomra!”

Patrycja egy állatvédő egyesület elnöke, mely bármely állatfajról gondoskodik.

Mi a te „hőstetted”?
Önkéntes vagyok a Speyer und Umgebung e.V. állatvédő egyesület 1. elnökeként.

Milyen állatokról van szó?
Kutyákról, cicákról, kis rágcsálókról és más állatokról

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Sok érzelmes pillanat hat meg minket nap mint nap. Minden egyes állatnak, amelyen segíteni tudunk, megható története van, amit első kézből tapasztalunk meg.

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
Az, hogy segíthetek az állatokon, a mindent jelenti számomra! Hangot akarok adni az állatoknak, hisz nekik maguknak nincs lehetőségük szót emelni.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Megtaláltam egy anyamacskát és két kiscicáját, és rajtuk keresztül szereztem tudomást az állatvédő egyesületről. Itt találtam meg a lelkitárs kutyámat is, ami ahhoz a döntéshez vezetett, hogy aktívan részt vegyek az egyesületben.

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Az igazi hősök számomra a vezetőségi tagtársaim, az önkéntesek és a személyzet, akik nap mint nap az állatok érzelmes történeteivel foglalkoznak.

Ronja, Deggendorf, Németország

Ronja, Deggendorf, Németország

“Minden segítő kéz fontos és sokat számít a szőrmókoknak.”

: Ronja és csapata a helyi sürgősségi állatambulanciát támogatja.

Mi a te „hőstetted”?
Csapatommal a sürgősségi állatambulanciát támogatjuk.

Milyen állatokról van szó?
Az utcán talált sérült cicáktól bajba jutott vadállatokon át – múlt héten például egy hattyút szabadítottunk ki – nagyállatok, például lovak szállításáig és elhelyezéséig.

Éltetek már át különleges történetet tevékenységetek során? Meséld el nekünk!
Egy nagyon hálás és boldog fiatal lányra emlékszem – a cicáját sajnos elütötte egy autó, de az állatambulanciának köszönhetően azonnal segítséget kaptak, és mára már a cica újra boldogan játszik a kertben.

Hol tevékenykedtek?
Tierambulanz Deggendorf (tierrettung-niederbayern.de)

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
Elkötelezettséget és odaadást – függetlenül attól, mikor, hol és milyen körülmények között.

Mi ösztönzött benneteket arra, hogy bajban lévő állatokon segítsetek?
A teljes deggendorfi csapat ismeri a sürgősségi állatambulancia segítőit és önkéntes munkájukat nagyon fontosnak és hihetetlenül jónak tartjuk, ezért arra gondoltunk: mi is szeretnénk segíteni és különböző cégek segítségével sikerült adománygyűjtő tombolát szerveznünk.

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Minden olyan vásárló, aki lelkesedik akciónkért is és támogatja azt.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Mindegy, mennyire kevés időtök van – minden segítő kéz fontos és sokat számít a szőrmókoknak.

Sabrina, Hagen, Németország

Sabrina, Hagen, Németország

“Sajnos az állatok még mindig nem rendelkeznek nagy lobbival társadalmunkban, ezért van szükségük a segítségünkre.”

Sabrina számára az önkéntes elkötelezettség magától értetődik. Az állatvédő egyesületben több éve aktív és ott segít, ahol szükség van rá.

Mi a te „hőstetted”?
Közel húsz éve tevékenykedem a Herne Wanne e.V. állatvédő egyesületnél szabadidőmben. A sétáltatás, a cicák simogatása, a ketrecek tisztítása csak egy kis része a munkának. Beszámolókat írok az újságba, segítem a Facebook-jelenlétet, besegítek fesztiválokon, kaparófákat állítok fel. Tombolakocsit üzemeltetünk az utcai fesztiválokon és a Cranger Kirmes vidámparkban. Minden évben adventi díszeket is készítünk és tojást festünk a húsvéti bazárra. Sokféle munka van, az előzetes ellenőrzéstől kezdve az állatorvoshoz tett látogatásokig. Ott segítek, ahol szükség van rám.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Végtelen sok történet van – viccesek, szépek, de szomorúak is. Az állatvédelemben végzett munkám révén ismertem meg például a mai legjobb barátaimat is.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Sajnos az állatok még mindig nem rendelkeznek nagy lobbival társadalmunkban, ezért van szükségük a segítségünkre. Ráadásul a másokon való segítés egyszerűen az életem része. Más területeken is vállalok önkéntes munkát, például választási segítőként.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Erős idegeket és kitartást. Még ha a dolgok nem is mennek mindig olyan jól, a szép pillanatokat és az állatok háláját semmi sem pótolja.

Sandra, Wuppertal, Németország

Sandra, Wuppertal, Németország

“Akkor érzem jól magam, ha bajban lévő állatokon segíthetek.”

Sandra sérült denevéreket gondoz, melyek nagyon fontosak környezetünk számára.

Mi a te „hőstetted”?
Denevérek önkéntes gondozása.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Egy „lezuhant” denevér megtalálása kutyasétáltatás közben, ez volt a kezdet a denevérek gondozásában.

Hol tevékenykedsz?
A Fledermaushilfe NRW szervezetnél Wuppertalban

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
Akkor érzem jól magam, ha bajban lévő állatokon segíthetek.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Amikor megtaláltam az első denevért és maga a denevérekkel való foglalkozás, mert észrevettem, milyen fontosak ezek az állatok környezetünk számára.

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Aki önérdek nélkül cselekszik.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Csinálni, csinálni, csinálni…

Selina, Neuburg a.d. Donau, Németország

Selina, Neuburg a.d. Donau, Németország

“Csapatként azon dolgozunk, hogy néhány állat számára kicsit jobbá tegyük a világot!”

Selina szabadidejében önkénteskedik egy kóborló állatokat segítő bolgár szervezetnél.

Mi a te „hőstetted”?
Három éve foglalkozom kutyaközvetítéssel, szállításszervezéssel, kutyakiképzőként, alkalmanként sofőrként és ideiglenes befogadóként a külföldi állatvédelemben. Különösen a félénk kutyák állnak közel a szívemhez, akiknek alig van esélyük egy szép életre.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
A történet, amely a legjobban megérintett, a harmadik befogadott kutyánk, Gin története volt. Élete első évét egy bolgár menhely kis beton kennelében töltötte. Nem engedte, hogy bárki hozzáérjen, és amint valaki megpróbálta, azonnal megharapta. Aztán befogadtuk. Először nálunk sem engedte, hogy az emberek megérintsék, és a nap nagy részét az asztal alatt töltötte, vagy elfutott, amikor közeledtünk hozzá. De idővel és sok gyakorlással nagyon nyitott és bátor kamasszá fejlődött. Körülbelül három hónap után már kint szaladgált a mezőn, bent pedig más kutyánkkal játszott. Különösen reggel nagyon szerette a kényeztetést, feltétlen hozzám akart bújni. Még azt is megengedte, hogy idegenek megérintsék. Négy hónap múlva új otthonba költözött. Természetesen nehéz volt a búcsú, de most már egy nagyszerű családnál élheti le élete hátralévő részét, nekünk pedig van helyünk egy új ideiglenes gondozott számára.

Hol tevékenykedsz?
A Streunerhilfe Bulgarien e.V szervezetnél. Leginkább otthonról dolgozom, de olykor az egyesület székhelyére, Antrifftalba is elmegyek, hogy kutyákat hozzak el és új gazdát találjak nekik. Hamarosan sor kerül az első bolgár utamra, ahol helyben próbálok segíteni.

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
Gond esetén a szomorú pillanatok és a nagy időráfordítás ellenére készenlétben állni és csapatként azon dolgozni, hogy néhány állat számára kicsit jobbá tegyük a világot.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Az első kutyám ettől a szervezettől jött. Rajta keresztül tanultam meg, hogy milyen könnyen meg lehet változtatni egy bajban lévő kutya egész életét sokkal jobb irányba. Végül ez az egész életemet is megváltoztatta. Befejeztem a tanulmányaimat, de aztán elmentem a Fressnapf-hoz az értékesítéshez, és mellékállásban kutyakiképzőként dolgozom, hogy továbbra is sok időt tudjak szentelni az állatvédelemnek.

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
Valaki, aki félreteszi önzőségét, hogy valóban fenntartható módon segítsen a rászoruló állatokon és embereken.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Keressetek fel egy komoly egyesületet és érdeklődjetek, hogy miben tudtok segíteni. Ideiglenes befogadóként, adományokat gyűjtve vagy a menhelyen kutyákat sétáltatva. Mindenhol szükség van önkéntesekre.

A Fayet üzlet csapata Franciaország

A Fayet üzlet csapata Franciaország

“Kezdetben nem találtunk új otthont Elvis számára.”

A Fayet üzlet csapata megmentett egy kidobott tengerimalacot az utcán.

Mi a te „hőstetted”?
Megmentettünk egy tengerimalacot az utcán.

Hogyan történt?
Egy hideg, februári nap volt, fagypont alatti hőmérséklettel, amikor egy forgalmas útnál megtaláltam egy kidobott tengerimalacot.

Mi történt ezután?
Magammal vittem és megpróbáltam neki új otthont találni. Jelentkezett néhány ember, de komoly érdeklődőt nem találtam. Ezért a Maxi Zoo-nál viseltük gondját és elneveztük Elvisnek. Már hat éve él velünk és üzletünk afféle kabalája, illetve képeink fotómodellje. Elvis most a pihenőhelyiségben él egy 140 cm magas ketrecben és olykor kiengedjük az irodában, de nem mozog sokat, inkább nyugodt és csendes.
Nyáron hétvégenként és szabadnapokon magammal viszem vagy egész nap a kis kertemben marad kutyáimmal és cicáimmal.
Jelenleg minden este és hétvégén az üzletből valamelyikünknél van, mivel Elvis idősödik és nemrég több állatorvosi vizsgálaton esett ált, melyekhez különösen ápoltnak kell lennie. Napközben aztán bent van az üzletben.
Néha felbukkan a nap végén az üzletben, megméri magát, elfogyaszt néhány pitypanglevelet és ismerkedik a vásárlóinkkal. Sokan már tudják, hogy itt van és rendszeresen érdeklődnek utána!

Laurence, Maxi Zoo Headquarter, Franciaország

Laurence, Maxi Zoo Headquarter, Franciaország

“Annyi szeretet adok nekik, amennyit csak lehetséges.”

: Laurence a Maxi Zoo Franciaország központjában végzett munkája mellett egy cicamenhelyen segít.

Mi a te „hőstetted”?
A „Félins citoyens“ menhelynek segítek, mely a Maxi Zoo központja mellett található. A nap úgy zajlik, hogy valaki kimegy reggel és kitakarítja az almot, a padlót és az alvóhelyeket.
Felosztjuk az emeleteket, tehát például reggel valaki megcsinálja a felső szintet, este egy másik az alsót.
Esténként a menhely így tiszta, mégis kinézünk, hogy kiürítsük a macska WC-t, ellenőrizzük a tápot, felsöpörjük a padlót és főként, hogy törődjünk azokkal a cicákkal, akinek erre szükségük van.
Az én kis Pandorámat két nap után mentették meg a fulladás elől, és a menhely vezetője cumisüvegből etette.
Pandora nagyon kicsi cica, mivel növekedési lemaradása volt, majdnem 1 éves korában csak 7 vagy 8 hónaposnak nézett ki. Ennek ellenére tele van energiával, és szeret játszani, hogy így bosszantsa a Jack Russell kutyámat, aki viszont elfogadja az ő viselkedését, sőt még játszik is vele.

Mit jelent számodra állati hősnek lenni?
A legjobb dolog a munkámban, hogy macskákkal tölthetem az időmet. Beszélek hozzájuk, megsimogatom őket, és annyi emberi szeretetet adok nekik, amennyit csak lehetséges. Boldoggá tesz, ha látom, mennyire élvezik ezt.

Marta und Robin, Wilanowaska, Lengyelország

Marta und Robin, Wilanowaska, Lengyelország

“Minden megmentett cicaélet egy különleges történet.”

Marta és Robin bajban lévő cicákon segítenek és befogadják őket.

Mi a ti „hőstettetek”?
Két éve nyújtunk ideiglenes otthont elhagyott macskáknak. Összesen már nyolc cicát fogadtunk be, amíg új otthonra nem találtak.

Éltetek már át különleges történtet tevékenységetek során?
Minden megmentett cicaélet egy különleges történet. Voltak kidobott cicáink, akiket egy macskáknál jellemző betegség részben megvakított, volt már egy vemhes, bántalmazott cicánk és egy csodaszép kandúrunk is, akire légpuskával lőttek.

Hol tevékenykedtek?
Varsó, Kocie Sierotki (jelenleg a Serce dla zwierząt alapítvány felügyeletével)

Mi ösztönzött benneteket arra, hogy bajban lévő állatokon segítsetek?
Természetesen az állatok szeretete. És a teljesíthetetlen vágy, hogy legyen újabb háziállat.

Ki testesíti meg számotokra a valódi hőst?
Az alapítvány tagjai, akik csodálatosak, és ezerszer többet tesznek, mint a befogadó helyek.

Mit tanácsolnátok azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Ne habozz! Csodálatos kalandról van szó a megmentett állatok hatalmas szeretetével és hálájával, egyben kötelességtudat és türelem is tanulható általuk.

Antoine, Bourg-Lès-Valence, Franciaország

Antoine, Bourg-Lès-Valence, Franciaország

“Állatok mentéséről és gondozásáról van szó.”

Antoine egy olyan szervezetnél dolgozik, mely kidobott teknősök védelméről gondoskodik.

Mi a te hőstetted?
Közel egy éve vagyok a L’ATRA (Association Tortue Rhône-Alpes) tagja. Elsősorban sérült, alultáplált vagy általában rossz állapotban lévő teknősökről gondoskodunk.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
A szervezetet az elnökön keresztül ismertem meg, aki a mi üzletünk vásárlója. Felkeltette az érdeklődésemet. Az ATRA célja a teknősök védelme a kidobott példányok megmentésével és gondozásával, az emberek tájékoztatásával ezekről a kevéssé ismert állatokról, ezáltal pedig a veszélyeztetett faj megőrzése.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Egyszer megmentettünk egy teknőst egy magánháztartásból.
Az emberek nyaralásukból tértek haza, és a csomagjukban volt egy tojás, melyet a tengerparton találtak.
Néhány nappal később felhívták az ATRA-t, mert “egy tengeri teknős kelt ki nálunk”.
Bármilyen valószínűtlennek is hangzik, a teknős túlélte az utazást és a hőmérséklet-változást, és sikerült kikelnie.
Újraélesztettük a kis csodát, és a CESTMeddel dolgoztunk együtt, akiknek minden képesítésük megvan ahhoz, hogy gondoskodjanak az állatokról és visszaengedjék őket természetes környezetükbe.
Szervezetünk nagyszerű, fellendülőben van. 2022-ben nyitunk egy helyet, hogy megkönnyítsük a felelős örökbefogadást. Továbbá az FFEPT éves kongresszusát is mi szervezzük idén Lyonban!

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
A szervezet alapítói. Munkájuknak a reflektorfénybe kell kerülnie, mert mind a teknőstulajdonosok, mind a teknősök profitálnak abból, ha ismerik őket!

Auriane, Belfort, Franciaország

Auriane, Belfort, Franciaország

“Számomra természetes volt, hogy részt veszek a munkában.”

Auriane saját munkája mellett kidobott tengerimalacokról és nyuszikról gondoskodik.

Mi a te hőstetted?
A Maxi Zoo-nál végzett munkám mellett állatvédő egyesületet alapítottam nyuszik és tengerimalacok számára.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
A nyuszik és a tengerimalacok a leggyakrabban kidobott állatok közé tartoznak Franciaországban, és sajnos sem a hagyományos állatvédő szervezetek, sem az állatvédő egyesületek nem gondoskodnak róluk megfelelően. Ezen okok miatt fontosnak tűnt számomra a védelmük. Számomra természetes volt, hogy részt veszek a munkában.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Feletteseim és a Maxi Zoo támogatásának köszönhetően sikerült úgy alakítanom a munkabeosztásomat, hogy most több időm van az aktív részvételre. Az üzlet nagy előnyt jelent számomra, mivel nagyfokú vevői elérhetőséget biztosít számomra, ami segíti az egyesületet. A vállalaton belüli pozícióm lehetővé teszi számomra, hogy a szenvedélyemet a munkámmal ötvözzem.

Ki testesíti meg számodra a valódi hőst?
A Maxi Zoo is, hiszen teret enged az állatvédelmi szervezeteknek és gondoskodik az állatok boldogságáról.

Joanna, Wołomin, Lengyelország

Joanna, Wołomin, Lengyelország

“A segítségnyújtás az élet része, a szív szükséglete és a hit abban, hogy változtatni tudsz.”

Joanna egy varsói menhelyen önkénteskedik és már számos megható történetet élt át.

Mi a te „hőstetted”?
Önkéntesként dolgozom egy varsói menhelyen. A segítségnyújtást nem nevezném hőstettnek, ez az élet része, a szív szükséglete és a hit abban, hogy változtatni tudsz.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Minden kutyának egyedi története van! Az egyik első védencem Merry Joker volt.
Merry hét hosszú évet töltött a menhelyen. Gyakorlatilag láthatatlan kutya volt.
Normális keverék, de sokaknak túl nagy, túl öreg, ráadásul sokat bujkált és ugatott. Merrynél béldaganatot diagnosztizáltak. A túlélésért és a műtét után a menhelyre történő visszatérés ellen folytatott harc megkezdődött. A csapatommal együtt össze kellett gyűjtenünk a pénzt a diagnózisra és a műtétre. Sok csodálatos ember csatlakozott a kampányhoz, de még mindig nem volt meg a legfontosabb dolog: egy otthon.
Aztán mégis megtörtént egy kis csoda: hét év után egy fiú jött a menhelyre, aki szívvel-lélekkel nézett Merryre, és azt látta benne, amit mi is láttunk – egy csodálatos barátot. Ez a fiatal hős meggyőzte az édesanyját, hogy ő legyen a kutyája. Merry a műtétje után közel három évig megbecsült kutyaként élt. Elutazott nyaralni, volt két cicatestvére, és mindig boldog volt, mint egy kiskutya, amikor meglátogattam az új otthonában.

Hol tevékenykedsz?
A „Schronisko na Paluchu“ (hajléktalan állatok otthona) egyesületnél Varsóban

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Amióta az eszemet tudom, segítettem, már gyerekkoromban is sérült állatokat vittem haza. Soha nem tudtam elfordítani a fejem – és ez ma is így van.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Váltsd valóra a vágyad, ne félj segíteni!

Marta, Żory, Lengyelország

Marta, Żory, Lengyelország

“A hősiesség mindennapi cselekedetekben és rendszeres segítségnyújtásban mutatkozik meg.”

Marta a helyi menhelyet segíti és ideiglenes befogadóként gondoz állatokat is.

Mi a te „hőstetted”?
Azt a menhelyet segítem, mellyel a Maxi Zoo együttműködik, mégpedig úgy, hogy a szükséges termékeket megvásárlom és a vásárlóimat tájékoztatom róla, hogy erre nekik is megvan a lehetőségük. Vannak olyan kutyáim, melyek közvetítővel érkeznek és átmenetileg kerülnek hozzám. Az állatok szenvedése számomra sohasem közömbös.

Éltél már át különleges történetet tevékenységed során?
Különösen emlékszem egy alkalomra, amikor több éhes, lefogyott kölyökkutyát kellett begyűjteni. A körülmények, amelyek között tartották őket, rémálomszerűek voltak – egy nagy karám az udvar közepén, és a rácsokon keresztül dobálták be az ételt. Azonnal eldöntöttem, hogy egy szukát hazaviszek – ő volt a legkisebb, leggyengébb, és a testvérei csúnyán harapdosták. Tudtam, hogy egy ilyen kutyával lesz a legnehezebb, de azt is, hogy neki van a legnagyobb szüksége a segítségemre.
Az átalakulás, amin Sen – ahogy én hívtam – keresztülment, elképesztő volt. Félős, sovány kölyökből szerető, az emberi közelséget nagyon igénylő, bizalmas és boldog kutya lett. Sen átment az örökbefogadási folyamaton, és új, szerető otthonra talált, de mindig emlékezni fogok rá. Emlékeztet arra, hogy milyen nagy az állatok szíve, mert még akkor is képesek bízni az emberben, amikor nagy szenvedést kellett elviselniük.

Hol tevékenykedsz?
Üzletvezetőként igyekszem támogatni a helyi menhelyeket azáltal, hogy aktívan együttműködöm velük, és segítek a szükséges anyagok összegyűjtésében (OTOZ Racibórz).
Korábban különböző szervezetek háziállatainak ideiglenes befogadója is voltam.
Részt veszek a zabrzei Maciejówka ménes tevékenységéhez kapcsolódó közösségi projektekben is, amely a MOSiR Zabrze Közösségi Központ területén található. Indítottam itt egy csoportot fiatalok és gyerekek számára, akik mindannyian lóbarátok, és akik szeretnék fejleszteni a képességeiket, de idős és beteg állatokkal is foglalkozni szeretnének. 2021-ben például három pártfogoltam részt vett az „Év önkéntese” gálán, amelyet Zabrze polgármestere támogatott.

Mi ösztönzött arra, hogy bajba jutott állatokon segíts?
Állatszeretet, nagyfokú érzékenység, segítőkészség.

Ki testesíti meg számodra a hőst?
Azt gondolom, hogy a hősiesség mindennapi cselekedetekben és rendszeres segítségnyújtásban mutatkozik meg.

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik szintén önkénteskedni szeretnének?
Kezdjék egyszerű dolgokkal – akár állateledel vásárlásával! Minden segítség fontos.